Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Μεθυσμένος Αιθίοπας Προπονείται Βουτώντας




Αιθιοπία, μια υπέροχη χώρα όπως όλες άλλωστε. Μια από τις άρχαιες χώρες της Αφρικής και αναφέρεται σε έργα του Όμηρου αλλά και του Ησίοδου. Η ονομασία του κατοίκου της χώρας αυτής "αιθίοψ" είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει άνθρωπος με καμένη (ή ηλιοψημένη) όψη. Γνωστή έχει γίνει περισσότερο χάρη στους αθλητές της, εθνικό προϊόν του 90% των κρατών της Αφρικανικής Ηπείρου, μεταξύ των οποίων ο Κenenisa Bekele (χρυσός στα 10.000 και ασημένιος στα 5.000 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας), Haile Gebrselassie (πρώην κάτοχος 24 παγκόσμιων ρεκόρ) και Derartu Tulu .

Το ποιηματάκι του τίτλου το γνωρίζετε. Μεθυσμένος Αιθίοπας Προπονείται Βουτώντας. Το λέμε κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμηθούμε την σειρά ονοματολογίας στη χημεία (Μεθάνιο-Αιθάνιο-Προπάνιο-Βουτάνιο-Πεντάνιο-Εξάνιο κ.λ.π.)Έκανα μια μικρή σκέψη όταν το ξαναείδα μετά από καιρό και θέλησα να κάνω μια αναζήτηση για αθλητές που προέρχονται από την εν λόγω χώρα και αν έχουν επιτυχίες..

Ελπίζω να καταλαβαίνετε που το πάω. Για του λόγου το αληθές, η στατιστική μου λέει τα εξής:
1. 4 Παγκόσμια Ρεκόρ του ίδιου αθλητή Kenenisa Bekele τα οποία την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είτε ισχύουν, είτε έχουν ξεπεραστεί εδώ και ελάχιστο καιρό.
2. 14 Χρυσά, 5 Ασημένια, 12 Χάλκινα Μετάλλια
3. Μια από τις μεγαλύτερες "παραγωγές" αθλητών, ειδικότερα μεγάλων αποστάσεων, 5.000 m, 10.000 m, μαραθώνιος.

Αρκετά καλά για μία τόσο φτωχή και άνευ ουσιαστικών πόρων χώρα.

Επειδή όμως σας έχω κουράσει, σας παραθέτω συμβολικά την σκέψη μου..

Μεθυσμένος = Υπό την επήρεια ουσιών, όχι και τόσο νόμιμης χρήσης
Αιθίοπας = Εντάξει, το είπαμε
Προπονείται= Σύνδεση με τον αθλητικό χώρο, άρα ο μεθυσμένος είναι μάλλον αθλητής
Βουτώντας = Η αλήθεια είναι ότι εδώ κωλύομαι, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να πούμε ότι βρίσκεται βυθισμένος στο πρόβλημα, από το οποίο μάλιστα δεν δύναται να ξεφύγει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς ανούσιες υποθέσεις, δεν νομίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι αθλητές προέρχονται από περιοχές γκέτο μέσα στο γκέτο όπου θα μπορούσαμε ποιητικά να πούμε ότι τρέχουν για να ξεφύγουν μακριά από την άθλια πατρίδα τους, τόσο εχθρική για να φιλοξενήσει ακόμα και τα όνειρά τους..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..