Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

"Απαγορευτικό" ΔΝΤ σε πρόωρες εκλογές



To Δ.Ν.Τ. θεωρεί ότι με πρόωρες εκλογές θα ακυρωνόταν ουσιαστικά το Μνημόνιο. Χαχαα.. Με συγχωρείτε, δεν έχω να κάνω καμία άλλη δήλωση.. :-)


(αναδημοσίευση από reporter.gr)

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινικ Στρος-Καν, με σκοπό να στηρίξει το πρόγραμμα. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου και είναι πρόθεσή του να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και με τους επικεφαλής των συνδικάτων, σε μία προσπάθεια να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Το Ταμείο απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, καθώς, όπως λένε, «θα ακυρωθεί από μόνο του το Μνημόνιο». Μάλιστα, οι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και άλλα στελέχη στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη «έχουν βάλει πλάτη» για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πιστεύουν πως αποτελεί «τη σωτηρία της Ελλάδας».

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σε συνδυσμό με την επικείμενη αναθεώρηση οτυ οτυ ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, έχουν μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα την άνοδο του spread στα ομόλογα. Μάλιστα, πολύ πιθανό είναι ο κ. Στρος Καν να ακυρώσει την επίσκεψη του στην Αθήνα, αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», σχολιάζει σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα. Σε αυτό το δεδομένο προστέθηκε και η προειδοποίηση της Pimco περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας.

Ο συντάκτης της Telegraph τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα δεσμευθεί ότι θα τηρούσε τους όρους του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ, το γνωστό «μνημόνιο» και προσθέτει ότι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές «ένας αντάρτης σοσιαλιστής από το μπλοκ κατά του μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Αθήνα».

Η Telegraph σχολιάζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ. Έρευνα της Barclays που επικαλείται η εφημερίδα δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κάποια αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..