Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Ένα ξωτικό που το έλεγαν Σερένα(όπως δημοσιεύθηκε στο stixoi.info)

Μεσάνυχτα, μια φωνή το σκάει από το άσυλο
σέρνει τις πληγές της για παράσημο
τρελαίνεται και ουρλιάζει απ' την απόγνωση
σημάδια έχει ακόμα απ' την απόδραση
_____και τον έρωτα

Η κοπέλα τρέχει για τη λίμνη
γδύνεται στ' αγιάζι και βρέχει τα μαλλιά
ανάβει κίτρινα επιφωνήματα και τα καπνίζει
στα μάτια μια γαλήνη που τρομάζει
ποιος ξέρει ποιά λησμόνησε αγκαλιά

_____Γυρίζει σπίτι

Στημένη είναι στο κέντρο της πλατείας
αυτοί πυροβολούν
μοιάζει το τέλος τους ταινία φαντασίας που πονάει
_____θέλει βάλσαμο
σκοτώνεται, οργιάζει
απομόνωση.
Μα αυτή είναι (η) σκιά του φεγγαριού της

Τα φώτα σβήνουν όλα του θεάτρου
αυτή είναι η ιστορία του θανάτου
ενός λευτερωμένου ξωτικού.


Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Ένας κόσμος διχασμένος
Πρόκειται για το έργο Split World του Jonh Pitre. Πληροφοριακά, και ο πίνακας στα δεξιά της ιστοσελίδας με το καράβι στη θάλασσα είναι δικό του έργο (ονομάζεται Voyage of a man). Περισσότερα για τον καλλιτέχνη-εφευρέτη μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του John Pitre που περιλαμβάνει πλήθος έργων του. Στο συγκεκριμένο έργο, ο καλλιτέχνης απεικονίζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του τη μεγάλη μάχη της οικολογίας.

Στα αριστερά,
οι μηχανές, τα εργοστάσια και οι υψικάμινοι
να παράγουν με τεχνολογία και εκμετάλλευση
για τον άνθρωπο
.
Στα δεξιά,
η φύση, τα δέντρα και τα πλάσματα της γης
συνεχίζουν την διελκυστίνδα,
αγωνιζόμενα για την επιβίωση,
τη δική τους και του πλανήτη.


Και όσο για τα δικά μας περιβαλλοντικά εγκλήματα (μπορείτε να δείτε για παράδειγμα τον φάκελο ΣΚΑΪ για τις πυρκαγιές του 2009), έχουμε πολλά να πούμε. Ακολουθεί "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" από την Μαρία Φαραντούρη, τραγούδι το οποίο λέγεται πως έχει γραφτεί για τα διυλιστήρια της Ελευσίνας, αλλά βρίσκει αναφορές σε αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας.Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Ο λογαριασμός του ΜπαρΔέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο βρέθηκαν ξανά μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€.

Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον
λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):


Όνομα Πληρώνει Εργασία Εισόδημα
1 Αρτέμιος 0 € Ταμείο Ανεργίας 5.000 €
2 Βασίλειος 0 € Ταμείο Ανεργίας 5.000 €
3 Γεώργιος 0 € Ταμείο Ανεργίας 5.000 €
4 Δημήτριος 0 € Ταμείο Ανεργίας 5.000 €
5 Ευστάθιος 1 € Ταμίας μερικής απασχόλησης 10.000 €
6 Ζαφείρης 2 € Τεχνικός Η/Υ 15.000 €
7 Ηρόδοτος 8 € Δημόσιος υπάλληλος 25.000 €
8 Θεοφάνης 12 € Δικηγόρος 40.000 €
9 Ιγνάτιος 22 € Γιατρός 70.000 €
10 Κωνσταντίνος 55 € Επιχειρηματίας 200.000 €

Σύνολο 100 €


Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους. Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπύρες σας αντί για 100€!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχισαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20€ μεταξύ των;
Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!


Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους

πρότεινε την παρακάτω λύση:


Όνομα Πλήρωνε Πληρώνει Έκπτωση Ποσοστό
1 Αρτέμιος 0 € 0 € - -
2 Βασίλειος 0 € 0 € - -
3 Γεώργιος 0 € 0 € - -
4 Δημήτριος 0 € 0 € - -
5 Ευστάθιος 1 € 1 € 1 € 100%
6 Ζαφείρης 2 € 1 € 1 € 50%
7 Ηρόδοτος 8 € 5 € 5 € 38%
8 Θεοφάνης 12 € 8 € 4 € 33%
9 Ιγνάτιος 22 € 18 € 4 € 18%
10 Κωνσταντίνος 55 € 48 € 7 € 13%

Σύνολο 80 €Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.
Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…

• «Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»

• «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»

• «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)

• Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»

Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, το περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητοστο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας…
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!
Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€... Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου…
Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.

Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.

Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς, συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.
Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση!
Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».
Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!

Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!

(Παράφραση του "Bar Stool Economics" που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia, και μπορείτε να βρείτε εδώ.)


Μάρω Μαρκέλλου - Scrooge Mc DuckΤο συγκεκριμένο δύναται να πυροδοτήσει αφιέρωμα σε τραγούδια περί παιχνιδιών, καρτούν και άλλα, όπως είναι και το επόμενο, το "Μικρό μου πόνι" του Ζακ Στεφάνου.


Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Emiliana Torrini - Jungle DrumΈνα ενδιαφέρον τραγουδάκι που ανακάλυψα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, από την γλυκύτατη Emiliana Torrini. Ειδικά στο ¨jungle drummm¨!
Flight of the Conchords - The humans are deadΠολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον. Σύμφωνα με τους δύο δημιουργούς, τα ρομπότ επαναστάτησαν και κυρίευσαν τον κόσμο των ανθρώπων. Σας παραδίδω τους Flight of the Conchords!Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Που είναι ο φωτογράφος, οέο;;
Δεν έχω κάτι με τον Σκάι αλλά δίνει λαβές!


Μια απλή υπάλληλος στη WebTV του Σκάι
Κοίταζα, άκουγα, κοίταζα, άκουγα.. Και την έπιασε η κάμερα.