Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΠαλληνωδίαΤο παρόν κείμενο, εν είδη ρεπορτάζ, είναι κάτι που σας είχα υποσχεθεί πολύ καιρό τώρα. Πρόκειται για μια υπόθεση που βγήκε στην επιφάνεια στα μέσα Απριλίου, αλλά έχει βαθιά και ενδιαφέρουσα προϊστορία. Και ευτυχώς, δεν είναι όλες οι ιστορίες για... μουσεία.

Για λόγους που δεν άπτονται του παρόντος, θα ξεκινήσουμε την ιστορία μας in media res. Την Τρίτη 9 Απριλίου του παρόντος έτους, η ηλεκτρονική Zougla δημοσιεύει την είδηση της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο ιδιωτικό πολεμικό μουσείο που διατηρεί ο πρώην εκδότης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", Αναστάσιος Πάλλης, στην περιοχή της Βάρης. (ακολουθείστε τον σύνδεσμο περισσότερα) Ο κύριος λόγος της εφόδου της κρατικής ασφάλειας, του τμήματος όπλων, της οικονομικής αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στο ιδιωτικό στρατόπεδο του Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ. ήταν για να διαπιστωθεί αν τα όπλα που βρίσκονται στο μουσείο είναι νόμιμα, δηλαδή αν είναι ανενεργά.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η «περίεργη» ιστορία των εκθεμάτων εκτείνεται χρονικά από το 1993. Τότε, με μια σειρά διαταγών του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ εγκρίθηκε η διάθεση αποστρατικοποιημένου βαρέως και μη στρατιωτικού υλικού, στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για μουσειακή χρήση.

Από τους κλάδους του ΓΕΣ και του ΓΕΝ διατέθηκαν βαρέα στρατιωτικά οχήματα και φορητός οπλισμός, ως δωρεά στο Δήμο Μεσολογγίου με σκοπό την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου, ενώ από το ΓΕΑ διατέθηκαν έξι αεροσκάφη, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων Αμερικανικών Αρχών επί δανεισμό αορίστου χρόνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως στατικά εκθέματα στο υπό ίδρυση μουσείο."

Το ρεπορτάζ του Zougla αναφέρει σε αυτό το σημείο πως "στις 21 Φεβρουαρίου 2011, ο τότε δήμαρχος Μεσολογγίου, υπόγραψε με το ίδρυμα ΠΑΛΙΣ προσύμφωνα συνεργασίας, απόκτησης, αξιοποίησης και έκθεσης μουσειακού εκποιούμενου εξοπλισμού της χώρας". Προσπάθησα να βρω το συγκεκριμένο προσύμφωνο στην ιστοσελίδα του Δήμου, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Τουναντίον, βρήκα μία Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Μαΐου 2011 (δύο ολόκληρους μήνες μετά) όπου στο θέμα αριθμός 20 αναφέρεται: Έγκριση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ. (Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών) (εισηγητής κ.Κατσούλης Παν. - Δήμαρχος). Από το Κουτί της Πανδώρας βρέθηκε και το πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης:


Από εκείνη την περίοδο δεν βρέθηκαν άλλες μαρτυρίες, παρά μόνο μία ενθουσιώδη ανάρτηση του μεσολογγίτικου blog "Σταλίκι" (δημοσιευμένο την ημέρα της εν λόγω συνεδρίασης) όπου, λίγο-πολύ, περιογράφεται ένα λαμπρό μέλλον για το Μεσολόγγι και το Πολεμικό του Μουσείο, μέσω εκτεταμένης με το Ίδρυμα. Έχω την εντύπωση ότι ένα παρόμοιο κλίμα επικρατούσε γενικά στον Τύπο εκείνη την εποχή.Το εξώφυλλο του περιοδικού Hot Doc τ.24
αναφέρεται επακριβώς στον  Αναστάσιο Πάλλη.

Ας συνοψίσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν έως τώρα:
1) Ποιος είναι ο Πάλλης και γιατί τον αναφέρουμε;
2) Τι είναι το μουσείο του και γιατί τόσος ντόρος;
3) Τι πρόβλημα υπάρχει με τον Δήμο Μεσολογγίου;1) Ας απαντήσουμε πρώτα το... εύκολο ερώτημα. Ο κ. Πάλλης «αυτοδιαφημίζεται» ως «οικονομικός μεγιστάνας» και επικαλείται ιδιότητες που δεν έχει πλέον, όπως αυτή του «εκδότη» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της μεγάλης απάτης που συντελέσθηκε σε βάρος του ΟΤΕ με ροζ τηλέφωνα και εξαπάτηση ξένου κράτους το 2005, και ζημίωσε τον ΟΤΕ κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορούσε κακόβουλο λογισμικό που πραγματοποιούσε, εν αγνοία και παρά τη θέληση του χρήστη, διεθνείς κλήσεις, προς προορισμούς υψηλής χρέωσης. Όλως παραδόξως, και παρά σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο φάκελος βρίσκεται ακόμα στο συρτάρι του 9ου ανακριτικό γραφείου.

Ένα πολύ καλό χρονικό της ανέλιξης του πρώην στρατιωτικού σε "εκδότη" θα βρείτε στο Hot Doc τεύχος 24, αλλά και λεπτομερώς στο Newsbomb. Ο ίδιος εμπλέκεται σε απαγωγή Άγγλου υπηκόου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ πρόσφατα ενεπλάκη και στην αποκαλούμενη υπόθεση της «Μαφίας των Ακινήτων». Επίσης, είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της μονής Τοπλού και εμφανιζόταν ως δικηγόρος εκπρόσωπος της αγγλικής εταιρείας με τον οποίο μάλιστα συνομιλούσε το αγγλικό κράτος. Ο Πάλλης στη συνέχεια εμφανίστηκε να συνεργάζεται με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη (στην ουσία ήταν αχυράνθρωπός του) και να αγοράζει μετοχές στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.Τα υπόλοιπα σε επόμενος άρθρο...


Με στοιχεία από: zougla.gr / koutitispandoras / hotdoc / Βουλή των ελλήνων / farmakowglowssa kirki

Παλληνωδία, μέρος δεύτερο
Τα δύο ερωτήματα που αφήσαμε από το πρώτο μέρος, και θα προσπαθήσουμε τώρα να εξηγήσουμε
ήταν:

2) Τι είναι το Μουσείο Π.Α.Λ.Ι.Σ. και γιατί τόσος ντόρος;
3) Τι πρόβλημα υπάρχει με το Δήμο Μεσολογγίου;

2) ασδ
ασδ
ασδ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
σε παλαιότερη επίσκεψή του στο Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ.
Το ίδρυμα έχει, επίσης, μία μεγάλη γκάμα υψηλών επισκεπτών. Από τις πύλες του έχουν περάσει ουκ ολίγοι Υπουργοί Αμύνης (Αβραμόπουλος, Σπ, αλλά και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι μία πολύ σοβαρή υπόθεση όπως αυτή της απάτης στον ΟΤΕ δεν προχωράει, μάλλον μας δείχνει ότι ο Πάλλης έχει πολύ υψηλές διασυνδέσεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..