Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ειρήνη Τριανταφύλλου - Η επανάσταση μου έχει αρχίσει... Την ακούτε;;



(Εφημερίδα Αιχμή (Αιτωλοακαρνανίας), 15 Οκτωβρίου 2008, Αρ. Φύλλου 2275)


Όνειρα και επαναστάσεις…
Σκέψεις μιας έφηβης με αφορμή την ‘ΙΓ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες
Τα όνειρά μου είναι η προϋπόθεση ή η βάση - αν θέλετε – της επανάστασής μου. Αφήστε με λοιπόν, να ονειρεύομαι.. Εξάλλου η πραγματικότητα που μου προτείνετε δεν είναι και τόσο δελεαστική. Της Ειρήνης Τριανταφύλλου.


Όλοι μας, αλλά κυρίως όλοι σας, παγιδευμένοι στις υπερβολικές απαιτήσεις των καιρών, στις υπέρμετρες φιλοδοξίες, στον υπερκαταναλωτισμό, έχουμε ξεχάσει την αξία και την δύναμη που κρύβει μέσα του το χάδι, ο ζεστός λόγος, η κουβεντούλα με το φίλο. Πότε επικοινωνήσατε τελευταία φορά με ένα φίλο σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε χωρίς ενδοιασμούς για όσα σας απασχολούν; Ανθρώπους που νοιάζονται για σας δεν μπορεί παρά να έχετε, όμως επιστήθιους φίλους που μπορείτε να τους εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας, τα προβλήματά σας, δεν έχετε. Πολλές φορές - και έχετε δίκιο σ’ αυτό - η διάθεση να μοιραστείτε μυστικά έχει αποβεί εις βάρος σας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ανοίγματα, όχι μόνο λόγω έλλειψης χρόνου αλλά κυρίως γιατί η εμπιστοσύνη «επερίσσευσε».


Γίνατε εσωστρεφείς, θέλοντας να προφυλαχτείτε από τα προβλήματα τρίτων, γιατί είναι τόσα τα δικά σας, που δεν μπορείτε να σηκώστε κι άλλο βάρος. Γίνατε ένα μοναχικό άτομο που ψάχνετε φιλίες μέσω ηλεκτρονικών δρόμων. Η φιλία απόκτησε το δικό της e-mail στο ίντερνετ!

Εργασία και εγκλεισμός στο σπίτι κατά τις εργάσιμες ημέρες και διασκέδαση με φορτσαρισμένη ιλαρότητα το Σαββατόβραδο, αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Α, ξέχασα, θέλετε να βελτιώσετε την εξωτερική σας εμφάνιση και καταφεύγετε σε γυμναστήρια και ινστιτούτα αδυνατίσματος, αυτοαναιρώντας την προσπάθειά σας με υπερκατανάλωση φαγητού και οινοπνευματωδών ποτών.

Δεν χαρακτηρίζεστε από συνέπεια και αλληλεγγύη απέναντι σε φίλους και συγγενείς. Παγιδεύεστε στον απομονωτισμό του προσωπικού σας συμφέροντος, ζώντας μόνοι ακόμα και μέσα στις συντροφιές. Έχετε περιορίσει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές σας δραστηριότητες, στις αναγκαίες και ωφελιμιστικές.

Και μέσα σ’ όλη αυτή τη σύγχυση, βρίσκετε χρόνο και διάθεση παίρνοντας και το κατάλληλο ύφος να μας κριτικάρετε, με την «αγωνία» και το «ενδιαφέρον» ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Για σας είμαστε οι καλοπερασάκηδες, οι οκνηροί, οι χωρίς προβληματισμούς νέοι, το δυσοίωνο αύριο στα χέρια του οποίου δεν θέλετε να παραδώστε τον κόσμο (από πότε γίνεται παράδοση και παραλαβή του χάους;).

Για σας αγνοούμε την ιστορία μας, δεν έχουμε ιδανικά αλλά έχουμε βαπτίσει ιδανικό τον υλικό ευδαιμονισμό μας. Για σας δεν αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα σεβασμό τις εθνικές επετείους, δε γνωρίζουμε τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου ή τα γνωρίζουμε τυπικά και θεωρητικά, για να γράψουμε καλή έκθεση, αν και όταν μας ζητηθεί από σας.


Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και τις λιβελογραφικές κορόνες σας, επιτρέψτε μου να ονειρεύομαι.
Ονειρεύομαι μια γειτονιά, στενό δρομάκι και ζεστοί άνθρωποι. Χαμόγελα και πίκρες και χέρια που σ’ αγκαλιάζουν και κάνουν περισσότερα τα πρώτα και λιγότερες τις δεύτερες.
Ονειρεύομαι να «μάθω γράμματα, να γίνω άνθρωπος» όπως λέει και η γιαγιά μου. Να μάθω γράμματα, για να ανοίξει το μυαλό μου και τα μάτια της ψυχής μου και μ’ αυτά να αντικρίζω τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Ονειρεύομαι να ασκήσω το επάγγελμα που μ’ αρέσει, χωρίς να χρειαστεί να «φιλήσω κατουρημένες ποδιές» ή να περάσω από γραφεία πολιτικών, πολιτευόμενων, γραμματέων και γραμματικών.


Ονειρεύομαι να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και να μεγαλώσω τα παιδιά μου με τις αρχές και τις αξίες που οι δικοί μου γονείς έδωσαν σε μένα, για να στηρίξω πάνω σ’ αυτές την ψυχή μου, το μυαλό και τη ζωή μου.


Ονειρεύομαι να έχω δίπλα μου ανθρώπους αληθινούς, που θα μ’ αγαπάνε και θα τους αγαπώ ελεύθερα και κατ’ επιλογήν μου.


Ονειρεύομαι να μην ντρέπομαι ως πολίτης, να μη σκύβω το κεφάλι, αλλά να φιλοκαλώ μετ’ ευτελείας και να ζω άνευ καχυποψίας.


Ονειρεύομαι να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να λέω «τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη» και όχι να «κρύβω λόγια».


Ονειρεύομαι μ’ αυτές τις συντεταγμένες να δημιουργήσω το δικό μου κόσμο, τον μικρό και μέγα.


Έχω κλείσει τα αυτιά μου στα κατηγορώ, στη δήθεν συμπάθεια, στη δήθεν επαναστατική διάθεση και ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια και δουλεύω - δουλεύω, για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.


Η επανάστασή μου έχει αρχίσει…

Την ακούτε;;


6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσα γραμματα και να στειλουν, με αυτους που εχουμε για κυβερνηση, ανθρωπους ξεπερασμενους στα μυαλα δεν προκειται να αλλαξει ΤΙ ΠΟ ΤΑ.

    Μονο μια χουντα μας σωζει απο καναν 30-35αρη δικτατορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορείς να περιμένεις η αλλαγή να έρθει από την κυβέρνηση. Δεν θα τους μάθουμε τώρα, είναι ίδιοι εδώ και χρόνια, κι ας αλλάζουν φάτσα.

    Η ευθύνη είναι προσωπική, σε πρώτο βαθμό. Εμείς με την συμπεριφορά μας, τις πράξεις μας μπορούμε να κάνουμε καλό, να δώσουμε παράδειγμα. Αν δεν μιλήσεις σ' αυτόν που τον βλέπεις να πετάει ένα σκουπίδι στο δρόμο, δεν φταίει η κυβέρνηση που είναι βρώμικος ο δρόμος. Εσύ φταις πρώτα που δε νοιάζεσαι...

    Οπότε ας μην παραπονιόμαστε στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μας κάνουν τη χάρη να κάνουν αυτό τον κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε. Εμείς θα τον φτιάξουμε, με τις πράξεις μας, όχι με την ψήφο... Καλή κι η ψήφος αλλά μην νομίζουμε ότι εφόσον ψηφίσαμε είναι πλέον ευθύνη άλλου το τί γίνεται στον κόσμο μας...

    Πιστεύω η Ειρήνη θα συμφωνούσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναδημοσίευση:

    http://kleftrakissa.blogspot.com/2009/04/blog_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια! εκπληκτικό κείμενο!!!

    λέει όλα αυτά που ήθελα και γω να πω ως "έφηβη" κάποτε και ως νέα τώρα!

    τι χρειάζεται επιτέλους για να καταλάβουν πως όλες οι εποχές είχαν τα καλά τους και τα κακά τους, και σε ανάλογο τρόπο! μέχρι και στην αρχαία ελλάδα οι νέοι κατηγορούνταν για οκνυρία, ύβρις, και γενικότερα έλλειψη σεβασμού και αντίληψης!

    μην πάψετε ποτέ να ονειρεύεστε αλλά και πάνω απ' όλα να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλες & φίλοι αναγνώστες, η αγαπημένη μας Ειρήνη φιλοξενήθηκε στις 9/12/2010 στον αέρα του ραδιοσταθμού Flash96, στην πρωινή εκπομπή των κ.κ. Θανάση Λάλα & Κωσταντίνου Μπογδάνου. Με αφορμή το παρόν κείμενο, στήθηκε μία ολόκληρη συζήτηση που προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των ακροατών, όσο και των ραδ. παραγωγών.

    Γραπτά αποσπάσματα της συνέντευξης βρίσκονται εδώ..
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ της ΗΜΕΡΑΣ 9/12 (αποσπάσματα) - http://www.flash.gr/pressreleases/2156
    ..ενώ ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης βρίσκεται στην ιστοσελίδα
    09-12 ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - Φοιτήτρια ΑΠΘ - http://www.flash.gr/audio/2155

    -----

    Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύνολο της συνέντευξης, μετά από μία μίνι-φωτογράφηση, φιλοξενήθηκε στο τεύχος 125 του free press FAQ (16.12-22.12.2010, σελ. 32-33), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
    FreePress FAQ 125 (16.12-22.12.2010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..