Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Το οικολογικό σπίτι του μέλλοντος δημιούργησε 16χρονος Έλληνας μαθητής



(αναδημοσίευση από το insomnia.gr/ in.gr)

Ένας 16χρονος μαθητής, ο Αντώνης Πλατάνιος, πρώτευσε στο διαγωνισμό «Imagine Cup 2008», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας» που διοργανώνει η Microsoft Ελλάς.

Ο νεαρός νικητής Αντώνης Πλατάνιος παρουσίασε στο διαγωνισμό -που εφέτος έχει ως θέμα το Περιβάλλον και υποστηρίζεται από τη WWF Ελλάς- το «Protasis». Πρόκειται για ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας από ηλεκτροβόρες οικιακές συσκευές ενός σπιτιού. Χρησιμοποίησε αισθητήρες και μικροελεγκτές με ασύρματη διασύνδεση και κεντρικό έλεγχο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος ο 16χρονος μαθητής.

Δεύτερη αναδείχθηκε ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Η πρότασή τους αφορά ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά προϊόντων μέσω κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης διασύνδεσης.

Τρίτο επελέγη το σύστημα «e-recycle» που προτάθηκε από σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και αφορά σύστημα διαχείρισης των ανακυκλωμένων προϊόντων.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τον Ιούλιο. Η βράβευση των νικητών ομάδας έγινε από την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, και τον πρόεδρο της Microsoft Ελλάς, Χρήστο Τσάγκο.


3 σχόλια:

  1. απο ιδεες να ο τοπος.
    απο Υλοποιηση μηδεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Egw eimai o Adwnis kai prepei na sou pw x-oyranoy pws den einai mono mia idea alla einai kai ulopoiimeno...peretairo leptomereies den borw na dwsw mexri na teleiwsw me tous telikous stin gallia...stous opoious elpi2w na ferw tin xwra mas se mia kali 8esi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχάς, Αντώνη συγχαρητήρια και από μένα. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, και χαίρομαι για την επιτυχία σου, και γιατί άφησες αυτό το σχόλιο.

    Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα ουρανέ, είναι υλοποιημένη ιδέα. Αν ωστόσο εννοείς ότι ακόμα και έτσι, δεν έχει γίνει κάποιο σημαντικό βήμα για τον τόπο.. Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου. Και η άποψη αυτή έχει ως εξής:

    Πλήθος επιστημόνων και ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ταλαντούχων και ευφυών παιδιών αυτής της χώρας κάνει προσπάθειες, με το όποιο κίνητρο κάθε φορά, τεχνολογικής ή καλλιτεχνικής φύσεως. Στον αντίποδα, υπάρχει ένα κράτος που πατάει reject σε σημαντικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης (αναφέρομαι σε περικοπές χρηματοδότησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Ευγενιδίου, αν δεν κάνω λάθος) αποτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε πρόοδο της χώρας σε αυτούς τους τομείς.

    Οι ιδέες πιστεύω πως υπάρχουν. Και υλοποιούνται, το παράδειγμα στην οθόνη σου. Όμως δομή το κράτος δεν αποκτά, και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.

    Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στους Τελικούς Αντώνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..