Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Αριθμητικό λάθος στην Ιστορία της Β' Λυκείου



Στην επανάληψη για το αυριανό διαγώνισμα της Ιστορίας, εντόπισα ένα λάθος σε κείμενο του βιβλίου σε σχέση με τις χρονολογίες. Έχω να πω πως δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε, εγώ ή οι συμμαθητές μου λάθη στα σχολικά εγχειρίδια, που προκλήθηκαν μάλλον από προχειρότητα στην έκδοση του βιβλίου. Η ανάρτησή μου έρχεται για να προστεθεί στον κατάλογο των λόγων για τους οποίους κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των εκδόσεων. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως μια επανεξέταση του γνωστικού υλικού θα αποφέρει μια ουσιώδη λύση στο ζήτημα.

Η πλήρης ονομασία του βιβλίου είναι "Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου 565 - 1815", των Ιωάννη Δημητρούκα (δρ. Ιστορίας), Θουκυδίδη Ιωάννου (δρ. Ιστορίας, Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων) και Κώστα Μπαρούτα (δρ. Αισθητικής, Ιστορικού Τέχνης). Στη σελίδα 45, ενότητα γ2, με τίτλο "Η ίδρυση νέου βουλγαρικού κράτους από τον Σαμουήλ. Η υποταγή στο Βυζάντιο.", 2η παράγραφο αναφέρεται..

[...] οι Βυζαντινοί ανέπτυξαν έντονη στρατιωτική δράση κατά των Βουλγάρων με πρώτη επιτυχία στην περιοχή του Σπερχειού από τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό (997). Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, το 1014, στη μάχη του Κλειδίου [...]


1 σχόλιο:

  1. Ε, εντάξει, φιλόλογοι είναι οι άνθρωποι που το έγραψαν το βιβλίο, δεν είναι μαθηματικοί!! :-pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..