Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Αιμορραγούν οι αιμοδότες...




Μια σακούλα με σχεδόν αφόρετα ρούχα αφημένη στην άκρη του πεζοδρομίου, προσφορά ανθρώπινη για όποιον τα χρειάζεται. Ένα κέρμα στον μετανάστη που καθαρίζει τα τζάμια του αυτοκινήτου. Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη με όποιο υλικό αγαθό μπορούμε. Κι όμως, αυτό που ρέει με αφθονία μέσα μας και δεν κοστίζει τίποτα δεν το προσφέρουμε. Αποτέλεσμα, δύο μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο να μείνουν χωρίς το απαραίτητο για τη ζωή τους αίμα οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο «Αγ. Σοφία». Και το χειρότερο; Πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο...

Μόνο το 50% των ετήσιων αναγκών σε αίμα καλύπτεται από τους τακτικούς αιμοδότες. Τους εθελοντές δηλαδή, που χωρίς κάποιος δικός τους άνθρωπος να χρειάζεται αίμα, το προσφέρουν απλόχερα δύο-τρεις φορές το χρόνο. Το 45% καλύπτεται από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον όσων η κατάσταση της υγείας εκτάκτως το απαιτεί, ενώ το 3% προσφέρουν οι στρατευμένοι και 2% εισάγεται από την Ελβετία.

Γιατί απέχουν όμως οι Έλληνες από αυτήν την τόσο σημαντική προσφορά ζωής; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστο Πρωτόπαππα, για την όλη κατάσταση ευθύνεται η χρόνια αδιαφορία της πολιτείας. «Δεκαετίες τώρα υπόσχονται, κάνουν σχέδια και δεν υλοποιούν τίποτα». Οπως κατήγγειλε στην «Ε», η ΠΟΣΕΑ μοιράζει «παράνομα» στα σχολεία το 20σέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο για την εθελοντική αιμοδοσία, αφού παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους, κανένας υπουργός Παιδείας δεν τους βοήθησε.

«Ζητάμε συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς και δεν μας ανταποκρίνονται. Πριν από δύο μήνες ζητήσαμε και από τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Τα ίδια. Δεν θέλουμε λεφτά. Μόνο να στείλουν μια εγκύκλιο στα σχολεία και να πάει το φυλλάδιο σε όλα τα σπίτια. Τα παιδιά θα μάθουν περί τίνος πρόκειται και θα μεταφέρουν τα πάντα στους γονείς τους. Οχι να κάνουν εκστρατείες της πλάκας με διαφημιστικά σποτάκια στις 3 το πρωί...».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαππα σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μιμείται τις άγονες υποσχέσεις της κεντρικής εξουσίας. «Σε όποια πόλη ή χωριό υπάρχει οργανωμένος σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών υπάρχει και επάρκεια σε αίμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται απλά ενημέρωση και οργάνωση».

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες στην Αχαΐα. Η διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου τηλεφώνησε στον κ. Πρωτόππαπα ζητώντας τη συνδρομή του, αφού το νοσοκομείο είχε μείνει χωρίς μονάδες αίματος. «Μια μικρή εξόρμηση με κινητή μονάδα σε τρία κοντινά χωριά είχε αποτέλεσμα 30 μονάδες αίμα. Στήσαμε τις πολυθρόνες μέχρι και στα καφενεία. Αν είχαμε δύο τέτοιες υπερσύγχρονες να πηγαίνουμε σε μια περιφέρεια κάθε μήνα, θα καλύπτονταν όλες οι ανάγκες της χώρας. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Ενημέρωση χρειάζεται, διότι η άγνοια του προκαλεί φόβο».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα. Όπως είπε στην «Ε», χρειάζεται ενημέρωση των μαθητών του Λυκείου ώστε να δημιουργηθεί η καινούργια γενιά εθελοντών αιμοδοτών και να καλυφθούν οι ανάγκες. «Έφτιαξαν ένα Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο ουδέποτε λειτούργησε σωστά. Διότι αν λειτουργούσε, δεν θα παλεύαμε να βρούμε κάθε Αύγουστο αίμα για τους θαλασσαιμικούς και δεν θα έτρεχαν οι συγγενείς αυτών που τραυματίστηκαν σε τροχαίο να δώσουν αίμα την τελευταία στιγμή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 700 πολυμεταγγιζόμενοι του «Αγ. Σοφία», το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα για τη μεσογειακή αναιμία, έλαβαν μια μονάδα αίματος αντί για 2-3 που χρειάζονται.

«Στις 4 Αυγούστου εκδώσαμε ανακοίνωση καλώντας τους Ελληνες πολίτες να δώσουν αίμα και γνωστοποιήσαμε το θέμα και στο υπουργείο Υγείας ώστε να λυθεί πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Την Τρίτη και την Τετάρτη πριν από τη μεγάλη γιορτή, οι 80 που μεταγγίζονται καθημερινά δεν είχαν το απαραίτητο αίμα... Εννοείται ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα».

* Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την εθελοντική αιμοδοσία μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών: Ολυμπιονίκη Χρήστου Μάντικα 7, Αχαρνές - Αττική, 13671. Τηλ. και Φαξ: 210-2430560 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.posea.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..