Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι προοπτικές των τεχνολογιών περιβάλλοντος



"Η φύση είναι ένα μεταβλητό σύννεφο που είναι πάντα και ποτέ το ίδιο." Ralph Waldo Emerson (1803 - 1882)

Αντικειμενικά, υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να αφήσεις μια σκιά πίσω σου· να στραφείς στον ήλιο.


Το προηγούμενο Σάββατο βρήκε εμένα και τον αδερφό μου στην 3η Διεθνή Έκθεση ECOTEC στην Ανθούσα Αττικής. Διακόσιοι, περίπου, εκθέτες από 15 χώρες παρουσίαζαν τις προτάσεις, τις ευρεσιτεχνίες τους, τις σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών περιβάλλοντος. Δεν θα ήθελα να σταθώ περαιτέρω στην έκθεση όσο στο περιεχόμενό της. Αξίζει, πιστεύω, να παρατηρήσω πως περπάτησα 32.000 τ.μ αποδείξεων ανάπτυξης με κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.. (Ένα το κρατούμενο, για το τέλος.)

Ας δούμε, όμως, τι έβγαλε η τσάντα των διαφόρων φυλλαδίων που συγκεντρώσαμε:
  1. Αυτόνομο φωτιστικό εξωτερικού χώρου: Πρόκειται για μία κατασκευή παρόμοια με αυτή της φωτογραφίας. Μια αισθητικά αποδεκτή λύση με μηδενικό κόστος λειτουργίας, ικανή να καλύψει τις ανάγκες φωτισμού δευτερευόντων δρόμων, χώρων στάθμευσης, πάρκων ή μονοπατιών. Η εγκατάσταση τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ικανή να καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες φωτισμού για το βράδυ.
  2. Βιομηχανική εγκατάσταση φυσικού φωτισμού: Η εν λόγω κατασκευή (δυστυχώς, δεν έχουμε εικόνα) είναι ουσιαστικά ένα σύστημα φακών που λειτουργεί ως "ανακατευθυντήρας" του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους φωτισμού έως και 80%, και φυσικά, μηδενικό κόστος συντήρησης. Είναι ιδανικό για βιομηχανικές μονάδες (π.χ. αποθήκες) και υπερέχει έναντι των ηλεκτρικών συστημάτων φωτισμού καθώς είναι απολύτως ασφαλές από κίνδυνο βραχυκυκλώματος και/ή ανάφλεξης.
  3. Τέλος, ένα σύστημα βελτιστοποίησης της καύσης υγρών καυσίμων, με άμεσες εφαρμογές κινητήρες diesel ή καυστήρες συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Εκμεταλλευόμενο βασικές αρχές της οργανικής χημείας, είναι ικανό να επιφέρει μείωση ρύπων έως και 43,7% και οικονομία καυσίμου ίση περίπου με 20%. Σε ελεύθερη οικονομική μετάφραση, περίπου 12€ με 15€ σε κάθε γέμισμα, και απόσβεση μέσα στα πρώτα 3 χρόνια χρήσης. Φυσικά, χωρίς καμία ανάγκη για συντήρηση, καμία ουσιαστική ή μη αναστρέψιμη μετατροπή στο αυτοκίνητο, και κυρίως, οικολογικά.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν λύσεις. Ας σταματήσουμε να ζούμε στο Θατσερικό TINA = There is no alternative (=Δεν υπάρχει εναλλακτική) και ας τολμήσουμε για το κάτι παραπάνω. Τουλάχιστον, όσοι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Σε αυτό το σημείο, αναφέρομαι στις επιχειρήσεις.. Και όχι, δεν αναφέρομαι στους κολοσσούς του χώρου, αλλά στις σαφώς μικρότερες εταιρίες που, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής (κυριολεκτικά), αναπτύχθηκαν και έστρεψαν το δυναμικό τους στις τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Ας μιλήσουμε την γλώσσα του χρήματος:
  • Η τιμή πώλησης ηλιακής ενέργειας είναι (σύμφωνα με τον Ν.3734/09) φτάνει τα 0,55 €/kWh (με τιμαριθμική προσαρμογή) για το ηπειρωτικό δίκτυο και ισχύ συστήματος έως 10 kWp, δεσμευμένες με 20ετές συμβόλαιο για παραγωγούς και 25ετές συμβόλαιο πώλησης για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών σε κτίρια.
  • Πρόκειται για μία επένδυση για την οποία απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας & μόνο για μικροπαραγωγούς και οικιακούς παραγωγούς.
  • Η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών στοιχείων (ως ηλεκτρολογική εγκατάσταση) έχει διάρκεια ζωής 30 ετών με τελική απόδοση στο 80%.
  • Οι μικροπαραγωγοί και οικιακοί παραγωγοί δικαιούνται φοροαπαλλαγή για το εισόδημα που προκύπτει από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Αφήσαμε για το τέλος το ζήτημα του περιβάλλοντος, καθώς το αντίκρισμα των τεχνολογιών περιβάλλοντος στην προστασία της φύσης είναι όρος εκ των ουκ άνευ. Με πρόχειρους υπολογισμούς, η ηλιακή ενέργεια που φθάνει στη γη μέσα σε ένα έτος ανά τετραγωνικό μέτρο ισούται περίπου με τις θερμίδες (μονάδα ενέργεια) που μπορεί να προσφέρει η καύση ενός βαρελιού πετρελαίου. Ή πάλι, ένα οικολογικά φιλική παραγόμενο κιλοβάτ ισοδυναμεί με την προστασία δύο στρεμμάτων πευκοδάσους. Ευτυχώς, όταν ακόμα και ιδιώτες από τις τελευταίες γωνιές της Ελλάδας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, εξασθενούν μερικώς τα αίολα (λογοπαίγνιο) επιχειρήματα υπέρ του πεσιμισμού για την οικτρή κατάσταση της Ελληνικής γης. Επιτέλους, ας χυθεί άπλετο φως και κάπου αλλού πέρα από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής..




Πηγές:


1 σχόλιο:

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..