Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τα άδεια βαρέλια



Διαβάζουμε, λοιπόν, σε πρόσφατο φύλλο τη Αιχμής Αιτωλοακαρνανίας: Στο όνομα του Χρίστου Βερελή ως ιδανικού υποψηφίου για τον δήμο Μεσολογγίου κατέληξε ομόφωνα χτες η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ μετά από μακρά διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών της. Τι καλός κόσμος.. Ειλικρινά, αν δεν υπήρχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και οι εκπληκτικές τοπικές οργανώσεις του, άνθρωποι όπως εγώ θα είχαν μείνει χωρίς δουλειά. Τι καλός που θα ήταν ο κόσμος χωρίς δουλειά.. Ο κύριος Βερελής, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να προταθεί, ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί ή όχι την πρόταση, και αυτό γιατί θεωρεί πως ο θεσμός του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου είναι ανώτερος από τον οποιοδήποτε θεσμό.


Ας σχολιάσουμε, πρωταρχικά, το ζήτημα της ετεροπρότασης. Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποκτά χαρακτήρα μαραθωνίου κύρους για τους υποψηφίους. Οιοσδήποτε συμμετέχων, πέρα από τον νικητή, αγωνίζεται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, την επιβεβαίωση της ισχύς του και την διεκδίκηση μέρους της εκλογικής και κυβερνητικής πίτας. Η ετεροπρόταση, λοιπόν, ως εργαλείο έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας δίνει στον προτεινόμενο το προβάδισμα του εξ ορισμού αναγνωρισμένου ερείσματος στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η ασφάλεια της ετεροπρότασης επιτρέπει την αναίμακτη αποχώρηση από την παλαίστρα προτού η ελληνορωμαϊκή μετατραπεί σε.. παγκράτιο. Για την ιστορία, ο μοναδικός προτεινόμενος που είχε πλήρη άγνοια της λαϊκής απαίτησης για ανάθεση εξουσίας στο προσωπό του ήταν η Πάπισσα Ιωάννα, κατά τον Εμ. Ροϊδη..


Δεν μπορώ να ξέρω τί έχουν κατά νου τα στελέχη του Μεσολογγίου. Αν υποθέσουμε ότι θέλουν να τιμήσουν τον Χρίστο Βερελή και να στήσουν τα πολιτικά κανόνια του Ναβαρόνε σε καιρούς πράσινης διακυβέρνησης, πράσινης περιφέρειας, πράσινου Καλλικράτη και πράσινων αλόγων αναφορικά με τις προοπτικές του τόπου, τότε η κίνησή τους μπορεί να ερμηνευθεί και ως αλλαγή στο 90' του πληγωμένου υπερστελέχους Αναγνωστόπουλου, δηλώνοντας έτσι την μερική αποποίηση ευθυνών του επίσημου ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την λαμπρή προηγηθείσα τετραετία. Στον αντίποδα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι με την πρόταση αυτή, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Μεταφορών υποβιβάζεται σε στέλεχος πρώτης γραμμής με γεωγραφική έκταση αρμοδιοτήτων που δεν περιλαμβάνει το κάστρο του διευρυμένου Αγρινίου, αφότου φυσικά λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων του κόμματος.


Πρόεδρος της επιτροπής είναι κάποιος κύριος Θανάσης Τσούρας (αν έχετε ακουστά), προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο (=πρακτικά αδύνατο) έργο ανάδειξης άφθαρτων και αδιάφθορων στελεχών για το μέλλον της παράταξης. Κατά συνέπεια, αν σημειώσουμε το στραβοπάτημα του προτεινόμενου να προτείνει τον ΓΑΠ για την ταπεινή καρέκλα του Δημάρχου Αθηναίνων εν έτει 2002, καταλαβαίνετε ότι αμφισβητείται η δυναμική ακόμα και ενός πανίσχυρου άνδρα όπως του κυρίου Βερελή.

Καταληκτικά, κάπως έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος της ανάρτησής μας. Ένα, βάσει κοινής λογικής, καταδικασμένο εκλογικά ΠΑ.ΣΟ.Κ. βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίες σε περίπτωση βαθιάς εξασθένισης της κυβερνητικής ισχύος ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε αποχώρηση του Κινήματος από τον βασιλικό θρόνο. Χτυπάει το βαρέλι για να ακούσει αν έχει ακόμα κρασί στον πάτο. Και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, πολλαπλασιάζονται τα πυροτεχνήματα και ο θόρυβος τείνει να καλύψει όλη την υπόγεια την ταβέρνα/ μες σε καπνούς και σε βρισιές (Κώστας Βάρναλης, 1956).

Να θυμάστε: Το αδειανό βαρέλι βροντάει πιο πολύ από το γεμάτο


4 σχόλια:

  1. Λες αρκετά σωστά πράγματα, αλλά κάνεις και λάθη (άραγε να είναι από άγνοια;) Δεν μπορεί να λες "κάποιος κύριος Θανάσης Τσούρας". Ούτε τυχαίος είναι ούτε άγνωστος και το κυριότερο δεν είναι λαμόγιο όπως είναι πολλοί άλλοι. Και κάτι τελευταίο.Τα πολιτικά σχόλια δεν είναι έκθεση ιδεών. Όσο για τον Αναγνωστόπουλο αυτός δεν πιστεύει σε κανένα κόμμα όταν δεν τον εξυπηρετεί. Το έχουν αρκετοί γιατροί αυτό... Βλέπε και τον Μουρκούση που είναι της ίδιας συνομοταξίας ...
    Η πρόταση για τον Βερελή είναι ο τελικός του εξευτελισμός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγω θα συμφωνήσω με το sfyraki σε όλα τα παραπάνω, όπως και στο σχόλιο που είναι αναρτημένο.
    Έχω όμως μια ένσταση όσον αφορά το σχόλιο και απλα θελω να την διατυπώσω.
    Κατα την γνώμη, ορθώς αναφέρεται τοιουτοτρόπως στον "κάποιο κύριο Τσούρα" . Είναι όλοι τους ένοχοι στα μάτια της κοινής γνώμης. Κι αυτό όχι επειδή είναι όλοι τους ίδιοι , αλλά κυριως εξαιτίας της ανικανοτητας τους να "καθαρίσουν" τον τόπο απο τα "λαμόγια" και της διάθεσεως συγκάληψης όλων εκείνων που έπραξαν το μεγαλύτερο οικονομικο έγκλημα που βιώνουμε εμείς , τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τουλάχιστον. Όλοι τους είναι υπόλογοι σε εμας, απο την εποχή της Πλατωνικής Πολιτείας, αλλά περισσότερο σήμερα που μας έχουν φτάσει σε σημείο να γεννιόμαστε απογοητευμένοι και πρόσφυγες ! Πρόσφυγες απο την καθημερινότητα μας, απο την κοινωνία και απο την χώρα (όπως ξεκινάει να συμβαίνει ) . Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο τους χωρίζετε σε κλάδους και ταυτοχρονα τους στιγματίζετε! Δηλαδή, οι γιατροί το κάνουν αυτό, ενω για παράδειγμα οι Δικηγόροι όχι ; Αν κοιτάξετε και συγκρίνετε την Βουλή των Ελλήνων,τους τελευταίους μήνες μονο, θα βρείτε αρκετα παραδείγματα ανθρώπων που δεν πιστεύουν σε κανενα κόμμα , παραταξη, πολιτική ιδέα ή αξία ! Αποκλείεται όλοι τους να είναι γιατροί !
    Και κάτι τελευταίο , τα πολιτικά σχόλια ΕΙΝΑΙ έκθεση ιδεών.
    Ο καθένας μπορεί να εκφρασει την άποψη του χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνωσεις, χωρίς να προηγηθεί έρευνα ή κάτι άλλο σχετικό. Απλά μερικοί έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις (τα κονε), τους ανθρώπους που τους ενημερώνουν, και μια καλή έκθεση ιδεων για να αποσπάσουν ψήφους! Είναι ίσως το μοναδικό επαγγελμα (η πολιτική ) που μπορεί να το ασκήσει οποισδήποτε,ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου ή αντικειμένου. Τουλαχιστον στην περιοχή μας υάρχουν πολλές τετοιες περιπτώσεις.Το θέμα είναι αν θα ασχοληθείς με την πολιτική για το κοινό καλό ή για το ατομικό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας. Τα σχόλιά σας είναι τροφή για συνέχεια.

    Προς 1:31 - Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το διόρθωσα σε "κάποιος κύριος Θανάσης Τσούρας (αν έχετε ακουστά)". Από τη στιγμή που αναφέρω τις ει ο κύριος Τσούρας, προφανώς και δεν έχω απόλυτη άγνοια για τον εν λόγω, και σε καμία περίπτωση δεν τον χαρακτηρίζω ως κοινό πολιτικό Μαυργιαλούρο. Σχολιάζω, απλώς, ότι λόγω της προσωπικής του φιλίας με τον πρόεδρο του κόμματος, η πρόταση Βερελή του 2002 ίσως σήμερα να του γυρίζει μπούμπερανγκ. Πέραν τούτου, δεν μπορώ και να δεχθώ την απλουστευτική λογική του..
    1. Ο Αναγνωστόπουλος και ο Μουρκούσης είναι λαμόγια.
    2. Ο Αναγνωστόπουλος και ο Μουρκούσης είναι γιατροί.
    3. Άρα οι γιατροί είναι λαμόγια.
    Ευτυχώς για εμάς, οι προαναφερθέντες δεν είναι οι μόνοι γιατροί στην Ελλάδα!
    (Να σημειώσω ότι δεν γνωρίζω πολλά για τον κύριο Μουρκούση, οπότε να μην θεωρηθεί το παρόν ως προσωπική επίθεση)

    Προς 3:12 - Θα συμφωνήσω μαζί σας σε αρκετά σημεία, αλλά θα επιμείνω στο ότι τα πολιτικά σχόλια είναι εκθέσεις ιδεών, προσθέτοντας ότι μακάρι και οι εκθέσεις ιδεών να ήταν όλες πολιτικά σχόλια. Γραμμένα από κάποιον που είχε λίγο χρόνο και ενδιαφέρον να ετοιμάσει ένα κείμενο, ένα σχόλιο, μία πρόταση ή μία αντιπρόταση, κ.λπ., όλα αυτά είναι πολιτικός σχολιασμός. Γιατί όντως γεννιόμαστε απογοητευμένοι ως Έλληνες, αλλά πρόσφυγας στον τόπο μου, δεν γίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά κάνεις και αντιστέκεσαι.. Είσαι άξιος θαυμασμού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..