Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Δέκατος (τρίτος νεκρός)
Από τον Πάνο Ιατρίδη
http://www.panosiatridis.blogspot.com/


Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Ο χρόνος κυλάει αδιάφορος(όπως δημοσιεύθηκε στο stixoi.info)

Ο χρόνος κυλάει αδιάφορος για τα έργα μας.
Ανεβαίνει τον μεγάλο δρόμο, περπατάει μέχρι την πλατεία.
Μιλάει με τα δέντρα, μόνο αυτά προλαβαίνουν να ακούσουν.

Στο δεύτερο βλέμμα κρύβεται ο μήνας.
Στο γύρισμα του κεφαλιού, ήδη μια δεκαετία.

Όταν επιστρέψει, μόλις που προλαβαίνεις
να του γνωρίσεις τον φίλο σου,
να του συστήσεις δύο μάτια που αγαπάς,
να του χαρίσεις ένα λουλούδι για το σπίτι.

Και τότε κάθεται, βγάζει το παλτό του και σε χαιρετά με ένα νεύμα από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Και κόβει το βήμα του, βαρύς από όση του φόρτωσες

Α Γ Α Π Η


Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Απρέπειες, κύριε ΑναγνωστόπουλεΕλάτε τώρα, κύριε Αναγνωστόπουλε. Όταν ένα νέο παιδί ανοίγει τα φτερά του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, πρέπει να στεκόμαστε δίπλα του και να το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Κατά συνέπεια, θεωρώ τουλάχιστον απρέπεια τέτοιους σχολιασμούς από (το επικοινωνιακό επιτελείο που δουλεύει για) εσάς. Θα έπρεπε να είχατε, νομίζω, καλύτερη συναίσθηση του ηυξημένου βάρους των δηλώσεών σας. Ειδάλλως, τα επικοινωνιακά σας ανοίγματα προς την νεολαία του Μεσολογγίου θα έχουν ως αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια της γενιάς των baby-boomer προς το σφριγηλό πρόσωπό σας.

Όσο και αν συμφωνούμε στο ότι ο Justin Bieber δεν αξίζει δεκάρα τσακιστή, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω πως θα περίμενα περισσότερη συμπάθεια για τον εν λόγω νεαρό. Ο μικρός δεν λέει τίποτα ιδιαίτερο και δεν τραγουδά ποτέ χωρίς.. μηχανική υποστήριξη. Επίσης, είναι κατασκεύασμα των περιστάσεων και εκμεταλλεύεται εξαιρετικά το επικοινωνιακό του οπλοστάσιο. Δεν καταλαβαίνω τί σας προβληματίζει. Η ζήλια, πιθανώς;Με τιμή, μα τι τιμή,
κι η τιμή τιμή δεν έχει,
Σφυράκι


Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη με την Μαρία ΠαπαδήμαΜε αφορμή την επερχόμενη εκδήλωση του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος", συναντήσαμε την Μαρία Παπαδήμα στην Στοά Κοραή για καφέ και κουβέντα σχετικά με τον Πεσσόα και την μετάφραση.

Σφυράκι: Θα ήθελα να αρχίσουμε την συζήτησή μας με μία βασική ερώτηση: Γιατί Πεσσόα, και όχι κάτι άλλο; Πότε έγινε η πρώτη επαφή με το έργο του ποιητή;
Μ. Παπαδήμα: Η πρώτη επαφή ήταν μέσω Παρισιού. Στη δεκαετία του '80, όπου όταν σπούδαζα, συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την γέννησή του, με αποτέλεσμα τα γαλλικά βιβλιοπωλεία να είναι γεμάτα Πεσσόα. Παράλληλα, έφευγα για Λισαβώνα, οπότε το έναυσμα ήταν αυτά τα δύο ταυτόχρονα. Όσο ζούσε, ο Πεσσόα, με τη μορφή του, δημοσίευσε μόνο δύο πράγματα: Τη συλλογή "Μήνυμα" (Mensagem) και τον "Αναρχικό Τραπεζίτη" (O Banqueiro Anarquista), δηλαδή μία ποιητική συλλογή και ένα διήγημα. Υπήρχαν κάποια άλλα σε περιοδικά της εποχής, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος βρέθηκε σε ένα μπαούλο με χειρόγραφα. Η οριστική καταγραφή του "Βιβλίου της Ανησυχίας" (Livro do Desassossego) τελείωσε στα τέλη της δεκαετίας του '90. Δηλαδή, αυτά που είχα διαβάσει εγώ τότε ήταν σχετικά λίγα. Και έτσι αποφάσισα να μάθω πορτογαλικά. Τον είχα διαβάσει στα γαλλικά και ήθελα οπωσδήποτε να τον μεταφράσω. Πέρασα πολλά καλοκαίρια στη Λισαβόνα. Στην αρχή ξεκίνησα κάπως δειλά, αν έχεις δει, με την "Ώρα του Διαβόλου", που είναι ένα διήγημα πάνω στην ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη, μετά έκανα τον Álvaro de Campos, που είναι τα ποιήματα, τον "Αναρχικό Τραπεζίτη" και στη συνέχεια το "Βιβλίο της Ανησυχίας".

Έρχονται οι καφέδες μας. Ο κόσμος δεν σταματά να πηγαινοέρχεται φουριόζος και νευρωτικός, φορτωμένος τσάντες με ψώνια. Και εμείς, κάπου στη μέση, να συζητάμε με το μικρόφωνο ακουμπισμένο στο τραπεζάκι.. Κάπως έτσι έρχεται η επόμενη ερώτηση..

Σ: Γιατί να διαβάσει κάποιος Πεσσόα σήμερα;
Μ.Π.: Γιατί είναι διαχρονικός και πιο επίκαιρος από ποτέ. Δηλαδή, όλη αυτή η διάσπαση του ανθρώπου, η διάσπαση του Εγώ.. Μιλάει για όλα τα πράγματα με ένα τρόπο τόσο σύγχρονο και σημερινό. Το είχε πει, εξάλλου, και ο ίδιος, ότι οι της εποχής του δεν θα τον καταλάβαιναν, ή ότι θα τον καταλάβαιναν κάποτε άλλοτε. Νομίζω ότι αυτό το κάποτε έχει έρθει και το καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια. Και, αλήθεια, δεν έχω βρει κανέναν που να μην του αρέσει. Ο πρώτος που μου είχε κάνει τρομερή έκπληξη ήταν ένας τύπος που πούλαγε είδη κιγκαλερίας στη Σπυρίδωνος Τρικούπη (κεντρικός δρόμος των Αθηνών). Το "Βιβλίο της Ανησυχίας", επειδή αποτελείται από αποσπάσματα, είναι σαν ένα ρολόι που λέει ταυτόχρονα ιστορίες και σκέψεις. Το διαβάζεις, το αφήνεις, το ξαναδιαβάζεις, ωστόσο, σου δίνει την εικόνα του ανθρώπου που το γράφει, δημιουργείται η ζωή και εικόνα του. Είναι σκέψεις ή πράγματα που τα έχεις σκεφτεί και εσύ.

Σ: Αυτή τη διαχρονικότητα δεν συναντούμε και στον Καβάφη;
Μ.Π.: Φυσικά, και σε όλους τους μεγάλους. Ο Καβάφης είναι επίσης μοναδικός. Και μπορείς να δεις πόσο παγκόσμια γνωστός είναι, πόσες πορτογαλικές μεταφράσεις έχουν γίνει για το έργο του, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στη Βραζιλία και κάθε χρόνο ανανεώνονται.
Σ.: Φτάνει την.. κυριαρχία του Πεσσόα; Όχι πως στα αλήθεια έχει σημασία, βέβαια.
Μ.Π.: Σίγουρα, αν δεν την ξεπερνάει κιόλας. Είναι ένας παγκόσμιος ποιητικός μύθος. Το ίδιο και ο Πεσσόα βέβαια, δεν μπορούμε να τους διακρίνουμε. Βέβαια, όλη αυτή η ιδιομορφία που υπάρχει στα ελληνικά του Καβάφη, πως να περάσει σε μία μετάφραση; Αντίθετα, ο Πεσσόα δεν είναι τόσο μετρημένος σε όλες τις λέξεις.
Σ.: Ανότη ερώτηση αλλά, τι είναι καλύτερα; Μετρημένα ή ελεύθερα και πηγαία;
Μ.Π.: Γιατί; Το ένα αποκλείει το άλλο; Ο Καβάφης δεν μετρούσε τις λέξεις, απλώς η ποίησή του είναι τόσο λιτή που όλες έχουν την θέση τους και άμα βγάλεις μία πέφτει το οικοδόμημα. Η ποίηση του Καβάφη τσακίζει κόκκαλα, όπως όμως και ο λόγος του Πεσσόα, του οποίου οι σκέψεις είναι επίσης μετρημένες.

Σ: Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει υλικό που να ανήκει στον Πεσσόα και να μην έχει καταγραφεί; Λόγου χάρη, μία δημοσίευση με ένα ετερώνυμο που δεν του έχει αποδοθεί;
Μ.Π.: Υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των χειρογράφων. To 1993 δόθηκε ο πλήρης κατάλογος των 72 ετερωνύμων του ποιητή. Οι βασικοί είναι τέσσερις, οι υπόλοιποι είναι περιστασιακοί.
Σ: Είχα διαβάσει κάπου ότι οι τέσσερις μεγαλύτεροι ποιητές της Πορτογαλίας ήταν ένας.
Μ.Π.: (γέλια) Ναι, ισχύει αυτό. Είναι για τα τέσσερα κύρια ετερώνυμα του Πεσσόα.

Σ: Δεύτερη δύσκολη ερώτηση: Γιατί μετάφραση; Ισχύει ότι ακροβατεί μεταξύ επιστημονικής ανάλυσης και ποιητικής ανησυχίας;
Μ.Π.: Ίσως. Για εμένα η μετάφραση είναι δημιουργία, λίγο εκ του ασφαλούς. Παίρνεις ένα υλικό που, αν έχεις την τύχη, είναι ένα σπουδαίο έργο ή ενός σπουδαίου συγγραφέα, και αν είσαι και εσύ καλός μεταφραστής, παίρνεις ένα πολύ σπουδαίο έργο και στη συνέχεια.
Σ: Ανέφερεται επίσης ότι ένα μεταφρασμένο ποίημα, πέρα από όποια συγγένεια και νοηματική σχέση με το πρωτότυπο, είναι ένα νέο ποίημα.
Μ.Π.: Και για την πεζογραφία ισχύει, απλώς στην ποίηση υπάρχει η μελωδία, υπάρχει ο ρυθμός.. Επομένως, δεν μπορείς να αποδώσεις μόνο το νόημα ή μόνο τη ρίμα, αλλά επιβάλλεται να φύγεις λίγο παραπέρα και η έννοια της δημιουργίας να είναι πιο κοντά στην πρωτογενή.
Σ: Υπάρχει, βέβαια, και το (σεξιστικό) ρητό που λέει ότι οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Οι πιστές δεν είναι ωραίες, και οι ωραίες δεν είναι πιστές.
Μ.Π.: (γέλια) Εντάξει, αυτό είναι λίγο απλοϊκό. Τι σημαίνει πιστός; Δηλαδή, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να μεταφράζεις λέξη-λέξη. Μπορείς να μεταφράσεις μία παροιμία ή μία έκφραση; Ωστόσο, πιστός στο ύφος, ναι, πρέπει να είσαι. Αυτό έχει σημασία.

Σ.: Επιχειρώντας μια κρυφή ματιά στις σημειώσεις σας, τι να περιμένουμε να ακούσουμε το Σάββατο;
Μ.Π.: Αναγκαστικά, μια προσπάθεια εξήγησης της ετερωνυμίας, γιατί αυτό απασχολεί όποιον διαβάζει Πεσσόα (τί είναι ο καθένας, γιατί το έκανε και τί διαφορά έχουν) και μια προσπάθεια προσέγγισης των δύο αυτών ποιητικών μύθων, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας Είδαμε και αυτή την ταινία πέρυσι (σ.σ. για το "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη"), μία πολύ έξυπνη συνάντηση..
Σ.: ..που όμως έπρεπε να γίνει!
Μ.Π.: Σίγουρα.

Σ.: Τι να περιμένουμε στη συνέχεια;
Μ.Π.: Τελειώνω τον αγαπημένο μου ετερώνυμο, τον Alberto Caeiro. Είναι ο φύλακας των κοπαδιών, όπως λέει (χωρίς να είναι βοσκός), ο ποιητής της φύσης, παγανιστής, με ένα απόλυτα ρεαλιστικό βλέμμα. Σίγουρα, δηλαδή, δεν είναι ο νευρωτικός Álvaro de Campos! Αργότερα έχω να ασχοληθώ και με την μετάφραση του Α - Ω στα γαλλικά και ένα μικρό διηγηματάκι του Πεσσόα που θα βγει πριν τα Χριστούγεννα.

Σας ευχαριστώ πολύ

Η Μαρία Παπαδήμα κατάγεται απο το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταφράστρια. Κύρια πεδία των επιστημονικών της ενασχολήσεων είναι η γαλλόφωνη λογοτεχνία, η λογοτεχνική μετάφραση, το έργο του Φερνάντο Πεσσόα καθώς και τα έργα των Οκτάβιο Πας, Σάμουελ Μπέκετ, Κώστα Αξελού, Μπλαιζ Σαντράρ, Μπαλζάκ, Φιλίπ Νεμό κ.ά. Το 2008 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο για τη μετάφραση του "Βιβλίου της ανησυχίας" του Μπερνάντο Σοάρες, ενός εκ των ετερωνύμων του Φερνάντο Πεσσόα. Είναι αναγνωρισμένη ως η σπουδαιότερη μεταφράστρια του Πεσσόα στην Ελλάδα.

Τάδε έφη Fernando Pessoa..
  • Εγώ, τη μέρα, είμαι ένα τίποτα και τη νύχτα είμαι εγώ.
  • Αν η καρδιά μπορούσε να σκεφτεί, θα σταματούσε.
  • Ποτέ δεν αγαπάμε κανέναν. Αγαπάμε αποκλειστικά την εικόνα που διαμορφώνουμε για κάποιον. Αυτό που αγαπάμε είναι μια δική μας κατασκευή, στην ουσία δεν αγαπάμε παρά τον εαυτό μας. (το βρίσκω ανατριχιαστικό)
  • Ζω πάντα στο παρόν. Το μέλλον δε το γνωρίζω. Το παρελθόν δεν το έχω πια.


Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Τα άδεια βαρέλιαΔιαβάζουμε, λοιπόν, σε πρόσφατο φύλλο τη Αιχμής Αιτωλοακαρνανίας: Στο όνομα του Χρίστου Βερελή ως ιδανικού υποψηφίου για τον δήμο Μεσολογγίου κατέληξε ομόφωνα χτες η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ μετά από μακρά διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών της. Τι καλός κόσμος.. Ειλικρινά, αν δεν υπήρχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και οι εκπληκτικές τοπικές οργανώσεις του, άνθρωποι όπως εγώ θα είχαν μείνει χωρίς δουλειά. Τι καλός που θα ήταν ο κόσμος χωρίς δουλειά.. Ο κύριος Βερελής, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να προταθεί, ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί ή όχι την πρόταση, και αυτό γιατί θεωρεί πως ο θεσμός του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου είναι ανώτερος από τον οποιοδήποτε θεσμό.


Ας σχολιάσουμε, πρωταρχικά, το ζήτημα της ετεροπρότασης. Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποκτά χαρακτήρα μαραθωνίου κύρους για τους υποψηφίους. Οιοσδήποτε συμμετέχων, πέρα από τον νικητή, αγωνίζεται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, την επιβεβαίωση της ισχύς του και την διεκδίκηση μέρους της εκλογικής και κυβερνητικής πίτας. Η ετεροπρόταση, λοιπόν, ως εργαλείο έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας δίνει στον προτεινόμενο το προβάδισμα του εξ ορισμού αναγνωρισμένου ερείσματος στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η ασφάλεια της ετεροπρότασης επιτρέπει την αναίμακτη αποχώρηση από την παλαίστρα προτού η ελληνορωμαϊκή μετατραπεί σε.. παγκράτιο. Για την ιστορία, ο μοναδικός προτεινόμενος που είχε πλήρη άγνοια της λαϊκής απαίτησης για ανάθεση εξουσίας στο προσωπό του ήταν η Πάπισσα Ιωάννα, κατά τον Εμ. Ροϊδη..


Δεν μπορώ να ξέρω τί έχουν κατά νου τα στελέχη του Μεσολογγίου. Αν υποθέσουμε ότι θέλουν να τιμήσουν τον Χρίστο Βερελή και να στήσουν τα πολιτικά κανόνια του Ναβαρόνε σε καιρούς πράσινης διακυβέρνησης, πράσινης περιφέρειας, πράσινου Καλλικράτη και πράσινων αλόγων αναφορικά με τις προοπτικές του τόπου, τότε η κίνησή τους μπορεί να ερμηνευθεί και ως αλλαγή στο 90' του πληγωμένου υπερστελέχους Αναγνωστόπουλου, δηλώνοντας έτσι την μερική αποποίηση ευθυνών του επίσημου ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την λαμπρή προηγηθείσα τετραετία. Στον αντίποδα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι με την πρόταση αυτή, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Μεταφορών υποβιβάζεται σε στέλεχος πρώτης γραμμής με γεωγραφική έκταση αρμοδιοτήτων που δεν περιλαμβάνει το κάστρο του διευρυμένου Αγρινίου, αφότου φυσικά λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων του κόμματος.


Πρόεδρος της επιτροπής είναι κάποιος κύριος Θανάσης Τσούρας (αν έχετε ακουστά), προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο (=πρακτικά αδύνατο) έργο ανάδειξης άφθαρτων και αδιάφθορων στελεχών για το μέλλον της παράταξης. Κατά συνέπεια, αν σημειώσουμε το στραβοπάτημα του προτεινόμενου να προτείνει τον ΓΑΠ για την ταπεινή καρέκλα του Δημάρχου Αθηναίνων εν έτει 2002, καταλαβαίνετε ότι αμφισβητείται η δυναμική ακόμα και ενός πανίσχυρου άνδρα όπως του κυρίου Βερελή.

Καταληκτικά, κάπως έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος της ανάρτησής μας. Ένα, βάσει κοινής λογικής, καταδικασμένο εκλογικά ΠΑ.ΣΟ.Κ. βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίες σε περίπτωση βαθιάς εξασθένισης της κυβερνητικής ισχύος ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε αποχώρηση του Κινήματος από τον βασιλικό θρόνο. Χτυπάει το βαρέλι για να ακούσει αν έχει ακόμα κρασί στον πάτο. Και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, πολλαπλασιάζονται τα πυροτεχνήματα και ο θόρυβος τείνει να καλύψει όλη την υπόγεια την ταβέρνα/ μες σε καπνούς και σε βρισιές (Κώστας Βάρναλης, 1956).

Να θυμάστε: Το αδειανό βαρέλι βροντάει πιο πολύ από το γεμάτο


Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Άδεια καρότσια. Μια λύση στις διαμαρτυυρίες!(αναδημοσίευση από news24)

Ο χώρος μπροστά στα ταμεία γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Κατερίνης φράκαρε από δεκάδες «ορφανά» καρότσια, γεμάτα με προϊόντα. Οι ταμίες και οι υπεύθυνοι του καταστήματος κοιτούσαν έκπληκτοι τους 35 και πλέον πελάτες να τα παρατούν εκεί και να αποχωρούν ομαδικά, δηλώνοντας πως δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αυτά που ήθελαν να αγοράσουν.
Η ενέργεια ήταν οργανωμένη, από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για...

τις ακριβές τιμές των προϊόντων. Είχε τίτλο «Αφήστε τα στο Ταμείο» και σχεδιάζεται να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις στο επόμενο διάστημα. «Γεμίστε τα καρότσια σας με ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Βάλτε μέσα όλα τα προϊόντα εκείνα τα οποία θα αγοράζατε αν είχατε μισθό golden boy, και όταν φτάσετε στο ταμείο, ζητήστε ευγενικά συγνώμη που δεν μπορείτε να τα πληρώσετε», αναφέρει το προπαγανδιστικό υλικό της ομάδας που μοιράστηκε στην πόλη.

Στο σούπερ μάρκετ επικράτησε πανικός. Κάθιδρη η υπεύθυνη του καταστήματος, αφού πήρε οδηγίες από τα κεντρικά της Αθήνας, κάλεσε την αστυνομία, η οποία έφτασε λίγα λεπτά αργότερα. «Δεν κλέψαμε κανέναν, ούτε φοράμε κουκούλες, ούτε κρατάμε όπλα. Όπως μπαίνεις σε ένα κατάστημα ρούχων και μετά από πρόβα δύο ωρών δεν αγοράζεις κανένα από τα οχτώ πουκάμισα που δοκίμασες, έτσι κάναμε κι εμείς», είπαν στους -επίσης έκπληκτους- αστυνομικούς και αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, το θέμα έληξε.

«Αντιδρούμε»
«Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε φοβισμένοι και αντιδρούμε. Μας κατεβάζουν το εισόδημα, μας ανεβάζουν τους φόρους και οι τιμές είναι στα ύψη. Το ίδιο προϊόν εδώ πωλείται 40% ακριβότερα από τη Γερμανία», είπε στο «Έθνος» ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας, Η. Τσολακίδης. «Ζητούμε συγνώμη από τους υπαλλήλους που ταλαιπωρήθηκαν όπως ταλαιπωρείται όλος ο κόσμος σε μια πορεία, ή σε μια απεργία», προσέθεσε.

Παρόμοιες ακτιβιστικές ενέργειες είναι συνηθισμένες στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο έγινε πέρυσι η δίκη μελών καταναλωτικής οργάνωσης που έκαναν το ίδιο και μηνύθηκαν από τους υπευθύνους του σούπερ μάρκετ. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δικαίωσε τους καταναλωτές.
(από ΕΘΝΟΣ)

Ας συνεχιστούν και να επεκταθούν τέτοιου είδους κινήσεις μήπως και μειωθούν οι τιμές।

Κατά προτίμηση επιλέξτε αλλαντικά και τυροκομικά σε φέτες ώστε να ζημιωθούν και οι ιδιοκτήτες των Σ/Μ και να είναι και πιο επώδυνη η διαμαρτυρία.


Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση του Παναγιώτη Κατσούλη περί κομματικού χρίσματοςΤο αναδημοσιεύουμε αρχικά ασχολίαστο, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την αντικειμενικότητα του λόγου. Με την πρώτη ευκαιρία, θα το σχολιάσουμε περαιτέρω

Πολιτικές – κοινωνικές συνθέσεις και «κομματικό χρίσμα»

στο νέο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Παρέμβαση - τοποθέτηση

Του Κατσούλη Παναγιώτη

Η συμμετοχή σε μια εσωκομματική πολιτική διαδικασία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση αυτής της διαδικασίας καθ΄ ολοκληρίαν. Υπό αυτή την έννοια συμμετέχω στις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου του νέου δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά ταυτόχρονα αναζητώ και επιζητώ μια εναλλακτική πολιτική διέξοδο.

Μαζί με μια πλειάδα συμπολιτών από σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και ενεργοί πολίτες συζητούμε και συνδιαμορφώνουμε μια πολιτική πρόταση, η οποία δίχως να αντιτίθεται, τροποποιεί σε βασικά σημεία την ίδια τη διαδικασία - αυτή που έχουμε συνηθίσει να ονοματίζουμε «ως απονομή κομματικού χρίσματος».

Ποια είναι η πρόταση; Να εκφραστεί πρώτα η κοινωνία, να υπάρξουν πολιτικές συνθέσεις και ακολούθως τα κόμματα ως πολιτικοί φορείς που αφουγκράζονται τις κοινωνικές εξελίξεις να συνδράμουν στην έκφρασή της. Οι ζωντανές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς αποκλεισμούς και χειραφετήσεις τοπικών παραγόντων.

Η πρόταση αυτή προβάλλεται γιατί θεωρούμε πως στην τοπική κοινωνία του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου επικρατούν ιδιόμορφες κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Ποιες είναι αυτές;

  • Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν των κοινωνικά σκληρών οικονομικών μέτρων και αφετέρου των χωροταξικών διευθετήσεων του «Καλλικράτη» στην περιοχή (γι’ αυτές έχω αναφερθεί δημόσια και αναλυτικά).
  • Ο προβληματισμός – σκεπτικισμός, ο οποίος έχει να κάνει με την κομματική διαδικασία που πριν από τέσσερα χρόνια εφαρμόστηκε στο δήμο Μεσολογγίου και η οποία αποδείχθηκε αποτυχημένη, αναποτελεσματική και τραυματική.
  • Τα χαρακτηριστικά μιας- εν μέρει - αντικομματικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει πλέον ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στην περιοχή, αφού ο προβληματισμός που προανέφερα βαθαίνει εξαιτίας της αδυναμίας παραγωγής πολιτικής από τα κόμματα τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. H ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου βιώνει σήμερα συνθήκες στρεβλής πολιτικής υποεκπροσώπησης και αυτό δεν αποτελεί ένα αμελητέο πολιτικό γεγονός.
  • Εκτός όμως των προαναφερόμενων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, η ίδια η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καθώς και τα οξυμένα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους τρεις δήμους που συνενώνονται (Μεσολόγγι - Αιτωλίκο, Οινιάδες), απαιτούν τη μέγιστη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω από ένα τολμηρό αλλά και συνάμα ρεαλιστικό δημοτικό πρόγραμμα αναγέννησης και ανατροπής. Η συσπείρωση αυτή ενδεχομένως δεν θα γίνει κατορθωτή - στο βαθμό που απαιτείται αν ακολουθηθεί ο γνωστός τρόπος υπόδειξης υποψηφίου δημάρχου προς την τοπική κοινωνία.

Μεσολόγγι 17/6/2010Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Ο Daniel Pink για την παρακίνησηΜία ριζοσπαστική ομιλία για το μέλλον του management και την συναρπαστική επιστήμη της παρακίνσης.


Επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους από την επιλογή Subtitles.


Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

Προς κύριο Π. ΚατσούληΑξιότιμε κύριε Κατσούλη,

Πολλά γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες για το πρόσωπό σας και τα οφέλη που προκύπτουν από την θέση σας. Βρίσκω την υπόθεσή σας αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να σας ζητήσω μέσω του ιστολογίου μου υπεύθυνες απαντήσεις σε κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα από την αρχή..

1. Με την ανάρτηση (http://ierapolis.blogspot.com/2010/06/blog-post_8247.html) στο ιστολόγιο IeraPolis της Τετάρτης, 9 Ιουνίου 2010, η κυρία Τζίνα Τράπαλη-Σκαρμούτσου σας κατηγορεί ότι εκμεταλλευτήκατε την θέση σας με σκοπό να αποσπάσετε ονόματα και διευθύνσεις απόδημων μεσολογγιτών και να προωθήσετε τοιουτοτρόπως την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου σας. Η εν λόγω αναφέρει, συν τοις άλλοις, ότι σε άμεση επικοινωνία μαζί σας έτυχε απρεπούς συμπεριφοράς από μέρους σας.

2. Ακολούθησε η στιχουργική αναδιατύπωση της υπόθεσής σας στην ανάρτηση (http://sarakaimara.blogspot.com/2010/06/blog-post_2719.html) του ιστολογίου Sara kai Mara, όπου μεταξύ άλλων σας καταλογίζεται και η διατήρηση αρχείων φίλων και δυνητικών ενδιαφερόμενων (κοινώς "φακέλωμα") με ειρωνικό τρόπο, χαρακτηριστικό που καθιστά μία απάντηση από μέρους σας ακόμα πιο επιβεβλημένη.

3. Τέλος, γράφτηκαν αρκετά και στο ιστολόγιο Σάλτσινο (http://saltseno.blogspot.com/2010/06/blog-post_4889.html), λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη και τα δηκτικά σχόλια που ακολουθούν κάθε φορά..


Οι ερωτήσεις που θέλω να σας απευθύνω είναι οι εξής:
1. Ποιά είναι η σχέση σας με τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής "Ο Άγιος Συμεών" ώστε σας επιτρέπεται να αποστέλλετε επιστολές με το σήμα του συλλόγου; (αν κατάλαβα καλά την κατάσταση!)
2. Τι απαντήσατε στην εν λόγω κυρία κατά την κατά πρόσωπο συνάντησή σας;
3. Τα ταχυδρομικά έξοδα των επιστολών καλύφθηκαν από εσάς, από την Νομαρχία, ή από τον Σύλλογο;

Αυτά για την ώρα. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και αναμένω απάντησή σας με οποιονδήποτε τρόπο. Αν θέλετε, μπορώ να επικοινωνήσω εγώ μαζί σας τηλεφωνικώς. Αρκεί να πάρουμε κάποιες απαντήσεις.


Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Σήφης Καυκαλάς - Οικονομική αγκαλιά

Ένα τραγούδι από οικονομολόγους για οικονομολόγους..
Σκεφθείτε ότι η αγάπη βασίζεται στην αρχή του δεδουλευμένου, οι προσδοκίες μας πρέπει να ακολουθούν την αρχή της συντηρητικότητας, και κυρίως, μην ξεχνάτε, ότι στη ζωή που δεν διαλέξαμε (και τον καπιταλισμό) θα υπάρχουν πάντα boom and bust..

Παρακολουθώντας τα τελευταία νέα, σας ενημερώνουμε ότι μάλλον υπάρχει απλή συνωνυμία μεταξύ του συντρόφου Σ.Καυκαλά που συνελήφθη σήμερα 28/6 στο Σύνταγμα και του τραγουδοποιού.


Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Η αξία του δικομματισμούΧρόνια τώρα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί (ακόμα και ο τρισμέγιστος Θεόδωρος Πάγκαλος, νομίζω) κατήγγειλαν τον δικομματισμό, το σύστημα αυτό που χρόνο με τον χρόνο εγκαθίσταται όλο και πιο στέρεα στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, άλλωστε και μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

1974 - 1980 : Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Καραμανλής
1980 - 1981 : Νέα Δημοκρατία, Γεώργιος Ράλλης
1981 - 1989 : ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου
1990 - 1993: Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Μητσοτάκης
1993 - 1996: ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου
1996 - 2004:ΠΑΣΟΚ, Κωσταντίνος Σημίτης
2004 - 2009:Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Καραμανλής (άλλος αυτός)
2009 - ???? :ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου

Με τον παραπάνω κατάλογο γίνεται, πιστεύω, εμφανής και η δύναμη της οικογενειοκρατείας στη χώρα μας. Η επιρροή των δυναστειών Καραμανλή και Παπανδρέου είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καταγράφεται στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Όσο για τους +1, την οικογένεια Μητσοτάκη, η επιρροή τους ήταν μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους τα τελευταία 30 χρόνια, πάντα όμως ανεπίσημα και στην... απ 'έξω.

Μέσα από ένα πολιτικό και αξιακό σύστημα που διαιωνίζεται ατόφιο και αναπαράγεται εκμεταλλευόμενο τις ίδιες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας (ραγιαδισμός, ρουσφετολαγνεία, διαφθορά, μαζοποίηση, "παπαγαλάκια", "κουμπάρους" κ.λπ.), διαπιστώνουμε μία εκ κατασκευής ιδιότητα που δεν είχαμε λάβει υπόψη. Διαβάζουμε στα τελευταία νέα: "Σε προκαταρκτική επιτροπή προτίθεται να παραπέμψει το κυβερνών κόμμα πέντε πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για την πολύκροτη υπόθεση..."

Όταν η μία κυβέρνηση αλλάζει θέση με την δεύτερη, πρέπει να καθαρίσει το ρετιρέ από τον προηγούμενο ένοικο. Βάφει τους τοίχους (αλλαγή στα ονόματα υπουργείων), αλλάζει τις κουρτίνες (ανοιχτή διακυβέρνηση & opengov.gr), και φροντίζει να κάνεις μια καλή απολύμανση σε κουζίνα και μπάνιο ("κάθαρση"). Θεμέλιο του δικομματισμού είναι η πεποίθηση που δημιουργεί ότι το σήμερα είναι διαφορετικό από το χθες, ότι το παιδί της αλλαγής γεννήθηκε και είναι εδώ μόνο για εσάς φίλες και φίλοι, πως ό,τι σαθρό, αφαιρέθηκε, απομακρύνθηκε και αποτελεί πια κομμάτι του παρελθόντος.

Ενός παρελθόντος που επαναλαμβάνεται ανησυχητικά συχνά..


Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

ΔιαφημίσειςΈπειτα από αρκετή σκέψη, το Σφυράκι παραχωρεί μέρους του χώρου του για τις διαφημιστικές ανάγκες οιοδήποτε ενδιαφερόμενου, ούτως ώστε να συγκεντρώνονται τα απαραίτητα χρήματα που χρηματοδοτούν αγορές εισιτηρίων, δίσκων, βιβλίων κ.λπ. Θα ήταν χαρά μας εάν φιλοξενούσαμε κάποια αξιόλογη επιχείρηση από το Μεσολόγγι.

Διαφημιστείτε στο Σφυράκι (Μεσολόγγι)!

Κόστος: Ελάχιστο και Συζητήσιμο
Όφελος: Μόνιμη παρουσία στο διαδίκτυο, φθηνή και οικολογική διαφήμιση
Ισχυρό Χαρτί: Οι 17.000 μοναδικές επισκέψεις από την μέρα που ανοίξαμε


Οι πρώτες 3 διαφημίσεις θα τοποθετηθούν εντελώς δωρεάν, έως ότου δημιουργηθεί ενδιαφέρον για κάθε μία πέραν αυτών


Οι Ίκαροι πετούν ακόμα ψηλά
Όσοι παρακολούθησαν την τελευταία εκπομπή με τίτλο "Στα άκρα" (με παρουσίαση και επιμέλεια από την εξαιρετική Βίκυ Φλέσσα) ίσως άκουσαν την πολύ ωραία συζήτηση των δύο πιλότων, αντισμηνάρχου Χρήστου Οικονόμου και επισμηναγούς Χαρίτωνα Χαρούση, τόσο για την καθημερινότητα όσο και για τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπυρόσβεσης. Συγκινητικό ήταν, δε, το φινάλε της εκπομπής όπου διαβάστηκαν ένα προς ένα τα ονόματα, οι βαθμοί, και οι ηλικίες (το πλέον τραγικό) των πιλότων που χάθηκαν κατά το δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης. Τελειώνω τα σχόλιά μου με την παρατήρηση ότι αν μπορέσει ποτέ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και οι ελληνικές επιχειρήσεις να εργαστούν και να οργανωθούν όπως η Π.Α., έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Σας αφήνω με τα κάτωθι..

Οι πιλότοι της Π.Α. ως απάντηση στις έντονα αποδοκιμαστικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου για την "λευκή" απεργία που είχαν πραγματοποιήσει, έστειλαν στο defencenet.gr την ακόλουθη επιστολή-μαρτυρία την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

"Αυτή την "δουλειά" δεν ξεκινήσαμε να την κάνουμε για τα χρήματα... Δώσαμε εξετάσεις για να μπούμε στην Σχολή Ικάρων γνωρίζοντας ότι θα στερηθούμε 4 από τα καλύτερα χρόνια ενός εφήβου (τα φοιτητικά) κλεισμένοι μέσα σε ένα στρατόπεδο... Το τίμημα του να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που λατρεύουμε... να πετάξουμε μια μέρα πάνω από το Αιγαίο. Δεν περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από αυτό. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να υπάρχει ηρεμία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή μας ώστε να αφοσιωθούμε ψυχή τε και σώματι στην προσφορά στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο να αφοσιωθούμε στην λατρεία μας... στην "δουλειά" μας. Σε μια "δουλειά" που πριν φύγουμε το πρωί φιλάμε την οικογένεια και πάμε για απογείωση. Σε μια "δουλειά" που στο αεροδρόμιο αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί αργότερα να σπάσει κάποιος το παράθυρο του οδηγού για να το γυρίσει στα σπίτια μας. Σε μια δουλειά που ούτως ή αλλιώς τα λεφτά ΗΔΗ έφταναν οριακά για να συντηρήσω την οικογένεια μου με την γυναίκα μου να δουλεύει και εκείνη. Η "σπάταλη" ζωή μας; Ένα στεγαστικό δάνειο όλο κι όλο για να έχουμε το δικό μας σπίτι.... Θα κάναμε ευχαρίστως κύριοι και δεύτερη δουλειά για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν προλαβαίνομε όμως όταν 6 μήνες τον χρόνο λείπω για υπηρεσίες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη φαντάζει δίκαιο. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό και δυστυχώς δεν είναι εφαρμόσιμο για όλους.


Εμείς θα συνεχίσουμε να πετάμε ακόμα και με 100% μείωση μισθού, ακόμα κι αν "κλείσουν" τα σπίτια μας. Ο λόγος; Η εξάρτηση της πτήσης, η υπερηφάνεια της προσφοράς όχι στο κράτος (αυτό το έχουμε σιχαθεί προ πολλού) μα στις πέτρες αυτού του τόπου» το "πανί" στο οποίο ορκιστήκαμε, και την ευγνωμοσύνη στα μάτια του πατέρα που σώθηκε το παιδί του ή του αγρότη που δεν κάηκε το σπίτι του... Μην φοβάστε κύριοι ακόμη και με την χθεσινή "λευκή απεργία" ("απεργία" στην οποία όλες οι ετοιμότητες ήταν όπως κάθε μέρα στο 100%). Τα scramble ήταν στον αέρα σε λιγότερο από 2 λεπτά ,τα μεταγωγικά επιχειρούσαν σε αεροδιακομιδές και τα ελικόπτερα συνέχιζαν να σέρνονται πάνω από τα κύματα για να σώζουν ναυαγούς και λαθρομετανάστες με καιρούς που ούτε να τους περιγράψετε δεν μπορείτε. Μόνο μια χάρη από όλους εμάς... αύριο το πρωί , σπαταλήστε 2 μόνο λεπτά από τον χρόνο σας και φέρτε στο μυαλό σας κάποιους που δεν είναι πλέον μαζί μας... κάποιους που απογειώθηκαν χωρίς ποτέ να προσγειωθούν... κάποιους που το κράτος και οι κοινή γνώμη τους θυμήθηκε και τους ονόμασε ΉΡΩΕΣ μετά το θάνατό τους... αλλά πριν από αυτόν ήταν απλά.... ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ... Σπαταλήστε 2 λεπτά για να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Αν δεν καταλάβετε τίποτα.......χαλάλι σας! Έτσι κι αλλιώς από ψηλά δεν φαίνεστε καθόλου...»

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες από την εκπομπή, ας αφήσει ένα σχόλιο για να το κουβεντιάσουμε.


Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Αποφάγια

Από τον Πάνο Ιατρίδη
http://www.panosiatridis.blogspot.com/


Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Σχολιασμός της υποψηφιότητας ΑναγνωστόπουλουΩς ελπιδοφόρα σχεδία σωτηρίας ταξίδεψε στον διαδικτυακό ωκεανό η είδηση της υποψηφιότητας του νυν Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Ιωάννη Αναγνωστόπουλου για τον θρόνο του, διευρυμένου πλέον, Δήμου. Προσωπικά, το πληροφορήθηκα από το ιστολόγιο Messolonghi News, που μετέφερε την είδηση με ταχύτητα συγκρίσιμη με αυτή της επισήμου ιστοσελίδας του Δήμου..

Ολίγες παρατηρήσεις για τα ρούχα του αυτοκράτορα..
1. "Αποτελεί υποχρέωσή μας - απέναντι στην ισχυρή εντολή του 64% που έχουμε λάβει από του πολίτες του δήμου μας -"
Μια πολύ καλή έναρξη, ομολογουμένως! Ο δήμαρχος νίπτει τα χείρας του και ευχαριστεί τους οπαδούς τους για την κάλυψη και την νομιμοποίηση που του προσφέρει ένα αξιόμαχο ποσοστό. Να παρατηρήσω πως και τον Οκτώβριο του 2009, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε τις εκλογές με το συντριπτικό 43,92%, αλλά αντίστοιχα, τον Μάιο του 2010, το 63,7% των ερωτηθέντων έρευνας της Rass θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επομένως, ένα ποσοστό υποστήριξης της τάξεως του 7,62% έχει μαθηματικά εξανεμιστεί, αν όχι περισσότερο. Τα ποσοστά είναι αριθμοί, και για αυτό παρακαλούνται οι κύριοι άρχοντες να προσέχουν όταν το 41 γίνεται 14..

2. "συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Αιτωλικού και των Οινιάδων, από την 25ετή θητεία μου στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικο
ύ"
Αχ αχ αχ, καρφώνεται ο δήμαρχος και δεν έχει πλάκα.. Μόλις άσκησε την αυτοκριτική του στην προεκλογική του εκστρατεία. Τι να πω, θα προτείνω να βάλει για τον Νομαρχιακό Θώκο (ψευδό.. :-) ) ο εξάδελφος του κουμπάρου μου. Κληρικός το επάγγελμα, έχει γυρίσει όλο την περιφέρεια και τον ξέρουν μέχρι και οι πέτρες. Δεν μπορεί, κάτι θα πιάσει!

3. "Την άριστη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας και την εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης"
Εξαιρετική σημείωση που περίμενα καιρό να τη σχολιάσω. Για όσους δεν γνωρίζουν.. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.) ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο του Συστήματος συμμετέχει κατά 35% (και μόνο) η Κεντρική 'Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε). Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν έφερε ο κύριος Αναγνωστόπουλος την ανακύκλωση στο Μεσολόγγι. Ακόμα και αν την έχει ζητήσει επισήμως (δεν το γνωρίζω), δεν θα ερχόταν παρά με την απόφαση της εταιρίας και μόνο, ασχέτως πιέσεων. Συμπερασματικά, καλό θα ήταν να προσέχει ο καθένας όταν υπερηφανεύεται για επιτυχίες στις οποίες δεν συμμετείχε.

Είναι σίγουρα αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε όπως λ.χ. οι κατά τόπους αναπλάσεις (ασχέτως μεθόδων και μεθοδεύσεων); Είναι επιτυχία η συλλογή των σκουπιδιών, ή όρος εκ των ουκ άνευ; Η χωροθέτηση του parking της παλιάς Ηλεκτρικής είναι αποτέλεσμα εργασίας του δήμου, ή κατάρρευσης; Μάλλον κατάρρευσης, συνολικής θα έλεγα.. Ο Δήμος κατασκευάζει και λειτουργεί τη Μαρίνα; Ποιος υπέγραψε τις περιβαλλοντικές αποφάσεις της Μαρίνας και του ΧΥΤΑ;

Ζητώ να με διορθώσετε όπου νομίζετε, καθότι δεν συνηθίζω σε παραληρηματικά κείμενα.


Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Απάντηση μελών του Ν.Ο.Μ. έπειτα από τα τελευταία σχόλιαΔεν μπορούσα παρά να μην το αναδημοσιεύσω..
(αναδημοσίευση από το ιστολόγιο IeraPolis)

"Πολύς ντόρος για το τίποτα . Ούτε για τον Καλλικράτη τέτοια κινητικότητα! Κύριοι ξεκολλήστε, δεν είναι υπεύθυνος ο Ν.Ο. Μεσολογγίου για τα χάλια μας , εκτός και αν νομίζετε ότι ο Ν.Ο.Μ. πήρε τις μίζες για την Ολυμπιάδα, από την SIEMENS, από τα δημόσια έργα, έκανε παράνομες προσλήψεις, πήρε μίζες από τα φάρμακα στα νοσοκομεία κ.τ.λ. και τώρα προσπαθεί να καταλύσει και το «δημοκρατικό μας» πολίτευμα, τρομάρα σας. Τελικά είμαστε όλοι κομπλεξικοί και βάζω και τον εαυτό μου μέσα . Μας δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάμε το δάχτυλο ως παλιοί κνίτες! Με σεβασμό σε όλες τις απόψεις Κοτσίρης Μάκης - ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ Ν.Ο.Μ. (που τα έχω αρπάξει και τα έβγαλα στην Ελβετία), ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και πολλά χρόνια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και για όσους με γνωρίζουν, είμαι παραγωγός Φ.Π.Α. και όχι δημόσιος υπάλληλος ή κρατικοδίαιτος (που θα μπορούσα!). Όποιος θέλει μπορεί να με βρει να του εξηγήσω για τις μίζες και τις «γενναίες» επιχορηγήσεις.. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας."


''Μεγάλωσα ως γιος βασιλικού, αφού ο πατέρας μου λάμβανε κάρτες κάθε εθνική γιορτή από τον εξόριστο τότε Βασιλιά!! Όταν θέλησα να μάθω ιστορία, αντελήφθην πως οι "δημοκρατικές" και "προοδευτικές" δυνάμεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της αριστεράς, που διεκδικούσε κάθε αντίσταση για τον εαυτό της, έκαναν δημοκρατικές αλλαξοκωλιές, με θεατές όλους εμάς που τους πιστεύαμε και τους χειροκροτούσαμε. Το Μεσολόγγι τελμάτωσε από ανίκανες και επικίνδυνες δημοτικές αρχές, με ελάχιστους παράγοντες διασωθέντες, με σημερινό αποτέλεσμα να μην παράγει το παραμικρό, να λοιδορείται από τους πάντες και να περιμένει την εύνοια του κάθε Ραγκούση να γίνει μεγαλούπολη και να παίξει ρόλο. Τρομάρα μας! Οι "προοδευτικοί" του τόπου μας, που κάνουν εύκολα κριτική εκ του ασφαλούς και εκ του ανωνύμου, πότε σκοπεύουν να προσφέρουν στην πόλη τους; Ή μήπως περιμένουν να τους διορίσουν ως σωτήρες να μας σώσουν; Από σωτήρες και από "καλά παιδιά" χορτάσαμε. Αν λοιπόν, κύριοι κριτές, δεν μπορείτε να σηκώσετε τον κώλο σας να προσφέρετε, φάτε το σκατό σας και βγάλτε τον σκασμό. Ο τόπος υποφέρει από σας. Εσείς και οι όμοιοί σας θρονιάσατε για τέσσερα χρόνια τον Αναγνωστόπουλο με την κουστωδία του. Το κόμπλεξ που κουβαλάτε δεν σας αφήνει να χειροκροτήσετε υγιείς προσπάθειες και κυρίως προσφορές. Έχετε πάρει χαμπάρι την κοσμογονία που συντελείται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, στον οποίον με καμάρι ηγούμαι αφιλοκερδώς, για σχεδόν 5 χρόνια; Ξέρετε ποιοι και με τι μεράκι προσφέρουν; Ξέρετε πόσοι στην ηλικία σας έχουν επιλέξει να κάνουν την δική τους εκπομπή, να νοιώσουν την χαρά της δημιουργίας, να γνωριστούν με άλλους ανθρώπους; Δεν τους βλέπετε γιατί δεν συχνάζετε στα ίδια μέρη. Ξέρετε πώς είχε καταντήσει ο Ναυτικός Όμιλος, πριν το αναλάβουν 4-5 "παλαβοί", αυτοί που τώρα βρίζετε σκαιότατα, και τον αναστήσουν; Ένας σύλλογος σφραγίδα για αρκετά χρόνια. Ήξερε το Μεσολόγγι από Kanoe-Kayak ήρεμων νερών; Ήξερε κανείς σας πως οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για το συγκεκριμένο άθλημα; Ήξερε κανείς σας πως ο γιος μου μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του έχουν κάνει γνωστό το Μεσολόγγι σε ολόκληρη την Ελλάδα, κερδίζοντας πανελλήνια μετάλλια και διακρίσεις; Παιδιά δικά μας είναι, που δεν τα ξέρετε, γιατί ασχολείστε με τα "παιδιά" της νύχτας. Ξέρετε μήπως πως εθνικές ομάδες ξένων κρατών έχουν έλθει στον τόπο μας να προπονηθούν και έχουν αφήσει κάμποσες χιλιάδες ευρώ στα μαγαζιά μας, μπορεί και σ' εκείνα που συχνάζετε εσείς; Ξέρετε πως το Μεσολόγγι τείνει να γίνει διεθνές προπονητικό κέντρο Kanoe-Kayak, χάρη στις ενέργειες του "κακού" Κανή και της παρέας του, στην οποία με υπερηφάνεια συμμετέχω; Ξέρετε πως στο Μεσολόγγι, 7-8 Αυγούστου θα γίνει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανάπτυξης Kanoe-Kayak, με χιλιάδες αθλητές και συνοδούς να καταλύουν στα όποια ξενοδοχεία μας; Σαν πόσα λεφτά υπολογίζετε ν' αφήσουν όλοι αυτοί; Ποιοι τα σκέφτηκαν όλα αυτά; Εσείς ή εμείς, οι "βασιλικοί"; Δοκιμάστε λίγο τις δυνάμεις σας να μπείτε στο εφοπλιστικό λόμπι του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος; Δοκιμάστε να περάσετε απ' έξω από την πόρτα; Εμάς μας έστησαν ολόκληρη εκδήλωση και παραμίλαγαν μάλιστα από όσα άκουσαν, από όσα είδαν και από όσα γεύτηκαν. Από το επιχειρηματικό λόμπι (;;) του Μεσολογγίου, ο μόνος που αξίωσε να παρευρεθεί ήταν ο Νίκος Μενάγιας και προς τιμήν του. Ουδείς άλλος. Οι άλλοι έχουν λύσει τα προβλήματά τους και δε τους ενδιαφέρουν τα χρήματα, επειδή είναι ...βασιλικά!Κόπανοι του καφενείου, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε για την πόλη μας, για τα παιδιά μας, για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο που τα γέννησε και τα ανέθρεψε. Μην μας ταράττετε τους... κύκλους, γιατί το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό από πάσης απόψεως. Φέρτε εσείς τους "δημοκρατικούς" τουρίστες και τα "δημοκρατικά" ευρώ τους και θα σας χειροκροτήσουμε ευχαρίστως. Κουνηθείτε όμως, γιατί ο επόμενος Αναγνωστόπουλος, μπορεί να μην σεβαστεί την ηρεμία σας και να σας βάλει για δουλειά και τότε αλλοίμονό σας! Ποιοι θα κάνουν κριτική τότε; Ε;''

Χρήστος Βλαχογιάννης
Καθηγητής Μουσικής

Βασιλικός.. κομμουνιστής!!