Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (και καλά!)



Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά (όχι για όλους), η παρέα παραγγέλνει πίτσες και κάνει κύκλο γύρω από την τηλεόραση, έτοιμη να ακούσει «της γιαγιάς τα παραμύθια». Οι πιο άνετοι κάθονται στο πάτωμα και βοηθούν στο σερβίρισμα, την ίδια στιγμή που οι πραγματικά αγχωμένοι παλινδρομούν διαρκώς μεταξύ κουζίνας και σαλονιού, μη δίνοντας χρόνο στους γύρω για παρατήρηση• κανείς από αυτούς δεν μπορεί να ομολογήσει ότι έχει δει την ταινία ήδη πάρα πολλές φορές και ξέρει εκ των προτέρων το κάθε τέλος.

Η ταινία που δεν διάλεξαν λέγεται «Οι μέρες ακυβερνησίας σας είναι μετρημένες», γυρισμένο σε οποιαδήποτε δυτικο-ευρωπαϊκή χώρα μετά το 1990. Ο μικρότερος κρατάει περιχαρής το τηλεχειριστήριο (βλ. υστερόγραφο), και ελέγχει το ρολόι του. «Στις 8 ξεκινάμε». Η αγωνία κορυφώνεται, τα πρεζόνια της τελευταίας είδησης κλείνουν βιαστικά όλες τις συζητήσεις (όπως ο γιατρός απολυμαίνει το σημείο που θα τρυπήσει η βελόνα) και το πολεμικό τζινγκλάκι της έναρξης ευαγγέλει μια θαυμαστή καινούργια ημέρα: «Μη φοβού, λαέ, η κόλαση μπορεί να περιμένει».

Μία από τις ισχυρότερες αντικοινωνικές αντιλήψεις που εδραιώνονται μέσω του διαρκούς αυτού κυνηγιού της τελευταίας είδησης είναι η αίσθηση πως δεν έχει σημασία η Ιστορία ή το τι προηγήθηκε, παρά μόνο ως παρασκήνιο. Κατά αυτόν τον τρόπο η πολιτική θυμίζει τα παζλ με τις κουκίδες στο κουτί των δημητριακών, με τη διαφορά όμως ότι τα ίδια σημεία «έγκυρης και έγκαιρης» ενημέρωσης συχνά καταλήγουν σε διαφορετική εικόνα.

Οτιδήποτε αναγγέλλεται από τις ειδήσεις των 8 είναι τουλάχιστον αναμενόμενο, και το μόνο που του λείπει είναι μετατροπή του σε δημόσια πληροφορία ούτως ώστε να νομιμοποιηθεί. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν είναι παρά η ελάχιστη αναγκαία κίνηση για να γαντζωθεί κάτι στην συλλογική συνείδηση. Υπενθυμίζουμε ότι το Μνημόνιο παραμένει τυπικά προσχέδιο νόμου, και πως το νομοσχέδιο για τα εκπαιδευτικά είναι συνταγματικά διάτρητο. Παρόλα αυτά, τόσο το ένα όσο και το άλλο παράγουν έννομες συνέπειες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπορεί, λοιπόν, το παιχνίδι να αλλάζει, όμως τα ζάρια συνεχίζουν να μας βγαίνουν ασσόδυο. Απουσία του λαϊκού παράγοντα, οτιδήποτε μεταβάλλεται θεσμοθετείται ως εξέλιξη, όταν πρόκειται το πολύ για μετάλλαξη. Η ώρα πέρασε.. Η παρέα μαζεύει τις κούτες και διαμοιράζει τα τελευταία κομμάτια μεταξύ σκύλου και κάδου. Ο μικρότερος (ο οποίος, χωρίς να το διαισθάνεται, κρατάει όλη αυτή την ώρα το τηλεχειριστήριο) ανασκουμπώνεται και βάζει λίγο νερό στο ποτήρι του. «Λοιπόν; Σας άρεσε εσάς;».

Υστερόγραφο: Η λέξη telecontrol (=τηλεχειρισμός, τηλε-έλεγχος) έχει λανθασμένα μεταφραστεί στα ελληνικά ως τηλεχειριστήριο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο φανερώνει διαδικασία, το δεύτερο περιγράφει το εργαλείο.

Και για το εξτρεμιστικό του κειμένου,
The Revolution Will Not Be Televised
Gil Scott-Heron




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..