Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε ένα ανδρικό περιοδικό και σε ένα βιαστή



της Anna North

Και τώρα κάτι ανησυχητικό. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι άνθρωποι δε μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε φράσεις από Βρετανικά ανδρικά περιοδικά[1] και σε φράσεις από συνεντεύξεις βιαστών. Αν τους ρωτήσεις μάλιστα, οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να συμφωνούν με τους βιαστές.

Το πανεπιστήμιο του Surrey διεξήγαγε την έρευνα (που πραγματοποιήθηκε μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Middlesex) για να δημοσιευτεί στο περιοδικό British journal of Psychology. Οι ερευνητές έδωσαν σε άνδρες και γυναίκες φράσεις από τα Βρετανικά περιοδικά FHM, Loaded, Nuts and Zoo, καθώς και κομμάτια από συνεντεύξεις με καταδικασμένους βιαστές που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο The rapist files. Οι συμμετέχοντες δε μπορούσαν να αναγνωρίσουν με σαφήνεια ποια κομμάτια προέρχονταν από τα περιοδικά και ποια από τους βιαστές – επιπλέον αξιολόγησαν τις φράσεις των περιοδικών ως λίγο πιο μειωτικές από τις δηλώσεις των βιαστών. Οι ερευνητές επίσης παρουσίασαν όλες τις φράσεις σε μία ομάδα ανδρών, οι οποίοι ήταν πιο πιθανόν να ταυτιστούν με τις δηλώσεις των βιαστών παρά με τις φράσεις των περιοδικών. Το μοναδικό φωτεινό σημάδι της έρευνας: Όταν οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις φράσεις ως προερχόμενες από βιαστές ή από ανδρικά περιοδικά με τρόπο τυχαίο (και συχνά εσφαλμένο), οι άνδρες τις περισσότερες φορές ταυτίζονταν με αυτές που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τα περιοδικά. Τουλάχιστον δεν ήθελαν να συμφωνούν με τους βιαστές.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα στο σύνολό τους είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με την δόκτορα Miranda Horvath, κύρια συγγραφέας της έρευνας: «Μείναμε έκπληκτοι από το ότι οι συμμετέχοντες ταυτίζονταν περισσότερο με τις δηλώσεις των βιαστών και μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο νομιμοποιητικός λόγος, που αναπτύσσουν οι βιαστές όταν μιλάνε για τις γυναίκες είναι πιο οικείος για τους νέους άνδρες από ότι είχαμε αντιληφθεί.»
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ότι το περιεχόμενο τέτοιων περιοδικών κανονικοποιεί την αντιμετώπιση των γυναικών ως σεξουαλικά αντικείμενα. Δεν είμαστε ξενέρωτοι ή πουριτανοί, που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των νέων για το σεξ. Ωστόσο προετοιμάζονται σωστά οι έφηβοι και οι νέοι για να «συναντήσουν» τον έρωτα και το σεξ όταν ενσωματώνουν αντιλήψεις για τις γυναίκες πολύ κοντά σε αυτές, που καθρεφτίζονται στη γλώσσα των βιαστών;

Πολλοί από τους βιαστές, που παραθέτονται στην έρευνα έλεγαν ότι θα εξανάγκαζαν ή θα έκαναν σεξ με κοπέλες παρά το γεγονός ότι αυτές αρχικά δεν ήθελαν. Όμως, το ίδιο έλεγαν και τα περιοδικά. Η Horvath λέει «Οι βιαστές προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους λέγοντας ότι οι γυναίκες παρασύρουν τους άνδρες, ή ότι οι γυναίκες θέλουν σεξ κι ας λένε όχι και σίγουρα κάτι δεν πάει καλά όταν ο κόσμος πιστεύει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε ανδρικά περιοδικά θα μπορούσε να προέρχεται από καταδικασμένο βιαστή.» Πολλά από αυτά τα στερεότυπα – ότι οι γυναίκες λένε όχι και στην πραγματικότητα εννοούν ναι, ή ότι «πάνε γυρεύοντας» όταν βγαίνουν με έναν άνδρα ή όταν φοράνε κοντή φούστα – έχουν ενσωματωθεί και δυστυχώς δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι απαντώνται σε πολλά ανδρικά περιοδικά. Οι υπερασπιστές αυτών των δηλώσεων προσπαθούν να τις χαρακτηρίσουν ως αθώες ή και χρήσιμες παρατηρήσεις. Ίσως όμως το γεγονός ότι ακούγονται σαν βιαστές να κάνει αυτούς, και τα περιοδικά, να το ξανασκεφτούν.

Το πανεπιστήμιο του Middlesex μας έδωσε μία φωτοτυπία των φράσεων που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε τη διαφορά ανάμεσα σε βιαστή και σε ανδρικά περιοδικά:
  1. Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να καταλάβεις ότι μία κοπέλα θέλει σεξ… ο τρόπος που ντύνεται και επιδεικνύονται.
  2. Κάποιες κοπέλες περπατάνε με σορτσάκια επιδεικνύοντας το σώμα τους… Αυτό κάνει έναν άνδρα να σκέφτεται αν κατακτήσει κάτι τέτοιο, τι θα το έκανες?
  3. Σε μία κοπέλα μπορεί να αρέσει το πρωκτικό σεξ επειδή την κάνει να νιώθει απίστευτα άτακτη, και επειδή της αρέσει να νιώθει σαν τσούλα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να την ταπεινώσεις με διάφορους τρόπους για να τη βοηθήσεις να ενσαρκώσει τη βρώμικη φαντασίωσή της.
  4. Η μάσκαρα που τρέχει στο μάγουλο είναι σημάδι ότι έκλαιγε, και μάλλον είναι δικό σου λάθος. Αλλά μπορείς πάντα να παρηγορήσεις τη μια θλιμμένη χαριτωμένη κοπέλα με λίγο σεξ.
  5. Αυτό που με τρελαίνει στις κοπέλες είναι ότι είναι ανάφτρες. Πρώτα παρασύρουν έναν άνδρα και μετά τον παρατάνε.
  6. Το να μιλάς βρώμικα μπορεί να ερεθίσει μία κοπέλα. Κανείς δε θέλει να πηδιέται με ένα ποντίκι. Και κάνα κομπλιμέντο δε βλάπτει. ‘’Πάω στοίχημα ότι σ’ αρέσει από πίσω τσουλάκι’’.
  7. Οι περισσότερες κοπέλες είναι εντάξει. Αλλά κάποιες είναι σκύλες . . . Οι σκύλες είναι αυτός ο τύπος που … χρειάζεται να «τους τον γεμίζεις» σκληρά και δυνατά.
  8. Συνοδοί . . . ξέρουν ακριβώς πώς να ερεθίσουν έναν άνδρα. Εγκατέλειψα τις σχέσεις με γυναίκες. Δεν ξέρουν πώς να με ικανοποιήσουν, αλλά οι συνοδοί ξέρουν.
  9. Θα έλεγες πως τα περισσότερα κορίτσια είναι απρόθυμα να κοιμηθούν με κάποιον ή να πάνε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου . . . Όμως μπορείς να τα παρασύρεις συνήθως, και θα τι κάνουν με τη θέλησή τους.
  10. Δεν συγκρίνεται τίποτα με μια γυναίκα να στέκεται στο ειδώλιο κατηγορούμενη για φόνο από ένα σεξουαλικό παιχνίδι, που δεν εξελίχτηκε καλά . . . Η πιθανότητα του θανάτου φέρνει μια κάποια έξαψη στο υπνοδωμάτιο
  11. Οι κοπέλες το ζητάνε φορώντας αυτές τις μίνι φούστες και τα καυτά σορτσάκια . . . απλά δείχνουν το σώμα τους . . . Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι λένε, « Ψιτ, έχω ένα όμορφο σώμα, και είναι δικό σου αν το θες.
  12. Δεν θες να σε πιάσουν στα πράσα . . . πήγαινε και χτύπα την στο παγκάκι του πάρκου. Αυτό ήταν το κόλπο μου.
  13. Κάποιες γυναίκες είναι εξουσιαστικές, αλλά νομίζω πως συνήθως ο άντρας πρέπει να πατάει πόδι. Ο άντρας πρέπει να είναι ο άντρας. Αν κάνει τον άντρα, γυναίκα δεν θα είναι εξουσιαστική.
  14. Πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για το πώς ντυνόμαστε . . . Όταν οι κοπέλες φοράνε κοντές φούστες, και παρόμοια ρούχα, απλά πάνε γυρεύοντας.
  15. Οι κοπέλες λατρεύουν να τις δένουν . . . τους δίνει την ευκαιρία να είναι τα απροστάτευτα θύματα.
  16. Νομίζω ότι οι κοπέλες είναι σαν πλαστελίνη, αν τις δουλέψεις μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτές.
Απαντήσεις: 1. Βιαστής, 2. Βιαστής, 3. Ανδρικό περιοδικό, 4. Ανδρικό περιοδικό, 5. Βιαστής, 6. Ανδρικό περιοδικό, 7. Βιαστής, 8. Ανδρικό περιοδικό, 9. Βιαστής, 10. Ανδρικό περιοδικό, 11. Βιαστής, 12. Ανδρικό περιοδικό, 13. Βιαστής, 14. Βιαστής, 15. Ανδρικό περιοδικό, 16. Ανδρικό περιοδικό

Are Sex Offenders And Lads’ Mags Using The Same Language? [University of Surrey]
μετάφραση Νικόλας Γανιάρης
Λίνα Θεοδώρου
πρωτότυπο: Jezebel
[1] ΣτΜ. Ο όρος lad mag αποδίδεται ανακριβώς ως ανδρικό περιοδικό. Στα αγγλικά σημαίνει την κατηγορία περιοδικών, που περιέχουν ερωτικές φωτογραφίες (όχι τελείως γυμνές) ή γυμνόστηθες, συνοδευόμενες από άρθρα για γυναίκες (συνήθως μοντέλα και ηθοποιούς), εργαλεία, αμάξια, φαγητά, αλκοολούχα ποτά, και ιστορίες αντρών για σεξουαλικές συνευρέσεις. πηγή: Wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..