Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Στο στόχαστο οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής



(αναδημοσίευση από madata.gr)

Σχόλιο-Σφυράκι: Η ελληνική οικονομία ανακαλύπτει πως το κουνούπι όσο και να το στύψεις δεν θα βγάλει περισσότερο "ζουμί" από τον ελέφαντα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής μήκους άνω των δέκα μέτρων, για τους οποίους ο Γιάννης Παπαθανασίου κρίνει ότι υποπίπτουν πολλές φορές στο παράπτωμα της παρατεταμένης φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε μέτρα για την εξυγίανση του πολυτελούς αυτού χώρου, τα οποία θα βάλουν τέλος στις παρατυπίες που παρατηρούνται. «Κηρύξαμε τον πόλεμο στους σκαφάτους και θα τον πάμε έως το τέλος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Ετσι, από 'δώ και πέρα:

- Καθιερώνεται τεκμαρτό μίσθωμα ή ναύλος με βάση τον οποίο το κράτος θα εισπράττει τον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών μισθωμάτων ή ναύλων από ιδιοκτήτες που καταχρηστικά εμφανίζονται ως επαγγελματίες.

- Καθιερώνεται ως τεκμήριο διαβίωσης για τον μισθωτή ή ναυλωτή σκάφους αναψυχής το ποσό του καταβαλλόμενου ή του τεκμαρτού (αν είναι υψηλότερο) μισθώματος ή ναύλου, ώστε να αποφεύγονται οι εικονικές ναυλώσεις.

- Η απαλλαγή των επαγγελματιών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα γίνεται μόνο απολογιστικά, με υποβολή δικαιολογητικών κατά το πρότυπο της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Καθιερώνεται ειδικό εξωτερικό γνώρισμα για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, που θα τα διακρίνει από τα ιδιωτικά. Στην πλώρη και στην πρύμνη του σκάφους θα αναγράφεται ο αριθμός του σκάφους στο μητρώο επαγγελματικών σκαφών αναψυχής μαζί με τα αρχικά στοιχεία ΑΜΕΠΑ.

- Γίνεται αυστηρός ο έλεγχος των ναυλοσυμφώνων από τις αρμόδιες αρχές.

- Προωθείται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η ίδρυση ειδικής μορφής νομικού προσώπου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής με νηολόγηση στο ελληνικό νηολόγιο και τηην αποφυγή νηολόγησης σε νηολόγια άλλων χωρών. Αυτό γίνεται για να αυξηθούν οι ελληνικές σημαίες στα σκάφη.

- Καθίσταται υποχρεωτική η λήψη ΑΦΜ και από τους αλλοδαπούς χρήστες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

- Μπαίνει τάξη στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία, με την υποχρεωτική λήψη ΑΦΜ από τον ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία και από τον χρήστη του σκάφους. Ετσι, καθίσταται δυνατός ο έλεγχος, αλλά και η είσπραξη των τελών και των πάσης φύσεως λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο.

Τα παραπάνω μέτρα δεν αφορούν τα σκάφη μήκους έως δέκα μέτρων και τα ιστιοπλοϊκά μήκους έως δώδεκα μέτρων.


2 σχόλια:

  1. Δεν πειραζει, απαξ και το σκαφος δεν ειναι βιοποριστικο, καλα κανει το κρατος.

    Τι ειναι το κοτερο χριστιανε μου? Σμαρτακι να πεις οτι εχεις και ενα αυτοκινητο πολης?

    Στην πυρα στην πυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..