Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Η κοινή γνώμηΚουβεντιάζοντας, πριν λίγες μέρες, με τον άγνωστο μέχρι τότε συμφοιτητή μας Γ., πήραμε μια μικρή γεύση για το τι σημαίνουν οι λέξεις "εξωτερική επιρροή". Ένας πρωτοετής, με διάθεση να ρωτήσει και να αναρωτηθεί, με πρόσβαση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και πρωτίστως στο Internet, είχε σχηματίσει μια καθ΄ όλα στρεβλωμένη άποψη για την πραγματικότητα. Το θέμα της συζήτησής μας ήταν κατά βάση πολιτικό, ωστόσο η διαφορά μας επικεντρωνόταν καθαρά στην αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Τουτέστιν, όχι τόσο στο είναι, αλλά στο φαίνεσθαι..


Η κοινή γνώμη δεν έχει δα και τίποτα το εξαιρετικό να παρουσιάσει.

Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι στα αλήθεια μαγική. Για παράδειγμα, συμφωνεί ομόφωνα εκεί που όλοι διαφωνούν. Ή πάλι, και λόγω της εξάρτησής της από την Στατιστική (μήπως και η ίδια δεν είναι μόνο ένας αριθμός;) μπορεί να αλλάζει μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με τον ποιόν ρωτήσεις. Και φυσικά, ανάλογα με τους κατά καιρούς ταχυδακτυλουργούς και σεφ της κοινής γνώμης, το Ισχυρό Χαρτί μεταμορφώνεται στην μεγαλύτερη οικονομική απάτη της Ελλάδας, ο Φέρελπις μετατρέπεται σε ιστορικό εκλογικό φιάσκο, ο μετανάστης μεταλλάσσεται από εθνικό κεφάλαιο σε βδελυρό απόστημα.


Η Ανατροπή, δεν είναι εκπομπή, ψόφα Πρετεντέρη, να κάνουμε γιορτή! - Σύνθημα σε συλλαλητήριο

Προφανώς και το θέμα της παραγράφου θα είναι τα media, τα μέσα δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση του μηνύματος. Ωστόσο, ο πολύς κύριος Μάρσαλ Μακ Λούαν (εμπνευστής της έκφρασης "παγκόσμιο χωριό") είχε πει ότι ίσως το μέσο είναι το μήνυμα. Ακόμη, ο πολεμικός ανταποκριτής Κώστας Βαξεβάνης τονίζει πως Ό,τι δεν καταγράφεται, δεν υπήρξε. Verba volant, scripta manent, κατά το ρητό. Επί παραδείγματι, ένα έγκλημα που δεν έφτασε στο αστυνομικό δελτίο, ένας βιβλίο για τον οποίο κανένας κριτικός δεν ξόδεψε ούτε σταγόνα μελάνης για να σχολιάσει, μία απεργία που απλώς συνέβη κάπου από κάποιους (ποια η διαφορά από ένα party;), όλα τα παραπάνω εξανεμίζονται απουσία ρεαλιστικού επιχειρήματος· και τι πιο ρεαλιστικό από τα πλάνα του οπερατέρ..

The great masses of the people will more easily fall victim to a big lie, than to a small one. - Adolf Hitler


Η κοινή γνώμη είναι στα αλήθεια τόσο κοινότοπη κάποιες φορές..

Πράγματι, η κοινή γνώμη είναι τόσο κοινότοπη.. Προβλέψιμη θα έλεγα. Με ελάχιστα ψήγματα φαντασίας και ανανεωτικής διάθεσης. Αντίστοιχα, ξέρετε, νομίζω πως η κοινή λογική, γίνεται όλο και λιγότερο κοινή στις μέρες μας. Με λίγη έρευνα, μάλιστα, θα βρείτε αρκετούς ακόμη θιασώτες αυτής της άποψης. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα επέλεξα να μείνω σπίτι παρά να κατέβω στην πορεία. Διότι πιστεύω πως από το μικρό μου μετερίζι, με όπλο το Σφυράκι και σφαίρες κείμενα όπως αυτό, μπορώ να μεταβάλλω κάπως τις ισορροπίες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι εύχομαι να είχα μια φωτογραφική, να δίνω τις σωστές εικόνες στους πάνσοφους και πανάρετους mediοκράτες μας..


2 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..