Ήταν αρχές Μαρτίου όταν ο κ. Πετρόπουλος, μέσω της Αιχμής Αιτωλοακαρνανίας, δήλωνε εμμέσως πως θα συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες του θέρους, με τελικό προορισμό την 14η Νοεμβρίου και τις Δημοτικές & Νομαρχιακές εκλογές. Η τότε συζήτηση είχε επικεντρωθεί γύρω από τον "Καλλικράτη" και τις ευκαιρίες (ή τους κινδύνους) που απορρέουν από αυτόν (παρατίθεται σχετικό βίντεο). Ο κ. αντινομάρχης είχε δομήσει την συνέντευξη εκείνη πάνω στην βασική διαπίστωση ότι η ανάπτυξη του (διευρυμένου) Μεσολογγίου θα στηριχθεί στα δυνατά σημεία του γεωφυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο "Καλλικράτης" καταγράφηκε ως μία ευκαιρία που θα δώσει στις νέες κοινωνικές και διοικητικές δομές καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών προτερημάτων.
Κάπως πιο επίσημα, την Τετάρτη, 14/6/2010, δημοσιεύθηκε ανοικτή επιστολή του κ. Πετρόπουλου, πάλι στην εφημερίδα Αιχμή (για να την δείτε ολόκληρη, πατήστε εδώ), η οποία έχει ως κύριο άξονα τα εξής σημεία:
- De facto αποδοχή του "Καλλικράτη" και των δομών που προκύπτουν από αυτόν
- Αναγνώριση της αναγκαιότητας μεταρρυθμίσεων ώστε να αναδειχθούν οι νέες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον
- Συνεπής αναφορά στις τοπικές κοινότητες και τοποθέτησή τους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
- Χαρακτηρισμός των συνεργατών (τεχνοκρατική ορολογία, στα πλαίσια της θεώρησης του Δήμου ως έναν σύστημα που πρέπει να δουλέψει σωστά) ως "άφθαρτες προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης και νέα πρόσωπα με κύρος"
ΔΗΜΟΣ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (νυν Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΠΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΤΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΓΑΣ (Δημοτικος Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΑΚΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας 2007-2008)
ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (νυν Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΠΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΤΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΓΑΣ (Δημοτικος Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΑΚΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας 2007-2008)
ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
Φτάνουμε, λοιπόν, στην τελευταία (μέχρι στιγμής) ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου όπου ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει την αποχώρησή του από την διαδικασία απονομής του κομματικού χρίσματος, όχι όμως και από την διαδικασία των εκλογών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση του κειμένου είναι πολλά. Για παράδειγμα, αφού δεν επιθυμεί χρίσμα, γιατί αυτοπροτάθηκε; Τι άλλαξε στο μεταξύ; Μήπως ούτε αυτός "υιοθετεί την διαδικασία καθ' ολοκληρίαν", και για ποιους λόγους; Βρίσκω, βέβαια, θετικό το γεγονός ότι στηρίζει την διαλεκτική του σε "πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα τοπικής εμβέλειας" με στόχο την "συμπαράταξη υγιών και ανανεωτικών δυνάμεων". Θεωρώ πως αυτή η αλλαγή χρίζει περαιτέρω διερεύνησης και είναι ικανή να οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τους υποψηφίους. Ανεπιβεβαίωτες, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των νέων προσώπων της μεγάλης παράταξης, πιθανώς για τις σχέσεις εξουσίας που θα προκύψουν μετά την απονομή του χρίσματος (βλέπε Επιδόρπιο).
Επιπλέον, αν επιμείνουμε στην θεώρηση του δήμου ως έναν οργανισμό ο οποίος σχεδιάζει και ενεργεί προς όφελος των μελών του, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση αποχώρησης χαρακτηρίζεται ορθή αφού δεν ικανοποιείται η βασική προϋπόθεση που ορίζει ο κ. Πετρόπουλος, ήτοι, η ύπαρξη ατόμων που θα διαθέτουν:
- Όραμα και διάθεση για προσφορά
- Εγνωσμένη αξιοπιστία
- Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Καταληκτικά, θα θεωρούσα παράλειψή μου να μην έγραφα στους κ.κ. διεκδικητές του δημαρχιακού Θώκου (μη τυπογραφικό λάθος) ότι οι υγιείς δυνάμεις και τα κοιτάσματα πολιτισμού που αγωνιωδώς προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να φέρουν στο φως, υπάρχουν εδώ και καιρό στον βούρκο του Μεσολογγίου περιμένοντας τους διοικούντες να εργαστούν σύμφωνα με τις καθ' ύλην αρμοδιότητές τους. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Επιδόρπιο - Ερείσματα και έριδες: Επιβεβαιώνονται από όσα διαβάσαμε στο ιστολόγιο Σάλτσινο οι πληροφορίες μας σχετικά με την συμφωνία των υποψηφίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επόμενη μέρα της απονομής του χρίσματος. Κατά συνέπεια, συμπεραίνουμε ότι η κίνηση αυτή αποτέλεσε κύριο λόγο αποχώρησης του κ. Πετρόπουλου από την διαδικασία. Τα πράσινα άλογα πράττουν, τελικώς, ως πρόβατα μιας άλογης αγέλης.. (για να κάνω και το λογοπαίγνιό μου)
Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη για μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στο Πλατυγιάλι , με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος .
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται όμως ότι επρόκειτο για μνημόνιο κ
αποπροσανατολισμού αφού η τιμή που προτείνουν οι προμηθευτές του Κατάρ
είναι διπλάσια των διεθνών τιμών , όπως έγραψε και ο Κόσμος του Επενδυτή . Οι δε θέσεις εργασίας δεν ήταν χιλιάδες όπως διαφήμιζαν οι κομματικοί ντελάληδες , αλλά λιγότεροι από 140 . Το παραμύθι τελείωσε δεν τσιμπάει κανείς πλέον. Μόνο οι κομματικοί ντελάληδες το συνεχίζουν για ψηφοθηρικούς λόγους και για να καλύψουν την οσφυοκαμψίας τους απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ευχαριστώ για την φιλοξενία . Ο Δήμαρχος Αστακού
DR Παναγιώτης Στάϊκος Αριστούχος ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Γκρίζες ζώνες διατρέχουν και την άλλη πολυδιαφημισμένη επένδυση, του Κατάρ στο «ενεργειακό κέντρο» του Αστακού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επένδυση υποτίθεται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, θερμοκήπιο άλγης για βιοκαύσιμα και σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Το όφελος για το δημόσιο είναι ταμειακά μηδενικό, ενώ για τη δημόσια γη, τη Βιομηχανική Περιοχή που μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία, μόνον οι τράπεζες θα εισπράξουν 200 εκατ. ευρώ έναντι δανείων του προηγούμενου επενδυτή που «έκαψε» το έργο. Για την επένδυση χορηγήθηκαν με διαδικασίες εξπρές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, κατά παρέκκλιση υπουργικής απόφασης για τις χρήσεις γης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η κοινοπραξία του Αστακού (στην οποία, πλην του Κατάρ συμμετέχουν λιβανέζικη αλλά και γερμανική εταιρία) απέκρυψε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα καίει όχι υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LPG), η αποθήκευση του οποίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και έχει προκαλέσει πολύνεκρα ατυχήματα στο Μεξικό και στην Ιταλία. Το Κατάρ, φυσικά, ως μεγάλος παραγωγός του «επικίνδυνου» καυσίμου έχει κάθε λόγο να διοχετεύσει το προϊόν του και να πυκνώσει τις «βάσεις» του στην Ευρώπη. Λέγεται δε, ότι από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα των 3,5 δισ. η μονάδα παραγωγής ρεύματος από πετρελαϊκό αέριο (με προορισμό κατά 70% την Ιταλία) είναι ίσως και το μόνο που το ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τμήματα απλώς… διακοσμούν την επένδυση.