Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ηδονή, κανναβινοειδή και αιμοπρεσίνη, του Ανδρέα Ρουμελιώτη



Όσο το διάβαζα το κείμενο που ακολουθεί, σκεφτόμουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Ο εγκεφαλικός μηχανισμός της ηδονής είναι η βάση για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ένα απλό παράδειγμα; Αν το σεξ δεν ήταν ευχάριστο, δεν θα υπήρχε στα αλήθεια κάποιο κίνητρο για τον άνθρωπο (ως ζώο) να μπει στην διαδικασία της γονιμοποίησης. Αντίστοιχα, αν το φαγητό δεν ήταν ωραίο, ή αν οι καραμέλες δεν ήταν γλυκές, δεν υπήρχε κανένας λόγος να τις προτιμούν τα παιδιά˙ η ανάγκη για πολύτιμες θερμίδες και τροφή αποτελεί ίσως το αρχαιότερο ένστικτο.

Στον αντίποδα αυτού του συστήματος μπορούμε να τοποθετήσουμε το ακριβώς αντίθετό του. Ο ανθρώπινος οργανισμός μας αναγνωρίζει πολλές χημικές ενώσεις ως βλαβερές μέσω της οσμής. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν ελέγχαμε αυτούς τους ενστικτώδεις μηχανισμούς! Ολόκληρο το οικοδόμημα της άμυνας του οργανισμού μπορεί να βρεθεί μετέωρο..

(αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010)
Του εκλεκτού Ανδρέα Ρουμελιώτη

«Όταν τρώω, νιώθω πως κάνω αγγαρεία» μου έλεγε ένας ομοτράπεζος το Πάσχα, ενώ σουβλίζαμε τ' αρνί, και εγώ απορούσα πώς γίνεται να μην ορέγεται τόσες λιχουδιές. Χθες η απορία μου λύθηκε: ο ομοτράπεζος απλώς έχει στο σώμα του πολλή αιμοπρεσίνη.

Δύο καθηγητές Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο Σάιμον Λάκμαν και ο Γκάρον Ντοντ, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια χημική ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, η οποία έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί το αίσθημα της ευχαρίστησης κάθε φορά που τρώμε.

Η αιμοπρεσίνη «δεσμεύει» τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, δηλαδή εκείνα που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης και γι' αυτό οι δόκτορες της Νευρολογίας πιστεύουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αποτοξίνωση απ' το αλκοόλ. Ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς διαιτητικών φαρμάκων, χωρίς παρενέργειες, έχει ανοίξει διάπλατα, υποστηρίζουν.

ΣΤΟ άμεσο μέλλον, λένε, θα κυκλοφορήσει ένα ισχυρό χάπι αιμοπρεσίνης που θα μας κόβει εντελώς την όρεξη για φαγητό! Ενα χαπάκι που θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν το ΔΝΤ σ' όλους τους συνταξιούχους και τους ανέργους για να μην έχουν απαιτήσεις για συντάξεις και επιδόματα. Ετσι το γνωστό εις εμέ σύνθημα: «ο λαός πεινάει - θα σας φάει», θα μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.

«ΕΙΝΑΙ ήδη γνωστό ότι τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου επηρεάζουν την όρεξή μας για φαγητό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τρώμε όχι επειδή το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, αλλά από λαιμαργία», δήλωσε ο δρ Ντοντ στην «Ντέιλι Μέιλ». «Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα κανναβινοειδών του εγκεφάλου, δηλαδή αυτό που ενεργοποιεί την ηδονή, επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, οι οποίοι το ενθαρρύνουν να αυξήσει την επιβράβευση για την κατανάλωση φαγητού. Η αιμοπρεσίνη, ωστόσο, αναχαιτίζει αυτούς τους παράγοντες και μειώνει σημαντικά την επιβράβευση από την κατανάλωση περιττών τροφίμων», εξήγησε ο δρ Ντον.

ΑΡΑ μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! Το ΔΝΤ και η διεθνής αντίδραση θα μπορούν να χτυπήσουν φαρμακευτικά το σύστημα των κανναβινοειδών μας και να καταστρέψουν κάθε ανθρώπινη ηδονή. Ετσι θα καταφέρουν να φτιάξουν υπηκόους που δεν θα έχουν επιθυμίες και δεν θα «έλκονται από ευχαριστήσεις». Απ' την άλλη θα ισχυρίζονται (το ΔΝΤ και η διεθνής αντίδραση) ότι βοηθούν τις χώρες και τους λαούς να αντιμετωπίσουν τον σύγχρονο εφιάλτη της παχυσαρκίας και όλα τα συνεπακόλουθά του, όπως ο διαβήτης τύπου Β, η πίεση, τα εμφραγματάκια και τα εγκεφαλικούλια.

ΟΙ σύγχρονες μέθοδοι καταστολής και υποταγής των μαζών δεν χρησιμοποιούν σφαίρες, ρόπαλα και αστυνόμευση. Απλά σε... βοηθούν να πάψεις να 'σαι διαβητικός χοντρούλης, βομβαρδίζοντας με ισχυρές δόσεις αιμοπρεσίνης το σύστημα των κανναβινοειδών του εγκεφάλου σου και απενεργοποιώντας έτσι κάθε ηδονή. Μου φαίνεται πιο εφιαλτικό κι απ' τη λοβοτομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..