Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αυτοί στην επιφάνεια.. οι υπόλοιποι;



Τίτλοι τέλους (επιτέλους) έπεσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο θρίλερ του απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στην περιοχή Copiapó της Χιλής. Οι εργάτες είχαν παγιδευτεί σε βάθος 700 μέτρων όταν στις 5 Αυγούστου κατέρρευσε τμήμα σήραγγας του ορυχείου χαλκού San José. Ήδη από τις 22 Αυγούστου, και έπειτα από μία ανεπιτυχή προσπάθεια ανεύρεσής τους σε πιθανό καταφύγιο, οι διασώστες κατάφεραν να συνδέσουν κάμερες με το χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι και να έχουν την πρώτη εικόνα της κατάστασης 17 ημέρες μετά το γεγονός. Στην εικόνα βλέπεται ψηφιακά βελτιωμένη απεικόνιση του χειρόγραφου σημειώματος που κατάφεραν να στείλουν οι μεταλλωρύχοι στην επιφάνεια.


Το δράμα των εργατών μετατράπηκε άμεσα σε εθνικό ζήτημα προτού συγκεντρώσει την αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας. Τα media έσπευσαν στο σημείο μηδέν, με κορυφαίο ίσως το CNN το οποίο αναμετέδιδε ζωντανά το γεγονός με πλάνα από την διάσωση κάθε ενός, ή την Wikipedia, η οποία λειτούργησε μετρητή στη δεξιά στήλη του σχετικού άρθρου όπου μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί με ακρίβεια για το πόσοι εργάτες είχαν διασωθεί ως ώρας, καθώς και τα ονόματά τους, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κλπ.

Πιθανώς να τα έχετε ακούσει όλα αυτά. Μπορεί, ακόμη, να έχετε κάνει την ίδια διαδρομή στο Internet για να δείτε τα πως και τα γιατί του συμβάντος. Θα ήθελα, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη.. Ένα τραγικό γεγονός είναι στα αλήθεια συνταρακτικό, και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στην θέση τους. Το πρόβλημά μου είναι ότι στον ίδιο χρόνο συνέβησαν τα παρακάτω:
  • 1 Σεπτεμβρίου - Έξι άνθρωποι πεθαίνουν όταν η αστυνομία της Μοζαμβίκης ρίχνει σφαίρες από καουτσούκ σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την άνοδο των τιμών των τροφίμων. 57.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες του νότιου Σουδάν.
  • 10 Σεπτεμβρίου - Η Βελγική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δίνει στην δημοσιότητα τα στοιχεία 300 υποθέσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως ανηλίκων, στις οποίες συμμετέχουν ιερείς. 13 από τα θύματα έχουν αυτοκτονήσει.
  • 13 Σεπτεμβρίου - 13 άνθρωποι νεκροί στην Ινδία έπειτα από διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κούβα ανακοινώνει σχέδιο περικοπής 500.000 θέσεων εργασίας του δημόσιου τομέα, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία του νησιού.
  • 28 Σεπτεμβρίου - 300 σπίτια θάβονται κάτω από τη λάσπη στην Οαχάκα του Μεξικό έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου. Η κατολίσθηση έγινε την διάρκεια της νύχτας και τα εκατοντάδες θύματα πέθαναν στον ύπνο τους.
  • 4 Οκτωβρίου - Η Ελληνική Κυβέρνηση (ο Θεός να την κάνει..) ανακοινώνει νέα πιο δραστικά μέτρα λιτότητας για τον προϋπολογισμό του 2011.
Με διαφορά ίσως στο τελευταίο, αμφιβάλλω αν θα μπορούσατε να πείτε με σιγουριά ότι είχατε λάβει γνώση για οποιοδήποτε από τα παραπάνω γεγονότα. Γεγονότα που επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους και που πολλές φορές μπορούσαν να είχαν λάβει σαφώς μικρότερη έκταση αν κάποιος είχε μεριμνήσει.. Και όμως, να ποιό μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας, τις προσευχές μας ίσως, τις ώρες μας μπροστά στην τηλεόραση. Ένα τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, ένα από τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα, χωρίς μάλιστα θύματα. Ίσως αυτή να ήταν και η αγωνία μας, η επιβίωσή τους.. Περίπου 6.000 πεθαίνουν στην προηγμένη μας Ευρώπη από εργατικά ατυχήματα, περίπου 160.000 από ασθένειες σχετικές με το επάγγελμα. Αυτό δεν είναι τραγωδία; Δεν αξίζει λίγο την προσοχή μας;

Αυτό που τους αναγνωρίζω, ωστόσο, είναι η ιδέα της συσπείρωσης ολόκληρης της χώρας γύρω από το συμβάν. Ο Πρόεδρος Sebastián Piñera εκεί, τα συνεργεία εκεί, παιδιά, σημαίες, όλοι. Για έναν λόγο.. Να νικήσουν. "Por la razón o la fuerza" το εθνικό τους motto (Για το δίκαιο και την δύναμη). Ενός λαού φτωχού και πολυβασανισμένου, με πάρα πολλά κοινά με τον δικό μας, που τρέφει τεράστια αγάπη και σεβασμό για τον Μίκη Θεοδωράκη που αγαπήσαμε. Για το κλείσιμο, λοιπόν, θα παραφράσω τον τίτλο ενός άρθρου του ανυπέρβλητου Γιάννη Πρετεντέρη άμα τη εκλογή του προέδρου Ομπάμα το 2009. Εκείνο έλεγε.. "Είμαστε όλοι Αμερικανοί", θέλοντας μάλλον να δείξει τον ενθουσιασμό της διεθνούς κοινότητας για αυτό που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως το γεγονός της δεκαετίας. Είμαστε όλοι Νοτιοαμερικανοί.. Είμαστε όλοι Χιλιανοί!


Νο33 Fun Facts - Κώστας Συμεωνίδης, Deutsche Welle, Σκάι
  1. Οι μεταλλωρύχοι ήταν 33 τον αριθμό.
  2. Η διάσωσή τους διήρκησε 33 ημέρες, (μία γεώτρηση για κάθε εργάτη)
  3. Η διάμετρος της κάψουλας Fénix που τους έφερε στην επιφάνεια ήταν 66 εκατοστά (=33 x 2)
  4. Η χθεσινή ημερομηνία: 13/10/10 => 13+10+10=33.
  5. Το πρώτο τους μήνυμα προς την επιφάνεια περιείχε ακριβώς 33 χαρακτήρες.
Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..