Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Χαμένες νίκες



Ήταν το 279 π.Χ. όταν ο Πύρρος, βασιλιάς των Μολοσσών κέρδιζε την μάχη στο Άσκλον εναντίον των Ρωμαίων. Παρά την νίκη, οι απώλειες του στρατού ήταν τόσο μεγάλες που ο Πύρρος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να απομακρυνθεί από τη Ρώμη. Το αποτέλεσμα της μάχης εκείνης συνοψίστηκε σε μία και μόνο φράση του στρατηγού προς έναν στρατιώτη του που βιάστηκε να τον συγχαρεί: 'Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς' (Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι: Πύρρος, κεφ. ΧΧΙ, §9). Δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια μετά, ένιωσα ότι η στερεότυπη έκφραση 'Πύρρειος ή Καδμεία νίκη' ήταν ιδανική για να περιγράψει τις συνθήκες και τα συνήθη λάθη των αγώνων για αυτό που αποκαλούμε ένα καλύτερο αύριο.

Το κείμενο αυτό ξεκίνησε ως ιδέα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ακρόπολη. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε αδιαμφισβήτητα δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που πονάει και πλήττεται από το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον του, που βλέπει την καθημερινότητά του να αλλάζει και να μην μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Με μία προϋπόθεση : να τίθενται εξαρχής τα αίτια του προβλήματος και οι άξονες δράσης για την επίλυσή τους. Τότε και μόνο τότε μπορεί να συσπειρωθεί μία κίνηση πολιτών (για να μην πω κίνημα) με τους ίδιους στόχους που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, θεωρώ πως οι κινητοποιήσεις για την απόσυρση του διαβόητου Άρθρου 16 του Συντάγματος για την Παιδεία πέτυχαν ακριβώς επειδή μπόρεσαν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους και να οπλίσουν με αυτούς την αντίδραση. Απόσυρση αντισυνταγματικού νόμου-πλαισίου, διατήρηση-επέκταση του πλήρους δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Παρόμοια αιτήματα που βρήκαν ανταπόκριση τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτεία ήταν η στελέχωση Νοσοκομείων, η κάλυψη κενών θέσεων σε σχολεία, η απελευθέρωση κονδυλίων για δημόσια έργα και προγράμματα.


Είναι, λοιπόν, λογικό και προφανές να χαρακτηρίζονται γραφικοί και υπερβολικοί όσοι απαιτούν ένα καλύτερο αύριο σήμερα, που πιέζουν και φωνάζουν για αυτό. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται δύσκολα στην αλλαγή. Αν θέλετε, δοκιμάστε να κάνετε ένα πείραμα: Προσπαθήστε την επόμενη φορά να πιείτε τον καφέ σας σε διαφορετικό φλιτζάνι, ή με δύο κουταλιές ζάχαρη παραπάνω. Πιο απλά, δοκιμάστε να κοιμηθείτε από διαφορετική πλευρά του κρεβατιού. Σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο και μάλλον θα το διορθώσετε με την πρώτη ευκαιρία, αναγνωρίζοντας πόσο χαζή αλλά έγκυρη ήταν η θεωρία μας.. Συστήνω, κατά συνέπεια, στους φίλους και συναγωνιστές μου να σταματήσουν να ζητούν την επανάσταση αύριο, αλλά να τραβήξουν τα γκέμια και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Εξάλλου, είναι γεγονός πως η κεκτημένη ταχύτητα είναι η αιτία των περισσότερων αυτοκινητιστικών..

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το πρόγραμμα της ελέω θεού κυβέρνησης επιτυγχάνει, τελικώς, την διάχυσή του στην κοινωνία. Πράγματι, παρά τις δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών και δηλώσεων στα μαζικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα μας καλπάζει υπερήφανη προς τον 'σοσιαλισμόν'. Ειδωμένες αθροιστικά, οι σταδιακές αλλαγές της τελευταίας δείχνουν τεράστιες. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση καθώς οι θυσίες που απαιτούνται είναι πάντα μικρές και λίαν συντόμως θα ανακάμψουμε! Κάπως έτσι θα έρθει η ώρα που η υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου θα είναι όχι μόνο προ των πυλών αλλά αναγκαία συνθήκη για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.


Είναι παράδοση των καθωσπρέπει αναλύσεων να κλείνουμε με ένα καλό τσιτάτο, έτσι, για τον δρόμο. Food for thought σε συσκευασία σάντουιτς.
'Όταν ξέρεις τί θα χτίσεις, ψάχνεις απλώς για την μπουλντόζα'.


1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


    Η βρώμικη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό εκτός από επιχειρηματικούς λόγους ή ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ακυρώθηκε και εξ αιτίας των αντιδράσεων του λαού της περιοχής.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που από την αρχή, με συνεχείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο δρόμο, αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον και την απασχόληση επένδυση, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την προωθούσαν ή την ήθελαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σφύριζαν αδιάφορα.

    Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσει ο Αστακός να θεωρείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ένα "καταραμένο" μέρος που σπρώχνουν σταθερά την τελευταία 20ετία προς αυτόν βρώμικές ύποπτες και αδιαφανείς επενδύσεις. Να υπάρξει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στο Πλατυγυάλι Αστακού ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί και γι' αυτό επιδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με ήπια βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής (επεξεργασία - συσκευασία -τυποποίηση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων κλπ) για να υπάρξει οικονομική αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..