Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Το χρίσμα χάρισμά σαςΟ τίτλος του παρόντος είναι κατά κύριο λόγο ένα λογοπαίγνιο, οι πραγματικές, όμως, διαθέσεις του συντάκτη θα αποσαφηνιστούν στην συνέχεια. Ας αρχίσουμε αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία απονομής του περίφημου χρίσματος είναι ένα καθαρά κομματικό χαρακτηριστικό και επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι διαφέρει από την απλή δήλωση στήριξης ενός αιρετού ή άλλης προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους. Μέσω του χρίσματος αναγνωρίζεται η προσφορά του στελέχους στο κόμμα καθώς και η συμφωνία του με την κεντρική πολιτική γραμμή της ηγεσίας. Ποια προβλήματα, όμως, δημιουργούνται από την απονομή;

Όταν το χρίσμα δίνεται από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, η οποία συνεδριάζοντας συνήθως στα γραφεία της Ιπποκράτους ή της Ρηγίλλης, πιθανώς να αγνοεί τον πλήρη βίο και πολιτεία του υποψηφίου ή την στάση των.. ιθαγενών(!) πολιτών για το εν λόγω στέλεχος. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το φαινόμενο να υποστηρίζονται πρόσωπα με ισχυρούς ενδοκομματικούς δεσμούς πλην ανύπαρκτα στην τοπική κοινωνία ή ακόμα καλύτερα, υπόδικοι.

Ας σκεφτούμε, ακόμη, το εξής: Η στήριξη της κεντρικής ηγεσίας στο πρόσωπο του εκλεκτού δημιουργεί αυτομάτως την υποχρέωση του τελευταίου να συμμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό στα κελεύσματα της ανώτερης διοίκησης. Η παθογενής, αυτή, σχέση είναι κατά τη γνώμη μου επικίνδυνη στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε, μιας και οι συγκεκριμένες εκλογές οφείλουν να αποκτήσουν αντιμνημονιακό χαρακτήρα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική γραμμή. Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο χριστός (ο έχων το χρίσμα) κινηθεί, προς τιμήν του, διαφορετικά μετά την εκλογή του, οι πιθανότητες ανέλιξής του στην κλίμακα της πολιτικής καριέρας περιορίζονται σημαντικά. Αν θέλετε την άποψή μου, αυτός ακριβώς ο κίνδυνος είναι το περιβόητο πολιτικό κόστος.

Θα κλείσω την ανάλυσή μου επιχειρώντας να θέσω το ζήτημα από την οπτική γωνία των πολιτών. Αφαιρώντας εξ ορισμού τους κομματικοδίαιτους και τους θιασώτες του παππού Ανδρέα και του θείου Κώστα, το υποσύνολο εκείνο που αναζητεί πολιτικές λύσεις και ανθρώπους με ισχυρό χαρακτήρα βρίσκεται εν μέσω διασταυρωμένων πυρών και ακατάσχετης φημολογίας του κάθε πολιτικάντη που θέλει να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του, την οποία και έχασε πανηγυρικά λόγω ανικανότητας σε προηγούμενη θητεία στα κοινά. Ανάλογα ενοχλητική καταντά και η εικόνα των κομμάτων όταν ανακοινώνουν μετά βαΐων και κλάδων τον τελευταίο τροχό της αμάξης ως τον επίλεκτο στρατιώτη της παράταξης για την δύσκολη αποστολή στη ζούγκλα της τοπικής κοινωνίας πού τόσο, τόσο, τόσο πολύ πονάει..Φέροντας, τώρα, το ζήτημα του χρίσματος στα δικά μας δεδομένα.. Το serial Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον κ. Πάνο Κοντό δεν ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαβουλεύσεων ή κυκλοθυμίας αλλά θεωρώ ότι είχε συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, αυτό της πρόκληση κατασκευασμένου κλίματος δυσπραγίας και κατά συνέπειας δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία. Ίσως με αυτόν τον τρόπο γλίτωσε η πόλη από μία θητεία της "μεγάλης" παράταξης, που τόσα δεινά άφησε στο πέρασμά της.. Και τι κερδίσαμε, δηλαδή;
Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, με τα δικά του προβλήματα. Ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος βλέπει (σχεδόν..) τα πάντα να δουλεύουν υπέρ του, μιας και ο επικρατέστερος κ. Ψαράκης χτύπησε στην ξέρα των βερελικών και η παράταξη κινείται στην λύση Κατσούλη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι προκρίνει τον.. δεύτερο, την λύση ανάγκης. Την οποία, βέβαια, και θα στηρίξει ως πρώτη, ακόμη και άνευ χρίσματος! Και μην ακούσω, φυσικά, για ανεξαρτησία..


Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτισμός και Μεσολόγγι - 5 μέρες ΚέρκυραΚαλησπέρα σας,

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στην πόλη μας για το κομμάτι του πολιτισμού. Υποθέτω, μάλιστα, ότι αν είχαμε στα χέρια μας τις προγραμματικές αρχές των υποψηφίων (και όμως, και εδώ ο Αναγνωστόπουλος προηγείται!) ο πολιτισμός θα είχε την τιμητική του. Ας σκεφτούν, λοιπόν, εκείνοι που περιμένουν το Μεσολόγγι να γίνει βιομηχανική πλουτοπαραγωγική δύναμη μήπως θα ήταν προτιμότερο να εκμεταλλευτούμε τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαιά μας και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη αρχαιολογικού και οικολογικού τουρισμού.


Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα μπορούσα, φυσικά, να παραλείψω το τεράστιο έργο του κ. Νίκου Κορδόση που μέσω της "Διεξόδου" δείχνει τον δρόμο και να τον συγχαρώ για την πορεία που ακολουθεί. Εάν, μάλιστα, υλοποιηθεί το όραμα του μοναδικού Μουσείου Αλατιού, τότε η πόλη θα κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ανάδειξή της σε εξέχων πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Στον αντίποδα, αλάτι στις πληγές μας έρχεται να φέρει η απόφαση της πολιτείας να δημιουργηθεί αρχαιολογικό μουσείο στο Αγρίνιο, και όχι στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Δεν μπορώ, σε αυτό το σημείο, πάρα να συγχαρώ ειλικρινά τους πολιτευτές της γείτονος μεγαλούπολης για την επιτυχία των διαρκών διεκδικήσεών τους, καθώς και να κατακρίνω τους δασκάλους μου που ποτέ δεν νόησαν να διδάξουν έστω μία ώρα για τους φημισμένους αρχαίους οινικούς αμφορείς (κρασοκανάτες) του Αγρινίου..


Κλείνω, αγαπητοί αναγνώστες, με τις παρακάτω εικόνες. Αποτελούν τμήματα ενός οδηγού που εξέδωσε πριν χρόνια το Επιμελητήριο της Κέρκυρας με σκοπό την προσέλκυση των συναισθηματικά αξέχαστων (και οικονομικά σημαντικών!) πενθήμερων μαθητικών εκδρομών. Σε αυτό μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τα πολιτιστικά κέντρα, τα τοπικά εδέσματα και φυσικά, έναν ιδιαιτέρως εξυπηρετικό χάρτη του νησιού. Μήπως να το σκεφτόμασταν και εμείς;Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο οικονομικός πετροπόλεμος του ΠαρθενώναΌλοι θυμόμαστε το προκλητικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση να κρεμάσει πωλητήριο στην Ακρόπολη έναντι, μάλιστα, του προτεινούμενου τιμήματος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που αγνόήσαν να σημειώσουν οι συνάδελφοι της Bild είναι εάν το μέτρο που προτείνουν είχε επιτυχία και στα δικά τους αξιοθέατα και μνημεία..

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου η carte postale της φωτογραφίας. Το εικονιζόμενο χαλίκι υποτίθεται πως είναι κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, συνθήκη που χωρίς καμία προσπάθεια εξακρίβωσης θα δεχτούμε ως πραγματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας διανομής, η παρούσα κάρτα ζυγίζει 330g και κοστολογείται στα 3€. Ας κάνουμε μερικούς υπολογισμούς:

Τα 330g κοστίζουν 3€
Άρα το 1κg κοστίζει 9,09€
Πολλαπλασιάζοντας επί 75 τόνους ο κάθε κίονας, μας κάνει 681.750€ ο κίονας
Πολλαπλασιάζοντας επί 154 κίονες που έχει ο Παρθενώνας, μας κάνει 104.989.500€ σύνολο


Εάν προσθέσουμε και τους 400 τόνους των ευρημάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο και στις αποθήκες (ήτοι άλλα 3.636.000€) αγγίζουμε τα 108.625.500€ μόνο οι.. πέτρες! Που να δίναμε και τα καλλιτεχνήματα δηλαδή.. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι της Bild, όπως και τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Πάθησης και Θρησκευμάτων δεν διαθέτουν την απαραίτητη φαντασία. Θα μπορούσαν, αντίθετα, να είχαν προτείνει να δώσουμε έναν ή δύο από τους "άχρηστους" πλευρικούς κίονες και τα χρήματα που θα προκύψουν να δωθούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, έτσι ώστε να μετουσιώσουμε την Αρχαιοελληνική παιδεία σε κάτι σύγχρονο και χρήσιμο συνάμα. Ευτυχώς, όμως, ευτυχώς, που η χώρα αυτή δεν κυβερνάται από λαϊκισταί..

Πηγές


Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τι πληρώνουμε στα κόμματα(αναδημοσίευση από Καθημερινή, Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010)

Του Στέφανου Μάνου*

Η τακτική κρατική επιχορήγηση των κομμάτων το 2009 έφθασε τα 68,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης. Το 2010 η τακτική επιχορήγηση των κομμάτων θα περιοριστεί σε 52,7 εκατομμύρια ευρώ, πάντα σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τακτική επιχορήγηση των κομμάτων στηρίζεται σε νόμο που προσδιορίζει ακριβώς τι δικαιούνται να εισπράξουν τα κόμματα. Ο περιορισμός του 2010, όμως, δεν έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά, δηλαδή δεν στηρίζεται πουθενά. Δεδομένου ότι τα κόμματα είναι παμφάγα και τα ποσά που λαμβάνουν δεν τους φθάνουν έχουν δανειστεί από τις τράπεζες (κυρίως την Αγροτική) ποσά που ισούνται με τις κρατικές επιχορηγήσεις τεσσάρων ετών. Γι’ αυτό δεν θα εκπλαγώ αν ο περιορισμός για το 2010 παραμείνει στα χαρτιά. Τα κρατικά λεφτά δεν τελειώνουν εδώ. Στην τακτική επιχορήγηση προστίθεται εκλογική επιχορήγηση, αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.

Προϋπόθεση για την κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος είναι να έχει συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο από 1,5%. Στις εκλογές του 2009 τα κόμματα που πέρασαν το 1,5% συγκέντρωσαν περί τα 6,75 εκατ. ψήφους.

Το 2009 τα κόμματα εισέπραξαν 68,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 10,10 ευρώ ανά ψήφο.

Για το ζήτημα της υπερβολικής δαπάνης για τα κόμματα έχω γράψει και μιλήσει επανειλημμένως, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο επιχειρήθηκε στη Βουλή μια «νυχτερινή» αύξηση της επιχορήγησης που απετράπη την τελευταία στιγμή.

Δεν θα ξαναέγραφα, αν την περασμένη Τρίτη δεν είχα λάβει μέρος σε μια συνάντηση της Διεθνούς Διαφάνειας που επεξεργάζεται διάφορες ιδέες για το πολιτικό χρήμα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων όπου πληροφορήθηκα ότι στη Γερμανία το κράτος επιχορηγεί τα πολιτικά κόμματα που πέρασαν το 0,5% με 0,70 ευρώ ανά ψήφο.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα που εκλιπαρεί τη Γερμανία να τη στηρίξει οικονομικά επιχορηγεί τα κόμματά της με 10,10 ευρώ ανά ψήφο και οι «φτωχοί» Γερμανοί με 0,70 ευρώ. Αν εφαρμόζαμε το γερμανικό σύστημα, η δαπάνη των 68,2 εκατ. ευρώ θα περιοριζόταν σε 4,7 εκατομμύρια, μια ετήσια οικονομία 63,5 εκατ. ευρώ.

Το ένα δισεκατομμύριο που αναζητεί η κυβέρνηση απειλώντας μας με αύξηση του ΦΠΑ ή και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα με τον περιορισμό αδικαιολόγητα προκλητικών δαπανών, όπως αυτή για τα κόμματα.

Το παράδοξο είναι ότι η κοινωνία στο σύνολό της δείχνει αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Η αδιαφορία της βοηθάει τη διαιώνιση της αθλιότητας.

Τα πολλά και εύκολα λεφτά στα κόμματα είναι το έδαφος για την ανάπτυξη της διαφθοράς και την προσέλκυση κομπιναδόρων.

Στη Γερμανία τα κόμματα λαμβάνουν επιπλέον από το κράτος 0,38 ευρώ για κάθε ευρώ που συγκεντρώνουν από δηλωμένες ιδιωτικές εισφορές. Κανείς δεν μπορεί να συνεισφέρει ποσό μεγαλύτερο από 3.000 ευρώ ετησίως. Το γερμανικό παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα πρώτα δέκα χρόνια η κρατική επιχορήγηση θα μπορούσε να είναι 0,5 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που συγκεντρώνεται από ιδιωτικές εισφορές. Επιπλέον, όσοι συνεισφέρουν στα κόμματα μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως θα πρέπει να μπορούν να έχουν έκπτωση της δαπάνης στη φορολογική τους δήλωση. Ενα τέτοιο σύστημα θα σπρώξει το πολιτικό χρήμα στην επιφάνεια, διότι τόσο τα κόμματα όσο και οι χορηγοί θα έχουν συμφέρον να το δημοσιοποιούν.

Στη συνάντηση της Διεθνούς Διαφάνειας υποσχέθηκα να επισημάνω στην τρόικα την αθλιότητα με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Το σημερινό δημοσίευμα είναι το πρώτο βήμα. Την προσεχή εβδομάδα που θα έλθουν για τον προϋπολογισμό του 2011 ελπίζω να παρέμβουν διότι δυστυχώς εκεί καταντήσαμε: να εξαρτώμεθα από την τρόικα για να κάνουμε τα αυτονόητα.* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της Δράσης.


Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

"ΟΡΑΜΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ" για το διευρυμένο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου«ΟΡΑΜΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ -
ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»


«Συνδημότισσες, Συνδημότες
Στον εκλογικό συνδυασμό «Όραμα- Δημιουργία», διαμορφώνουμε το όραμά μας για τον Διευρυμένο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκφράζοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες των συμπολιτών μας, σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με την ψήφιση του νόμου «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης».
Σήμερα θεωρούμε πως πρέπει να συμπορευτούμε με όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου μας σε μια μεγάλη κίνηση με τους συμπολίτες μας, για την συγκρότηση του Δήμου μας και την ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών του. Εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωση όλων να εκφράσουμε τη βούληση των κατοίκων του διευρυμένου Δήμου μας, για ένα Δήμο αντάξιο της ιστορίας του και για ένα τόπο συμβατό με το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Όραμα – Δημιουργία
για τον Δήμο, την Τοπική Κοινωνία και το ρόλο της στις νέες συνθήκες των αλλαγών στο περιβάλλον, την κοινωνία και την τεχνολογία.
Όραμα – Δημιουργία
για τις επιδιώξεις και τους στόχους ανασυγκρότησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να αποτελεί μια ασφαλή και διαρκή βάση της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς συγκρούσεις των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με ενδυνάμωση της πολιτικής ευθύνης του διευρυμένου Δήμου γι` αυτή την επιδίωξη.
Όραμα – Δημιουργία
για τις επιδιώξεις και τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης των Τοπικών Κοινωνιών.
Όραμα – Δημιουργία
για τις επιδιώξεις και τους στόχους της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και την απαιτούμενη ενδυνάμωση της ευθύνης της αυτοδιοίκησης για στήριξη της πολυφωνίας και της συμμετοχικότητας γι` αυτές τις επιδιώξεις.
Όραμα – Δημιουργία
για τους Δήμους Μεσολογγίου-Αιτωλικού-Οινιάδων που δίνουν τη θέση τους στο νέο διευρυμένο εδαφικά και πληθυσμιακά Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου με την ανεπανάληπτη ιστορική διαδρομή.

Τα οράματα υλοποιούνται με συγκεκριμένη πολιτική και γι` αυτό το σκοπό σχεδιάσαμε: να προβάλουμε τα οράματα και τις ιδέες μας για την ανάπτυξη του τόπου μας να συγκεντρώσουμε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να διαμορφώσουμε την απαιτούμενη συλλογικότητα στις Τοπικές Κοινωνίες, που θα τις καθιστά ικανές να αγωνιστούν και να υλοποιήσουν τα οράματα και τις προσδοκίες τους. Να καταστήσουμε το έργο της ανόρθωσης του Δήμου μας και της ανάπτυξης των Τοπικών Κοινωνιών του υπόθεση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Δήμου και έργο όλων των δημοτών ώστε τα αποτελέσματα της να διαχέονται σε όλους τους κατοίκους.

Η πολιτική του Δήμου μας για να καθοδηγεί μακροχρόνια και να λειτουργεί αποτελεσματικά, προϋποθέτει την πολιτική φιλοσοφία του αναπτυξιακού διεκδικητικού σχεδιασμού, την πολιτική φιλοσοφία που θα μας καθοδηγήσει στα πρώτα και θα αποτιμήσει στα ύστερα αποτελέσματα.
Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε το νέο Δήμο, να του δώσουμε νέο πρόσωπο, να τον εξοπλίσουμε με υποδομές, οργάνωση και λειτουργίες.
Ένα διευρυμένο πλέον Δήμο που θ` αγκαλιάσει και θα ενώσει αρμονικά το σύνολο των δημοτών στη νέα πραγματικότητα παρέχοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες.
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε συνδημότισσα και συνδημότη πέρα και πάνω από κομματικούς εναγκαλισμούς και σας καλούμε σε συστράτευση για την επίτευξη των στόχων μας για ένα καλύτερο αύριο.

ΈΧΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.»

Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΏΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΟΡΑΜΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»


Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σκάκι: Το μάθημα που μας λείπειΤο κείμενο αυτό βρήκαμε στο βιβλίο "Το σκάκι", τ.Α' του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα (Copyright 1967). Του κ. Π. Παλαιολόγου.
(διατηρήθηκε η πρωτότυπη η ορθογραφία, αλλά όχι το πολυτονικό)

Μια φτωχή σ' εμφάνισι φυλλαδούλα. Κι' ένας τίτλος που δε λέει τίποτα στον αμύητο: "Σκάκι¨. Μηνιαία Επιθεώρησις Ζατρικίου. Η πρωτη, νομίζω, που εκδίδεται στον τόπο μας. Που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αριθμός σκακιστών, ικανός να συντηρήση το δημοσιογραφικό όργανο τους. Να ένα παιγνίδι που δεν είναι παιγνίδι. Του λείπουν οι κυριώτεροι παράγοντες που αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παιγνιδιών του πράσινου τραπεζιού: η τύχη και το κέρδος. Γι' αυτό θα σας έλεγα να το παρακολουθήσουμε σήμερα με τη σοβαρότητα που του οφείλεται. Τι κρίμα να μην έχη εισαχθή στα σχολεία μας. Το λέω σοβαρά. Υπάρχουν χωρες όπου είναι υπoχρεωτική η διδασκαλία του. Γιατί όχι και σ' εμάς; Θα ήταν πιο χρήσιμο από την ιστορίa της κυρίας Πετεφρή και πολύ πιο ηθοπλαστικό από τις ανεκδιήγητες ντροπές των Λαβδακιδών και των Ατρείδων, που αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας στα σχολεία μας. Θα ήταν ασφαλώς πιο ωφέλιμο από τις πανουργίες του Οδυσσέα, οι οποίες διδάσκονται σ' ένα λαό που από ιδιοσυγκρασία και από παράδοσι ρέπει προς την πονηρία και κάνει σύγχυσι μεταξύ καπατσοσύνης και ευφυΐας.

Ένα μάθημα υπομονής, σκέψεως, συγκεντρώσεως, προσοχής. Ούτε παραγγελία να το είχαμε. Ό,τι ακριβώς λείπει από τον Έλληνα. Άρνησις της κουτουράδας. Άρνησις της τσαπατσουλιάς και της προχειρότητος. Άρνησις της τύχης, ελεεινής θεάς που με τόσο φανατισμό προσκυνούμε. Άρνησις των "ανυπολογίστων παραγόντων" στους οποίους, κάθε φορά που δίνουμε μια μάχη, στηρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των ελπίδων μας. Άρνησις της πονηρίας, της απάτης, της ζαριάς, του καταφερζισμού, της ματσαράγκας, του κόλπου, της πλαγίας οδού, της τρικλποδιάς, των κλειστών χαρτιών, της μηχανής που στήνουμε, της εξυπνάδας, με την έννοια που δίνουμε στη λέξι, της ικανότητος δηλαδή να παρακάπτουμε τις πόρτες και να μπαίνουμε από τα παράθυρα.

Τόσα χαρίσματα και να μην έχη επιβληθή δια νόμου σε κάθε Έλληνα η υποχρέωσις, μαζί με τ' άλλα διπλώματά του να παρουσιάζη και το πιο ενδιαφέρον απ' όλα: το δίπλωμα του σκακιστού. Θα ήταν μια απόδειξι ότι κάποτε στρώθηκε στη δουλειά, κάποτε ακόνισε το μυαλό του, κούρασε τη σκέψι του, αγνόησε την τύχη και στήριξε την επιτυχία στις δυνάμεις του.

http://images.paraorkut.com/img/pics/images/c/chess-12963.jpg


Εκεί μπροστά στη σκακιέρα θα μας έδειχνε το μέτρο των ικανοτήτων του. Κυνηγός της εύκολης επιτυχίας, όταν έσκυβε στο σκάκι θα καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να περιμένη τη νίκη παρά μόνο από τον εαυτό του τον ίδιο: από τη φρόνησι, το θάρρος, την εγκαρτέρησι, την έντασι της προσπαθείας . Τίποτ' απ' την τύχη. Αυτή στο σκάκι είναι η μεγάλη ηττημένη. Πλήρης ανατροπή του θρόνου της. Σ' όλα τ' άλλα παιγνίδια θριαμβεύει. Μήπως δεν θριαμβεύεβει, γενικώτερα, στη ζωή του Έλληνα; Της φορτώνει όλα τα βάρη που έπρεπε και να φορτώνη στον εαυτό του. Πόσες εκφράσεις για την εκδήλωσι της υποταγής του... Αν είναι της τύχης... Ό,τι είναι το τυχερό... Της τύχης τα γραμμένα... Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει... Αν έχεις τύχη διάβαινε... Σαν δε σου τρέχει πού την κυνηγάς;... Και η ευχή πριν από κάθε επιδίωξί μας: Καλή τύχη.

Με τέτοια πεποίθησι της τύχης και του πεπρωμένου πώς μπορεί ν' ανθέξη και να ευδοκιμήση η προσπάθεια. Κερδισμένους στο παιγνίδι της ζωής σπάνια θ' αναγνωρίσουμε τους ικανούς. Εκείνους που αναγνωρίζουμε είναι οι τυχεροί. Στην τύχη δίνουμε όλοι το προβάδισμα. Όλοι εκτός από το σκακιστή. Αυτός όταν καθίση αντίκρυ στη σκακιέρα του ξέρει ότι μόνον από την τύχη δεν έχει τίποτε να περιμένη. Ούτε το ζάρι ούτε το χαρτί θα του δώσουν την νίκη. τα πάντα απ' αυτόν. Ισχύς του ο εαυτός του. Υπεύθυνος για τις πράξεις του, κύριος των τυχών του, δημιουργός της επιτχίας και της αποτυχίας του, όπως στρώση θα κοιμηθή. Από κανένα δεν περιμένει. Γ'ι' αυτό και ητηημένος δεν τα βάζει με την τύχη του. Τα βάζει με τον εαυτό του που δεν πρόσεξε όσο έπρεπε, που δεν είχε την προπαίδεια η οποία του χρειαζόταν, που παρουσιάσθηκε στον αγώνα με ατελή προπαρασκευή. Και προσπαθεί στο προσεχές ματς να φανή καλλιτερος.

http://www.trendeffect.com/wp-content/themes/thesis/rotator/chess%20pawn%202.jpg


Αλλά έχει κι' ένα χάρισμα ακόμα το σκάκι: Αγνοεί το κέρδος. Δεν καλείτε το φίλο στο σπίτι σας για να του πάρετε το πορτοφόλι, ούτε σας καλεί για να σας αναποδώση τα ίδια. Το παιγνίδι για το παιγνίδι. Μια ειρηνική μάχη που διευθύνουν δύο στραηγοί, με τις ίδιες ακριβώς και οι δύο προϋποθέσεις για τη νίκη και για την ήττα. Τέτοια μια επινόηση και να μην την ανακυρύξουμε εθνικό παιγνίδι μας! Πόσο λίγο ξέρουμε τις ανάγκες μας.


Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχές & Αξίες Δημοτικού Συνδυασμού "ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" του Δήμου Ι.Π. ΜεσολογγίουΟ Δημοτικός Συνδυασμός "ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου συμμετέχει στις διαδικασίες διεκδίκησης της Δημαρχίας του Δήμου, έχοντας Αρχές, Αξίες και Πρόγραμμα.

Δεν έχουμε σκοπό να ξεγελάσουμε, να είμαστε ευχάριστοι, καιροσκόποι, αλλά ειλικρινείς απέναντι στους Δημότες, απέναντι στους ψηφοφόρους.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε υπηρεσίες στον τόπο μας και στους συμπολίτες μας, με αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή.

Θέλουμε να σεβόμαστε και να επικοινωνούμε με τον πολίτη, να ακούμε και να ακουμπάμε το πρόβλημά του, έτσι το γραφείο καταγγελιών, παραπόνων και προτάσεων θα είναι δίπλα του.

Επιθυμούμε, την επικοινωνία και την συμμετοχή με όλους τους πολίτες, με όλους τους φορείς και συλλόγους, στην διεκδίκηση και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τον τόπο μας.

Πιστεύουμε, στην ισονομία και ισοπολιτεία. Κανένας, δεν θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Όλοι θα είμαστε ίσοι, τόσο στις απαιτήσεις μας από τον Δήμο, όσο και στις υποχρεώσεις μας απέναντι του, σεβόμενοι όμως τις αδύναμες ομάδες της κοινωνίας μας.

Ο Δημοτικός Συνδυασμός "ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου έχει σαν στόχο και σκοπό την ανάπτυξη του τόπου μας, τόσο με έργα υποδομής, όσο και με την σωστή παιδεία στην τοπική κοινωνία. Οι πολίτες με σωστή παιδεία, δημιουργούν σωστές κοινωνίες.

Για να πετύχουμε τον στόχο μας, την ανάπτυξη, προϋποθέτει σωστή οργάνωση σε όλη την έμψυχη και άψυχη δύναμη του Δήμου.

Η σωστή λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών του Δήμου, θα αποδώσει καλύτερη και αποτελεσματικότερη υπηρεσία στον Δημότη. Για να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών, θα πρέπει να αξιολογηθεί και το προσωπικό που εργάζεται, ως προς την αποτελεσματικότητα στις θέσεις ευθύνης του.

Για την καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, θα εφαρμόσουμε την Κάρτα Ωραρίου.

Θέλουμε και απαιτούμε, από όλους τους εμπλεκόμενους με το Δήμο ( Δημοτικές Υπηρεσίες, φορείς, Συλλόγους, παράγοντες, το ίδιο το Κράτος ) να σέβονται και να εκτιμούν τον Δημότη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Δύναμή μας, για την ενασχόλησή μας με τα κοινά, είναι ο όμορφος τόπος μας με τα ένδοξα χώματά του, αλλά και ο όμορφος κόσμο μας με την απλότητα, την φιλοξενία, την εργατικότητα και αγωνιστικότητα.

Θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας, να τον βγάλουμε από την νοοτροπία της μοιρολατρίας, να του δώσουμε θάρρος και πεποίθηση και να τον οδηγήσουμε σε τροχιά ανάπτυξης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά πρωτίστως Κοινωνικής, Πολιτιστικής, με σεβασμό στο Περιβάλλον.

Για να υπάρξουμε ως Δημοτικός Συνδυασμός και να καταφέρουμε τον στόχο μας,
την ανάπτυξη, πρέπει να μας πιστέψετε, όλοι οι Δημότες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και να μας εμπιστευθείτε.

Να γνωρίζετε, υποσχόμαστε μόνο ό,τι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.


Με εκτίμηση

Ο Επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού " ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ "

Καρανικόλας Χ. Ιωάννης


Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Σεπτεμβριανός μηδενισμόςΠέρασε, λοιπόν, ο καιρός, και όλων των υποχρεώσεων εκπληρωμένων, είπα να ξαναπιάσω να γράψω κάτιτις για τα λίγα που βλέπω και καταλαβαίνω. Και τι να σχολιάσεις δηλαδή; Προηγήθηκαν συζητήσεις επί συζητήσεων για την αξία του μηδενός και της κενότητας τόσο στην Ανατολή όσο και στον Δυτικό κόσμο, ωστόσο, η υλοποίηση του είναι μάλλον κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου.

Και πως αλλιώς να μιλήσω, όταν πετύχαμε να γίνει θέμα πρώτη διάταξης η υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου; "Fatma Yeni Camide kendini rezil etti" μιας και τα τουρκικά είναι της μοδός.. Η φράση σημαίνει βασικά «Η Φατμέ ρεζιλεύτηκε στο Γενί Τζαμί», με την γνωστή όμως μεταφορά στα Ελληνικά (www.slang.gr), την οποία και κρατάμε ως πρώτη ερμηνεία της περίπτωσή μας.

Θα συνεχίσω με τον κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο. Μισό λεπτάκι γιατί είναι βαριά τα προσχήματα και δεν μπορώ να τα κρατήσω!

Εντάξει, τα ακούμπησα κάτω.. Διάβασα, λοιπόν, την εξαιρετική έκθεση ιδεών του, προϊόν τόσο οράματος όσο και δημιουργίας στην θητεία του στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από άρτια σύνταξη και οργάνωση του λόγου, γεγονός που δεικνύει ότι όσο και αν δεν τα καταφέρνει στο προφορικό, το γραπτό το 'χει.. Και πάλι, όμως, όρεξη να 'χουμε να σφυρίζουμε οφσάιντ. Αναφέρω επί παραδείγματι: να διαμορφώσουμε την απαιτούμενη συλλογικότητα στις Τοπικές Κοινωνίες, υπόθεση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Δήμου και έργο όλων των δημοτών, πέρα και πάνω από κομματικούς εναγκαλισμούς και σας καλούμε σε συστράτευση για την επίτευξη των στόχων μας.. Θέτοντας τις Τοπικές Κοινωνίες σε τέτοια θέση, δεν μπορείς να υπογράφεις με ΈΧΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ! Η δύναμη, κύριες Δήμαρχε, βρίσκεται στους ίδιους τους πολίτες, δύναμη για την οποία εσείς ο ίδιος αναγνωρίζεται την ανάγκη-απαίτηση να γίνει σεβαστή. Ακόμη διαβάζουμε: πέρα από κομματικούς εναγκαλισμούς. Είναι λόγια αυτά υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ; Μάλλον βιαστήκατε να ανεβείτε τον Αράκυνθο και ξεχάσατε τις φωτογραφίες στις κορνίζες!Αυτά. Βαρέθηκα. Τι κάθομαι και κάνω και εγώ. Αν θέλετε, ακούστε το παρακάτω.. Να χαρείτε το Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο, είναι η καλύτερή του εποχή!