Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ποδόσφαιρο και πολιτική: μία φλογερή ανακοίνωση (με πολύ νόημα)



Τα τελευταία χρόνια, η ΕΠΟ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Superleague και των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων (UEFA-FIFA), έχουν εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα το αθλητικό ιδεώδες να θυσιάζεται στον βωμό της κερδοφορίας.

Μέσα σε αυτή την έκρυθμη ποδοσφαιρική πραγματικότητα, και προτού ακόμα στεγνώσει το μελάνι στον εγχώριο αθλητικό τύπο για τα στημένα παιχνίδια και τις οικονομικές δυσπραγίες των ΠΑΕ, δε λείπουν τα συνθήματα αντίδρασης και ανυπακοής στα γήπεδα των μεγάλων κατηγοριών.

Με πρόταγμα την αλληλεγγύη και την οργάνωση στις κερκίδες και στους χώρους δουλειάς (συνδέσμους), διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα όπου το χρώμα, η φανέλα και η ενδεκάδα δεν έχουν καμία σημασία. Αποκορύφωμα της πάλης της ποδοσφαιρικής τάξης αποτελεί η μεγαλειώδης νίκη του λαïκού μΠΑΟΚ ενάντια στην αγγλοσαξονική κεφαλαιοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται σε ομάδες όπως η Τότεναμ. Αυτή ακριβώς η νίκη γέννησε ελπίδα στις ομάδες της εξωδιοργανωσιακής εργατιάς, καταργώντας τον διομαδισμό στην πράξη και βάζοντας ισχυρές βάσεις για μελλοντικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις κυπέλλων.

Και ναι, είναι από το γήπεδο του Παναιτωλικού..

Μέσα στις νέες ποδοσφαιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται, βγαίνει offside ο τσικοκεντρισμός δυνάμεων της εξωδιοργανωσιακής Αριστεράς αλλά και των δυνάμεων εκείνων που οδηγούν σε αναποτελεσματικές προπονήσεις-περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας.

Η απόφαση της Συνάντησης κορυφής για τους 16 ισχυρούς της Ευρώπης, αλλά και το κούρεμα του γκαζόν των ελληνικών γηπέδων, διαμόρφωσαν τις συνθήκες που ώθησαν την εγχώρια αστική τάξη (Ολυμπιακός) σε μια ευρεία νίκη έναντι στην αυστηρά πειθαρχημένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα Άρσεναλ. Παρόλα αυτά, η στοχευμένη ήττα της γερμανικής Dortmund από την κατώτερη των περιστάσεων Marseille αποδεικνύει την εμπλοκή του ευρωιμπεριαλιστικού άξονα στα εσωτερικά της χώρας.

Θα πρέπει να ξέρουν ότι τα εκβιαστικά διλλήματα τύπου «εντός ή εκτός Champions League» δε μας τρομοκρατούν. Αντιθέτως, μας εξοργίζουν. Ο δικός μας αγώνας ξέρουμε ότι θα κριθεί στις καθυστερήσεις..

Όχι στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων
(Champions League – UEFA)
Ναι στην Ευρώπη των φιλικών

Λευτεριά στο σύντροφο αντάρτη Χρυσόστομο Ψωμιάδη

Μανόλης Αναγνωστάκης από το ΥΓ
«Το ματς της ζωής του είχε τελειώσει, τώρα έπαιζε την παράταση.
Δύο κατηγορίες πάντα: οι δρώντες και οι θεατές.
Τα άδεια γήπεδα, όταν τα βράδια της Κυριακής
μετά το ματς,
γέμιζαν οι ταβέρνες γύρω από το γήπεδο,
και εσύ έτρεχες στο σπίτι να διαβάσεις.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..