Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Τα παιδάκια στο Παρίσι πεινάνε (αλλά δεν το λένε)



Δεν το λένε, γιατί δεν το νιώθουν. Ποια 17χρονη σήμερα θα σου πει "Έχω ανάγκη από φαγητό";; Οι περισσότερες, υπό την θέα μιας γενναίας μερίδας φαγητού (συνήθως κρέατος), σπρώχνουν το πιάτο τους μερικά εκατοστά μπροστά. Θα μπορούσε κάποιος, αστειευόμενος, πως η καθημερινή τους κατανάλωση φαγητού δεν απέχει και πολύ από αυτή της φωτογραφίας επάνω. Ποιος όμως μπορεί να αστειευτεί με αυτή την επόμενη;;

Φρίκη. Μόνο για νεκρόφιλους. Και ρεαλιστές. Κάντε μου τη χάρη, κοιτάξτε την ξανά και ξανά. Διατρέξτε με το βλέμμα σας το στήθος αυτής της κοπέλας, του γοφούς της, τα χέρια της. Πετσί και κόκκαλο, όπως λέμε καμιά φορά. Εμένα, επιτρέψτε μου να το λέω, με το ένα πόδι στον τάφο. Σοκαριστικό;; Πιθανώς. Αηδιαστικό;; Σχεδόν σίγουρα. Αδύνατον;; Καθόλου. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες θύματα της νευρικής ανορεξίας (κατά κόρον κοπέλες, από 14 έως και 36 ετών) βρίσκουν το δρόμο τους για τα νεκροτομία. Δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια για να διαγνώσει κανείς τα αίτια του θανάτου τους. Μέσα από το ανύπαρκτο κορμί τους, αναδύεται τόσο το άρωμα της νιότης, όσο και εκείνο της επιθυμίας να αρέσουν, να είναι ελκυστικές, να έχουν επιτυχία στο άλλο φύλο, να μην παρεκκλίνουν από τις επιταγές του παγκόσμιου συστήματος μόδας.

Και η μόδα απάντησε. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Μιλάνο, έκανε την εμφάνιση της σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες η φωτογραφία μιας γυμνής ανορεξικής γυναίκας.

Η φωτογράφιση αυτή είναι η διαφημιστική καμπάνια μιας εταιρείας γυναικείων ρούχων (nolita) με κεντρικό τίτλο της Καμπανίας "No Anorexia".

Στόχος του φωτογράφου Oliviero Toscani είναι να προβάλει το γυμνό αυτό σώμα για να δείξει σε όλους τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η μορφή αρρώστιας, η όποια προκαλείται τις περισσότερες φορές από λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται στον χώρο της μόδας.

Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από το freakingnews.com. Είναι μια ιστοσελίδα στην οποία οι χρήστες, ανάλογα με το αντίστοιχο δεδομένο θέμα, δημοσιεύουν τις δημιουργίες τους, προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας και μοντάζ. Έξυπνα ο χρήστης μετατρέπει τον πίνακα των αγγέλων σε αυτό το αποκρουστικό θέαμα. Οι άγγελοί μας.. Τα παιδιά σας, η κόρη σας, η φίλη σας.. Προστατέψετε τους. Μιλήστε τους. Δείξτε τους φωτογραφίες, αναρτήσεις σε blog, όπως αυτή εδώ. Σοκάρετέ τους. "Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά, να δείχνουμε με το χέρι τους κακούς." (Μ. Αναγνωστάκης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..