Μία διαφορετική συλλογή ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια ο συλλέκτης Γιώργος Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη και τώρα ήρθε η ώρα να εκθέσει τη συλλογή του.

Ο λόγος για την γκλίτσα, ή κλούτσα, ένα μικρό ξυλόγλυπτο έργο, όργανο εξουσίας, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, αφού με τη χρήση του ο τσοπάνης καθοδηγεί το κοπάδι τους και τα σκυλιά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η ιστορία της γκλίτσας αρχίζει από την αρχαία εποχή με τον Πάνα να απεικονίζεται κρατώντας στο ένα χέρι μια γκλίτσα και το άλλο το σουραύλι, ενώ ο Ιησούς ως καλός ποιμήν, κρατάει μια γκλίτσα στο χέρι.

Οι γκλίτσες κατασκευάζονται κυρίως με ξύλο από κρανιά, πυξάρι, ελιά, κέδρο, οξιά ή αγριομηλιά, χρησιμοποιώντας ο τεχνίτης ένα εργαλείο που είναι ιδιοκατασκευή.

Το ύψος του ραβδιού διαφέρει ανάλογα με την χρήση, καθώς αν χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό μπαστούνι είναι χαμηλό, ενώ αν το κρατάει προύχοντας είναι ψηλό αποδίδοντας κύρος. Όσον αφορά τις παραστάσεις στις γκλίτσες, είναι θέματα παρμένα από την φύση, όπως φίδια, σκυλιά, λιοντάρια, λουλούδια και την θρησκεία με απεικονίσεις αγίων.

Η τρόπος που είναι φτιαγμένη και στολισμένη μία γκλίτσα δείχνει και την κοινωνική θέση του κατόχου του. Για παράδειγμα, οι γκλίτσες των απλών ανθρώπων, όπως των τσοπάνηδων, ήταν απλές με λίγο κέντημα, οι γκλίτσες των ζωεμπόρων ήταν περισσότερο διακοσμημένες και των τσελιγκάδων ήταν οι λεγόμενες "βαριές" γκλίτσες με πολλές παραστάσεις και κεντήματα.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έχει στην κατοχή του πάνω από 500 γκλίτσες τις οποίες και εκθέτει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 13 Απριλίου.