Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αθανάσιος Γεράνιος - "Ακόμα δεν έχει φανεί το μεγάλο πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια"



Ο Αθανάσιος Γεράνιος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων) έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στην πυρηνική ενέργεια. Στο άρθρο του, μέρη του οποίου αναδημοσιεύουμε, υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ανακύψουν τα πραγματικά προβλήματα, καθώς κράτη όπως η Γαλλία θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους γερασμένους αντιδραστήρες. Τότε, πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη "φιλική" πυρηνική ενέργεια.

Συνέντευξη στη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: Strategist (Ο Κόσμος του Επενδυτή, 20/11/2010)


-Ο στόχος της Ε.Ε. για δραστική μείωση των εκπομπών CO2 έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των χωρών για την πυρηνική ενέργεια. Τελικά η πυρηνική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος ή συνιστά απειλή;
Το μόνο θετικό που έχει η λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι ότι δεν παράγει ρυπογόνες ουσίες, υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εδώ όμως σταματούν τα θετικά. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι η παραγωγή της δεν συμβάλλει στη μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό είναι λάθος, για να μην πω παραπλανητικό ψέμα. Ο κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας εκπέμπει περισσότερη θερμότητα απ' ότι ηλεκτρική ενέργεια: ένα μέρος είναι ηλεκτρικό ρεύμα και δύο μέρη είναι θερμότητα. Αυτή η θερμότητα εκλύεται στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, άρα η πυρηνική ενέργεια μπορεί να μη συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά σίγουρα συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Επίσης, για να λειτουργήσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας, πρέπει να λειτουργούν παράλληλα και άλλες μονάδες, οι οποίες ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

-Μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί αντιδραστήρες;
Βεβαίως,ωστόσο οι περισσότεροι παραμένουν εκτός λειτουργίας, γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Σήμερα έχουμε 440 -γερασμένους στην πλειονότητά τους- πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σε πέντε χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πώς θα διαλυθούν και το πού θα καταλήξουν τα πυρηνικά τους απόβλητα. Είναι μια διαδικασία πολύ επικίνδυνη, καθώς η καρδιά του αντιδραστήρα είναι ένα άκρως ραδιενεργό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, τώρα θα φανούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την τριαντάχρονη εγκατάσταση και λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων. Ακόμα δεν έχει φανεί το μεγάλο πρόβλημα.

-Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις χωρών όπως η Ελλάδα; Παρ' όλο που η ίδια δεν παράγει πυρηνική ενέργεια, παράγουν οι γειτονικές της χώρες ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν την παραγωγή. Έτσι, βρίσκονται εκτεθειμένες σε όλους τους κινδύνους, χωρίς όμως να απολαμβάνουν το παραμικρό όφελος. Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις απόψεις του για το κλαμπ της πυρηνικής ενέργειας;
Πριν από περίπου 25 χρόνια, η Αυστρία είχε κατασκευάσει τον πρώτη της πυρηνικό αντιδραστήρα και πριν τεθεί σε λειτουργία έγινε δημοψήφισμα. Ο λαός αποφάσισε να μη λειτουργήσει ποτέ ο πυρηνικός σταθμός. Από τότε η Αυστρία, παρ' όλο που περικλείεται από πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε Τσεχία, Σλοβακία και Γερμανία, δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για την πυρηνική της ενέργεια. Και εγώ προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο να το κάνει. Όσον αφορά ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία και η Ελλάδα συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αντίθεσης στην πυρηνική ενέργεια - περίπου 78%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..