Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανταπόκριση από την παρουσίαση της επανέκδοσης των λόγων του Σπυρίδωνα Τρικούπη



Οι πρώτες εικόνες από τον εκθεσιακό χώρο πείθουν τον επισκέπτη πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα σημαντικών ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, πάντα γύρω από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Ο χώρος στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ζεστός και φωτισμένος, φιλοξενεί περί τα 30 (τριάντα) χαρακτικά της συλλογής του Ιδρύματος Μοσχανδρέου, στην έκθεση που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από κοντά έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, της Βάσω Κατράκη, του Δημήτρη Τσιρογιάννη, του Απόστολου Κούστα, των Μιχάλη και Γρηγόρη Κότσαρη.. Προσωπική επιλογή, ωστόσο, υπήρξε το παρακάτω χαρακτικό της Ελισάβετ Διονυσοπούλου:


Την εκδήλωση προλόγισαν οι Πάνος Χρ. Μοσχανδρέου & Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου, ενώ ο δημοσιογράφος-ιστορικός και αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς συμπλήρωσε το τραπέζι των ομιλητών στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Α. Κατσιφάρας, όντας πρώτος ομιλητής, εισήγαγε το ακροατήριο σε βασικά βιογραφικά στοιχεία του πρώτου πρωθυπουργού, ενώ τόνισε την σημασία του Σπυρίδωνος Τρικούπη ως ενός ρήτορα που δεν άργησε να ενσαρκώσει το πνεύμα του αγώνα και του αναγεννημένου ελληνικού έθνους. Θεωρήθηκε, μάλιστα, εντυπωσιακή η ικανότητα του Τρικούπη να εκφωνεί τους λόγους του χωρίς προεργασία και σχεδόν εν θερμώ: "Τόσον καιρόν έβαλα να συνθέσω όσο σχεδόν εχρειάζετο να τους εκφωνήσω", αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης των λόγων του. Εντόπισε δε την βαθιά θρησκευτική παιδεία που κατείχε στις συχνές παραπομπές του σε θρησκευτικά στοιχεία, όσο και σε μία από τις βασικές κατευθύνσεις του αγώνα κατά τον Τρικούπη, εκείνη του πολέμου "των χριστιανών κατά των ασεβών". Ωστόσο, κάθε συστατικό της ρητορικής του (θρησκευτικότητα, εθνική πνοή, συγκίνηση και χρήση της δημοτικής) δεν αποτέλεσαν παρά κινητήριες δυνάμεις στην εμψύχωση του νεότευκτου ελληνικού έθνους στον δρόμο του για την πολυπόθητη πρόοδο επάνω στους άξονες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.


Εν συνεχεία, στο βήμα βρέθηκε ο οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μοσχανδρέου Περιφερειάρχης Πελλοπονήσου κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος με τη σειρά του εξήρε την μετριοπάθεια και την νηφαλιότητα που χαρακτήριζαν τον Σπυρίδωνα Τρικούπη ως πολιτικό άνδρα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως καθοριστικό σημείο της μετέπειτα πορείας του πολιτικού την σύνδεσή του με το τότε λεγόμενο Αγγλικό Κόμμα, από το οποίο βέβαια μετέπειτα απομακρύνθηκε. Ακόμη, αναγνώρισε στον μεσολογγίτη πρωθυπουργό την επιμέλεια που έδειχνε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και επιχείρησε μία σύνδεση της τότε ανάγκης για διεθνείς σχέσεις και ερείσματα με το σήμερα.


Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης ο οποίος αφότου αναγνώρισε την προσφορά του κ. Μοσχανδρέου στην πόλη του Μεσολογγίου, έδωσε προτεραιότητα στην ανάγκη ανάδειξης του έργου και της εικόνας του Σπυρίδωνα Τρικούπη στην πόλη, και ως εκ τούτου ανακοίνωσε τα κάτωθι σχέδια δράσης:
  • Την επαναφορά του θεσμού των Τρικουπείων και την διεύρυνσή τους σε πολιτική και πολιτισμική διοργάνωση υψηλής εμβέλειας.
  • Την μεταφορά της προτομής του Σ. Τρικούπη στον χώρο της Πύλης, ούτως ώστε να κοσμεί την είσοδο της πόλης.
  • Την προσπάθεια επανέκδοσης του τετράτομου έργου του "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως" από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία σύντομη εισήγηση του πρώην βουλευτή Αιτ/νίας κ. Χρήστου Βερελή σχετικά με την ανάγκη έμπνευσης των τοπικών κοινωνιών, και τέλος, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης κ. Βίκτωρ Μελάς, ο οποίος επανέφερε στη συζήτηση το στοιχείο του αυθόρμητου και της δημοτικής γλώσσας (παρά το λόγιο περιεχόμενο) στους λόγους του Τρικούπη, υπενθύμισε ότι τα πρώτα του γραπτά ήταν ποιήματα, και έκλεισε την εκδήλωση με τον Κωστή Παλαμά, σημειώνοντας ότι το 1919, μιλώντας με θέμα Ηρωϊκά πρόσωπα και κείμενα αναφέρει "[..] να κυρήξω τους λόγους του Σπυρίδωνα Τρικούπη μαργαριτάρια της ρητορικής τέχνης και να τους στήσω παράπλευρα με τις Ωδές του μεγάλου μας Κάλβου, [..] οι λόγοι αυτοί, ραντισμένοι από τα αίματα των ηρώων, μαυρισμένοι από τους καπνούς των πολέμων μας κάνουν να μένουμε στην γλώσσα των τραγουδιών του γραμμένων στην δημοτική, το τραγούδι του Δήμου και τα τραγούδια της Λίμνης του Μεσολογγιού".


Το "παρών", μεταξύ πολλών εν Αθήναις κατοικούντες Μεσολογγιτών, έδωσαν οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρκούσης, ο γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ στο Μεσολόγγι Γιάννης Βισβίκης, και άλλοι.



Απόψεις της έκθεσης

Η έκθεση διαρκεί μέχρι και την Τετάρτη 30 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο,
στο Ίδρυμα Μιχάλης
Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Θερμές ευχαριστίες στον καλό φίλο και συνάδελφο Γρηγόρη Στ. για την παροχή οπτικοακουστικού υλικού.

Πηγές:
- Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - http://www.mcf.gr/el/calendar/?ev=472
- Openacalendar.gr -Εκθεση 'Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική'
- Βικιπαιδεία - Σπυρίδων Τρικούπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..