Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δηλώσεις του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου στους 105,5 Στο Κόκκινο



Στην πρωϊνή εκπομπή Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα με τον Άγγελο Τσέκερη και τον Γιώργο Κυρίτση φιλοξενήθηκε χτες ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου, κ. Γ. Θεοφιλάτος, σε τηλεφωνική συνέντευξη σχετικά με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

-Κύριε Θεοφιλάτε, καλημέρα σας. Γιατί ξεσηκώνεται σήμερα το Μεσολόγγι; Πολιορκείστε;
-Βέβαια πολιορκούμαστε, αλλά όχι από τους πάλαι ποτέ Τούρκους. Έχουμε σύγχρονους βαρβάρους. Θα πρέπει να πω ότι αυτή η στιγμή η περιοχή μας βιώνει μια πολιορκία από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αρκετά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και δυστυχώς δεν ανοίγουν τα αυτιά τους να ακούσουν. Από τις αρχές του 2011 εμείς σαν διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο τα αναδείξαμε. Μπορώ να σας πω με συντομία ότι είναι, το Νοσοκομείο, το οποίο οδεύει προς συγχώνευση, σε κατάργηση κλινικών του, με την υπαγωγή του στον τέταρτο πόλο που είναι η γειτονική πόλη του Αγρινίου.

-Άρα δηλαδή η νοσηλεία του θα γίνεται στο Αγρίνιο;
-Όχι ακριβώς, το μετατρέπουν σε κέντρο νοσηλείας αστικού τύπου, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια π.χ. η καρδιολογική ή η παιδιατρική κλινική. Αυτά θα είναι λίγο για τις πρώτες βοήθειες. Θα είναι λίγο δηλαδή, χαριτολογώντας -ας μου επιτραπεί- νοσοκομείο-τροχονόμος. Πηγαίνεις, "τι πρόβλημα έχεις; Τράβα προς το Αγρίνιο", ή αν είναι πιο σοβαρό "τράβα προς το Ρίο".
Ένα δεύτερο αίτημα είναι το θέμα των ΤΕΙ. Όπως ξέρετε, εδώ υπάρχουν δύο σχολές από τρία τμήματα η κάθε μία, υπάρχει αυτόνομο ΤΕΙ. Στην μία σχολή, την ΣΤΕΓ, στα τρία τμήματα, δεν θα εισαχθούν φέτος πρωτοετείς, με αποτέλεσμα τον μαρασμό των σχολών, μία εξ αυτών είναι και οι Ιχθοκαλλιέργειες, η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα το '82, και όπως ξέρετε, εδώ ο υδροβιότοπος της περιοχής καθιστά αναγκαία μία τέτοια σχολή. [...] Είναι βασικός πνεύμονας για την πόλη, όχι μόνο επειδή τα παιδιά μένουν εδώ και νοικιάζουν σπίτια, αλλά είναι σημαντικό σε μία επαρχιακή πόλη να κυκλοφορούν φοιτητές, το λέω αυτό με νόημα. Έχουμε γύρω στους 5.000 φοιτητές. Θα είναι σοβαρή αιμοραγία αν τρία τμήματα συρρικνωθούν.
Ένα άλλο αίτημα είναι η μοίρα του 2/39 Συντάγματος Πεζικού, η κατάταξη στρατιωτών από τις επόμενες ΕΣΟ δεν θα είναι εφικτή, άρα στο μέλλον προδιαγράφεται π.χ. για μετανάστες ή.., δεν το έχουν πει βέβαια ευθέως, αλλά όταν είναι να κλείσει το 2/39 δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε ότι το κάνουνε για καλό.

-Εσείς τώρα εκεί ως Εργ-υπαλληλικό κέντρο, στρατηγικά για την ανάπτυξη και την επιβίωση του Μεσολογγίου, τί προτείνετε; Διότι, όλα αυτά που μας περιγράφεται είναι η άμυνα της πόλης απέναντι στην λαίλαπα του Μνημονίου. Στρατηγικά, που θα έπρεπε να πάει το Μεσολόγγι στα επόμενα χρόνια; Γιατί δεν είναι θέμα να μείνει το στρατόπεδο ή να φύγει το στρατόπεδο..
-Αυτά είναι το πακέτο των αιτημάτων, αλλά αν μου επιτρέπετε, δεν στεκόμαστε σε αυτά. Να είμα λίγο ειλικρινής, έβαλα πολύ νερό στο κρασί γιατί αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθεί μία συνείδηση πολτιών που θα πάρουν τις υποθέσεις που διακυβεύονται στα χέρια τους. Το Μεσολόγγι, δυστυχώς, παρ' όλη την ιστορική του διαδρομή και κουλτούρα, τα τελευταία χρόνια βιώνει μία "αφασιακή" κατάσταση, δεν βλέπουμε δηλαδή τα αντανακλαστικά που πρέπει να επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ως εκ τούτου, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η σημερινή κινητοποίηση, αυτή η κατάσταση να μπορέσει να εξελιχθεί και να αποκτήσει κάποια ριζοσπαστικά φορτία. Γιαυτό ακριβώς πρέπει πάση θυσία να είναι πάνδημη και δημιουργική, να γίνει συζήτηση στην κεντρική πλατεία, να αναδειχθούν ζητήματα.. Το Μεσολόγγι έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό γεωπολιτικό περιβάλλον, μία μαρίνα με τεράστιο δυναμικό που καρκινοβατεί και μένει στα αζήτητα, έχει την πολιτιστική του κληρονομιά που μπορεί να γίνει πόλος έλξης ντόπιων και ξένων..

-Περιγράψτε μας λίγο την κινητοποίηση, τι θα γίνει σήμερα..
-[...] Κεντρικό μας σύνθημα είναι ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δεν εκλιπαρούμε, αλλά είμαστε σε εγρήγορση για τα επόμενα μέτρα που έρχονται. Εκτός από το πεδίο των αιτημάτων, συμπληρώνω τη συλλογιστική που σας ανέπτυξα νωρίτερα, αυτό που ενδιαφέρει είναι να αρχίσει να κινείται μία ανάλγητη κοινωνία, και κατά δεύτερον, επειδή θα 'ρθουνε σοβαρότερα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την πόλη αλλά όλους τους πολίτες και όλο τον λαό μας, θα πρέπει να είμαστε σε μία εγρήγορση, να διατηρήσουμε μία συνοχή, και επειδή προβλέπεται ένα σοβαρό ρήγμα στον κοινωνικό ιστό, για να μην βγάζει ο ένας τη σάρκα και γδέρνει τον άλλον, έχω την αίσθηση ότι η σημερινή κινητοποίηση μπορεί να έχει και ένα μήνυμα διατήρησης μιας κοινωνικής συνοχής που νομίζω ότι την έχουμε ανάγκη. Παράλληλα, να πω ότι σε δεύτερη φάση, θα αναπτύξουμε άμεσα το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που σαν ΕργΥΚέντρο το είχαμε βάλει μπροστά από πέρυσι το καλοκαίρι, ακριβώς βλέποντας ότι η οικονομική εξαθλίωση φέρνει την εξαθλίωση των μυαλών, και η εξαθλίωση των μυαλών έχει τις παρενέργειες των τυφλών χτυπημάτων, των μη στοχοποιημένων κινημάτων, κλπ, κλπ.


Ολόκληρη η εκπομπή βρίσκεται εδώ
http://stokokkino.gr/ekpompes/nea-katastasi-nea-kathikonta/2011-06-01.mp3/view


1 σχόλιο:

  1. απ' τη 1η απάντηση: Πας μη Μεσολογγίτης βάρβαρος;
    απ' τη 2η απάντηση:-τώρα πως λειτουργεί το νοσοκομείο; ούτε για πρώτες βοήθειες δεν είναι. αναλογήσου πως λειτουργούσε πριν 6-7 χρόνια. που είμασταν όλα αυτά τα χρόνια;
    -ΤΕΙ: τα θελουμε ίσα - ίσα για την είσπραξη; μήπως θάπρεπε να έχουμε ενδιαφερθεί νωρίτερα για την αναβάθμισή του; αυτοί που έχουν αποφοιτήσει(χιλιάδες) από τις ιχθυοκαλιέργιες που εργάζονται τώρα; μήπως δεν έχουν μέλλον και γι΄αυτό δεν έρχονται οι φοιτητές;
    -Στρατόπεδο:κάποτε λέγαμε "κανένας φαντάρος". τα στρατόπεδα μόνο στα σύνορα κι αυτά ελάχιστα.
    απ' τη 3η απάντηση:-μαρίνα: τι έχουμε κάνει σαν δήμος και ειδικότερα οι επαγγελματίες για την προβολή, παροχή υπηρεσιών(φωτισμός, καθαριότητα, σήμανση,...μηδαμινά); στη συνέχεια θα έρθουν οι οικονομικές απολαβές και τα οφέλη. μήπως και εδώ περιμένουμε να μας τα φέρουν στο πιάτο;
    απ' τη 4η απάντηση: ποιό είναι το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;...κλπ, κλπ, τί;
    Γ.Σφυρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..