Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΝΔ, ΔΝΤ και τρία ΔΕΝ



Ο πυρσός (εποχής Μητσοτάκη) έσβησε.
Η φλόγα του θα μας τσουρουφλίζει για χρόνια.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι στιγμές επιβάλλουν σοβαρότητα, προπάντων σωφροσύνη. Η Συναίνεση έφυγε, η (Νέα) Δημοκρατία έμεινε. Μετά την αλλαγή του εμπορικού σήματος και το ανακάτεμα της τράπουλας, ο Αντώνης Σαχλαμαράς κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της ΝΔ - πάει καιρός από τότε που ακούσαμε τελευταία φορά για την απογραφή, για Βατοπέδι, για υπόθεση ζαρντινιέρα, απαγωγές Πακιστανών, Ζαχόπουλο, Μαγγίνα, απορρύθμιση Γιαννάκου και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, και τέλος πάντων, για όλα τα ωραία, μέχρι το πρωί (βλ. 54 μήνες ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – 45 ΣΚΑΝΔΑΛΑ !!!).

Το παιχνίδι άλλαξε, αλλά οι κανόνες γράφονται στο ίδιο χαρτί. Χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πετυχαίνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να αναλάβουν τα ηνία -χωρίς να κρατούν το χαλινάρι- με κυρίαρχο προτέρημα την δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν το πάνω χέρι, ότι "χάος παραλάβαμε, αλλά cool, το 'χουμε".

Σκέφτομαι καμιά φορά ότι για να πετύχεις στα αλήθεια στα "πράγματα", χρειάζεται ένα και μόνο ακριβό προσόν: παρελθόν. Και δεν μιλάω απλά για την εμπειρία και την εξέλιξη από τα κάτω - αυτή είναι ελπιδοφόρα και απαραίτητη. Αλλά πως να γίνει, ο Καραμανλής πέτυχε λόγω οικογένειας, ο Γιώργος λόγω οικογένειας και προηγούμενης θητείας, η Ντόρα λόγω οικογένειας και προηγούμενης θητείας, ο Σαμαράς λόγω προηγούμενης θητείας..

Και εμείς;
Εμείς.. Ξέρετε, διαφωνώ με την καραμέλα "στο ίδιο έργο θεατές".. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε. Κάθε σήμερα συνιστά ένα χθες. Βέβαια, η ιστορική μας μνήμη είναι κοντύτερη από την ιδεολογική απόσταση πασοκ-νδ, σε σημείο τέτοιο ώστε ευχαριστούμε τους βασανιστές μας. Και να ωρύεται και ο κύριος Μπάμπης και ο Γιωργάκης ο Καρατζαφύρερ που δεν υπάρχει συναίνεση, και "άπαξ προδότης, πάντα προδότης".. Προσπέραση..

Ήταν καλή, ήταν χρυσή η Tinkerbell του Πίτερ Παν. Μία τοσοδούλα νεράιδα που πότε έκανε το καλό, πότε το κακό, όχι από πονηράδα και μοχθηρία, μα γιατί η μικρή καρδούλα της είχε χώρο μόνο για ένα συναίσθημα κάθε φορά.. Και ήταν μόνη. Ως λαός, όμως, πρέπει να είμαστε κάτι μεγαλύτερο από μεθυσμένες πυγολαμπίδες που τα τραβάει το φως στο βάθος του τούνελ.

Οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας κουνάνε το μαγικό ραβδάκι τους και αποκαλύπτουν τους άσους στο μανίκι, αλλά πως να γίνει.. φορολόγηση χωρίς κλιμάκωση, δεν γίνεται. Μείωση σε όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να δούμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει μες στην κρίση, δεν γίνεται. Και φαντάζει η πολιτική όλη νομοσχέδια και αριθμητική, ασχέτως αν με τέτοια "αθώα" διατάγματα μεγεθύνονται οι ταξικές διαφορές και επηρεάζεται αρνητικά ο τρόπος ζωής όλων μας..

Εν ολίγοις..
1. ΔΕΝ θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Η Πλατεία μπορεί να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις - το θέμα είναι αν θα μας χωράνε. Και αυτό φάνηκε όταν την αποφράδα μέρα της συναίνεσης διεγράφησαν από τα διεθνή tabloid οι όροι για την Πέμπτη Δόση και το Μεσοπρόθεσμο..
2. ΔΕΝ θα καλύψει τις προσδοκίες κανενός η επαναφορά στην εξουσία ενός διαφορετικού λόχου νεοφιλελεύθερων καραβαναίνων διαφορετικής απόχρωσης.
3. ΔΕΝ είναι ποτέ αργά να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας ως λαός και να σβήσουμε από μέσα μας την ασφάλεια που νιώθαμε δίπλα στην εξουσία, να αναζητήσουμε λύσεις από κάτω προς τα πάνω, που θα αφορούν εξίσου τον άνεργο, τον μετανάστη, τον βιοτέχνη.


Το σημερινό κείμενο είναι αφιερωμένο, όπως καταλάβατε, στους φίλους και τις φίλες που θορυβημένοι από τις μεγάλες απογοητεύσεις, ετοιμάζονται να συναντηθούν με τη λαϊκή δεξιά, για μία ακόμη φορά, για ένα ακόμη απενοημένο στραβοπάτημα. Με πολύ αγάπη, το λοιπόν, σας χαρίζεται η κάτωθι "στοιχομυθία"..


Υστερόγραφο
Όποιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δύσκολο εγχείρημα (που είναι), ας ρίξει μια ματιά στα.. ζόρια που τράβηξαν τον Οκτώβριο του '10 οι "σύντροφοι" της ΟΝΝΕΔ για την επιλογή του νέου λογοτύπου της οργάνωσης, στο zlatkogr.blogspot.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..