Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αγανάκτηση πολιτών, ή ανάκτηση πολιτικών;



Σήμερα, επιστρέφοντας από το Σύνταγμα των Αγανακτισμένων, βρέθηκα εν μέσω διασταυρωμένων πυρών σε μία εσωτερική διαμάχη που με πόνεσε.. Με πόνεσε, γιατί φοβήθηκα ότι δεν μπορώ να εξηγήσω το πώς είναι δυνατόν η ικανοποίηση του λαού να εξάγεται από το περιπαικτικό χειροκρότημα και το πανό του ελικοπτέρου. Αν χάρηκα; Μα φυσικά, τι λέτε τώρα! Και μόνο η αίσθηση του κύματος των χειροκροτημάτων, που ξεκινάει από την πρώτη σειρά και φτάνει στην Ερμού.. Μα βλέπετε, μόνο αυτό. Είναι απαλό, ξέρετε, το γρασίδι στην Πλατεία..

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις κάτω πολύ κόσμο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα κατέβαινε σε μια πορεία. Φυσικά και πρέπει να μάθουμε από αυτό, είτε αυτό έχει να κάνει με φασαρίες και μπάχαλα -δεν μιλάω για τους αναρχικούς-, είτε με πορείες που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να συσπειρώσουν τις βάσεις.



Ξέρετε γιατί στεναχωρήθηκα σήμερα; Γιατί φοβόμουν να μιλήσω πολιτικά, να τοποθετηθώ ιδεολογικά σε μία μάζωξη και καθαρά ιδεολογικά κριτήρια. Βλέπετε, το ιμάτιο του αγανακτισμένου πολίτη, όσο μεγάλη λαϊκή και κοινωνική απεύθυνση κι αν έχει, σε όσα νούμερα κι αν ράβεται, παραμένει ένας ξεχειλωμένος κορσές που όταν σφίγγει κόβει την αναπνοή, κι όταν χαλαρώνει αχρηστεύεται. Οι Έλληνες είμαστε λαός αντιεξουσιαστών, όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Εκτός κι αν πρόκειται για τις εξουσίες που πιστεύουμε.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δύο πράγματα βαριέμαι: τις γενικεύσεις (που ως χαλαρός κορσές, επαναλαμβάνω, είναι άχρηστες και επικίνδυνες) και τη βεβαιότητα των αναλύσεων. Ας σκεφτούμε ότι καλύτερο Δημόσιο δεν είναι πάντα το φθηνότερο Δημόσιο, ότι ο μετανάστης εργάτης δεν είναι λιγότερο εργάτης από τον ιθαγενή, ή ότι λ.χ. στους Ολυμπιακούς ανταλλάξαμε δισεκατομμύρια ευρώ για μερικούς μήνες ανάτασης..

Για τον λόγο αυτό, σας παρακαλώ, δώστε τρόπο στην οργή. Είμαστε τόσο πολύ online (δεν μιλώ για το internet) που ως πολιτεία ανθρώπων κινδυνεύουμε με γενική αποσύνδεση. Αμφιβάλλω αν μετά από τόση ορμή στην Πλατεία Συντάγματος θα βρεθεί χρόνος για διαφωνία και αμφισβήτηση μπροστά από ένα άρθρο, απέναντι από μια σκέψη, διάθεση για ριζοσπαστική αυτοκριτική..




Το παρόν video αποτελεί μέρος του Διεθνούς Συνεδρίου για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα, μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, ο καθηγητής Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Εθνικό Καποδιστριακό, παλαιότερα ΑΣΟΕΕ) θέτει ερωτήματα και προτείνει απαντήσεις πάνω στην κοινωνία, την οικονομία, το τί είναι πολιτική και το ποιά μπορούν να είναι τα βήματά μας (στάση πληρωμών, έξοδος από ευρώ-ζώνη) στο αύριο της εποχής του Μνημονίού.

Υ.Γ.: Κρυφός μου πόθος, ίσως, αλλά ναι, τώρα μπορείτε να με φάτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..