Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Κάθε χειμώνας απαιτεί μία εξέγερση"



"Κάθε χειμώνας απαιτεί μία εξέγερση". Αβάσιμο, βιαστικό, δημοσιογραφίστικο επιχείρημα για την πρώτη παράγραφο ενός άρθρου σχετικά με την χθεσινή απόπειρα επιβίωσης-κατάληψης του άδειου κυλικείου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας λειτούργησαν γρήγορα, ο Συνήγορος του Μνημονίου Καμίνης κατέθεσε μήνυση και με συνοδεία αστυνομικών οργάνων πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις επτά αστέγων και τριών αλληλέγγυων. Με μία διάθεση χιούμορ και εκατοντάδες λίτρα αηδίας, αυτό που πέτυχαν οι συλληφθέντες άστεγοι ήταν να μείνουν για ένα βράδυ στα ζεστά μπουντρούμια του ΑΤ Εξαρχείων, ίσως και μία μερίδα φαγητό στο συσσίτιο.

Πρόκειται για τον ίδιο Καμίνη που τα Χριστούγεννα ξήλωσε τα παγκάκια των πλατειών του κέντρου ούτως ώστε να μην βρίσκουν κατάλυμα οι άστεγοι και δυσφημούν με την παρουσία τους το αγοραστικό και τουριστικό κοινό των εορτών. Αυτή ωστόσο είναι η μισή είδηση. Η άλλη μισή είναι ο θάνατος ενός ακόμα νέου παλικαριού. (αντιγράφω από το alternative disorder news):
"Tο παλικαράκι που βλέπετε στη φωτογραφία λέγεται Περαντίνος Νικόλαος. Xθες το πρωί του έδωσαν εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό και τον έστειλαν να πεθάνει στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ. Τελικά, υστέρα από τηλέφωνα που έγιναν από πολίτες στο ΕΚΑΒ πολύ αργά το βράδυ τον παρέλαβαν και τον μετέφεραν στο Γεννηματά όπου και κατέληξε.. τα συμπεράσματα δικά σας."

...

Οι άστεγοι και οι ναρκομανείς είναι πληθυσμός οικονομικά νεκρός, μία μάζα ατόμων (πόσο εύκολο το τσουβάλιασμα, ε;) που διαβιούν από ελεημοσύνη περαστικών, στην καλύτερη περίπτωση από κάποιο ενοριακό ή μη-κυβερνητικό συσσίτιο. Για να αποφευχθούν, μάλιστα, τυχόν δωρεές ανώνυμων αλληλέγγυων, επιτροπών κατοίκων, κλπ που θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των ετοιμοθάνατων άστεγων ή ναρκομανών, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαγόρευσε κάθε δράση ορμώμενη πλην Εκκλησίας και άλλων ΜΚΟ.

Το ότι οι άστεγοι παίρνουν ψιλά από τους περαστικούς, δεν σημαίνει ότι γίνεται κάποια σπουδαία αναδιανομή του πλούτου, μιας και οι συνήθεις "φίλοι" ανήκουν στα αμέσως ανώτερα στρώματα - οποιοσδήποτε πάνω από τη μέση "δεν έχει χρόνο". Ελάχιστοι, ίσως, από αυτούς αναμένουν ένα επίδομα νοσηλείας. Περίπτωση αντίστοιχη με αρκετούς ναρκομανείς που επιδιώκουν να κολλήσουν AIDS για να γίνουν δικαιούχοι ενός επιδόματος των 700€. Για να προλάβουν το ξεζούμισμα των ταμείων από τους νεκρά παλικάρια στην Τοσίτσα, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας δημιούργησαν τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας που αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι ασθενείς βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα. (πηγή)


Ένα χρόνο μετά την νικηφόρα απεργία πείνας στην Υπατία, 22.000 συνάνθρωποί μας συμμετέχουν χωρίς επιλογή σε αποχή από φαγητό, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη. Αυτός ο χειμώνας επιβάλλει μία εξέγερση. Αυτή τη φορά, όμως, όχι από τους άμεσα προσβεβλημένους - δεν μπορείς να ζητήσεις από ένα ζόμπι να ερωτευτεί ένα αύριο που ίσως να μη γνωρίσει ποτέ. "Κι εσύ;". Όχι, δεν έκανα ακόμη κάτι. Ξέρω όμως τους υπεύθυνους. Και δεν μπορούσα να είμαι δύο φορές συνένοχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..