Όνειρα και Επαναστάσεις
Ειρήνη Τριανταφύλλου
http://sfyraki.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007

Οι -ισμοί είναι για -άκεςΠολλές φορές στενεύουμε ολόκληρες ιδεολογίες με τεράστιο βάθος και προοπτικές σε μια τόση δα λέξη. Σοσιαλισμός, κομμουνισμός, λαϊκισμός, καπιταλισμός, φιλελευθερισμός, θατσερισμός, και ούτω καθ' εξής. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους. Εξυπηρετεί την σύντομη αναφορά σε ιδέες και πολιτικές (και όχι πολιτικούς) και μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε μια στέγη στις απόψεις μας, δίνοντας τους ταυτότητα ανάλογη με αυτή των ιδεών που εκπροσωπούμε. Τούτη μας λοιπόν η εθελούσια κίνηση, έχει σαφώς και τα αρνητικά της. Δεν νομίζετε ότι μπορεί να μαζοποιούνται οι σκέψεις μας τοποθετώντας τες σε ένα αόριστο προσδιοριστικό πλαίσιο.

Διαφωνώ βασικά και με την κατηγοριοποίηση των μουσικών σε rock, pop, folk, jazz, fusion, ethnic, latin, arab, traditional, indie, house, techno, electronica, ambient, post-punk, new wave, satanic metal, rave, reggae, soul, blues. Σίγουρα κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, είναι ένα καλό πλαίσιο για το τι περίπου παίζει, ακούει, τραγουδάει και σκέφτεται ο καθένας. Παρ' όλα αυτά, αν αποδεχθούμε την καθολικότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής ως τέχνης, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη διαιρετική βάση. Πόσο μάλλον για την καθολικότητα της δημοκρατικής ιδέας.

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κάθε φορά που με ρωτάνε, απαντάω: Οι Radiohead, παίζουν Radiohead. Οι Blue Oyster Cult, παίζουν Blue Oyster Cult. Οι Uriah Heep, παίζουν Uriah Heep, Οι King Crimson, παίζουν King Crimson. Μεταξύ μας, όλες οι προαναφερθέντες μπάντες είναι η αφρόκρεμα των προτιμήσεών μου για απόλυτα προσωπικούς λόγους. Δεν έχω μάθει ακόμα τους Radiohead καλά, αλλά συγκεκριμένα για τους Blue Cult και τους Uriah (γιούρια), κάθε φορά έχω και λιγότερες αμφιβολίες για το αν μου αρέσουν..

Τώρα, όσο αναφορά την επέκταση των προτεινόμενων στην αυτή ανάρτηση κινήσεων στην πολιτική. Φοβάμαι ότι η ετικέτα του "αριστερού", "δεξιού", ή του "κεντρώου χώρου", συμπιέζει βάναυσα τις κατευθύνσεις και τα όνειρα των νέων σε κόμματα και παρατάξεις. Τι ξέρω όμως εγώ από αυτά;; Εξάλλου, οι -ισμοί είναι για τους -άκες..


1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα.
Με απασχολεί περισσότερο τι σκέφτονται για μένα.

Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας..